reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Smaczki inne niż mleczko

Doriss z racji tego ze ostatnio stwierdzilam ze moje dziecko robi sie "pulchniutkie" zaczelam pisac, okazuje sie ze moje dziecko mleka je ok 4 -5 razy po 60 ml! W ciagu dnia, wieczorem po kapieli zjada wiecej od 140 - 200ml, plus obiadek i deserek jak pisalam, to chyba nie duzo... a jednak mam wrazenie ze cialka nabiera w oczach

reklama
U nas dziś był przy jedzeniu płacz. Nie smakowała mu cukinia z ziemniaczkiem i koperkiem. :-( A tak w ogóle to zjada kaszki z 100 ml mleka, 200 ml obiadku/zupki i słoiczek deserku, czasem ma gorszy dzień to zje mniej.

DoriisŁ u nas jest 3x mleko, raz kaszka, obiadek i deserek czyli 6 posiłków niby, ale deserku nie traktuję jako pełnego posiłku bo są to tylko owoce i dostaje tak 2h przed wieczornym mleczkiem.

u nas dzis np było 4 razy mleko , raz kaszka no i deserek i zupka, w sumie wyszło 7 posiłków.
a nie jest tak że taki maluch potrzebuje dziennie wypić ok 800-900ml mleka?(tutaj w nl mi tak tłumaczyli)

Moja mała jak na razie je wszystko. Tylko nie podaję jej słoiczków tylko sama robię zupkę a teraz zrobiłam jabłka z brzoskwiniami i zamroziłam to ma na cały tydzień deserek.

DorissŁ u nas jest tak:
7:00 - 120 ml mleka
8:30-9:00 - 90 ml mleka
11:00 - zupka zazwyczaj 150 -170 ml
12:30 - 120 ml mleka
14:30 - owoce ok 150-170 ml
16:00 - 90 ml mleka
18:00 - 90 ml mleka
19:30 - 120-150 ml mleka
23:00-00:00 - 120 ml mleka
02:00 - 120 ml mleka
04:00 - 120 ml mleka

Dodatkowo daję jej obecnie 2-3 chrupki.

Nie wiem czy to dużo. Mała waży 6,5 kg więc duża nie jest.

u nas dzis np było 4 razy mleko , raz kaszka no i deserek i zupka, w sumie wyszło 7 posiłków.
a nie jest tak że taki maluch potrzebuje dziennie wypić ok 800-900ml mleka?(tutaj w nl mi tak tłumaczyli)

jak jest tylko na mleku to tak
w schemacie żywieniowym w 6 miesiącu jest 5 posiłków po 180 ml (tak średnio).

Karolina to wy chyba nonstop sie karmicie. U nas Kuba jest tak co 3h i wypija mleka koło 180 ml, czasem 150 ml. wiem, ze to zależy od dziecka, u nas na poczatku tez wypijał po 100 ml jak przeszliśmy na mm i jadł częściej, potem mu się unormowało i nie je w nocy dzięki temu, czasem się o 4 obudzi.

Ostatnia edycja:
ok Karolina pocieszylas mnie! Moj grubasek nie je tyle, tym bardziej ze jak zasnie o 18:30 - 19 czyli zje ostatnio posilek to nastepny kolo 5, 6
ponizej schemat z dzis
5 -150ML
10:30 50ml
11:50 90ml
13:00 125ml obiadku
15:30 60ml
16:30 deserek 125ml
19:00 140ml

Jak widac nie jest tego duzo, mala zjada troszke mleka potym nie chce wogole smoczka w buzi i kompletnie odwraca sie odemnie, wieczorem placze bierze smoka bo mysli ze to smoczek ale po chwili wypluwa i placze, wtedy wiem ze koniec karmienia.
Poza tym do picia dostaje przegotowana wode

u nas tez jest woda do picia albo słaba herbatka uspokajająca albo jakblko z melisa. Zwykle jakies 120ml na dzien bo wiecej nie wypije.

U nas 5 posiłków - 4 razy mleko + raz zupka oraz jako 6 deserek. Gabryś zjada, w zależności od dnia i chęci, 600-750ml mleka, 140-170ml zupki i 50-80ml owoców (chociaż na owoce nie zawsze ma chęć :cool2:). Z tym, że zupka i owocki są maminej roboty, więc nie wiem, jaka ich kaloryczność :sorry: o ile na mleku wytrzymuje 3,5-4,5godz, to po zupce po 3godz jest już ciężko głodny, bo zjada 180-210ml mleka :szok: Póki co nie jemy jeszcze kaszek, jedynie do zupki dodaję 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego.

reklama
Do góry