reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słowa, słówka, teksty, tekściki...

Trzeba zrozumiec ze kazde dziecko w swoim tempie sie rozwija.... przykład: Igorek mojej kolezanki, zaczał mówic po skonczeniu 2,5 roczku a do tej ory było tylko yyyyyy, wszytsko tak nazywał. Jak zaczał mówic to pieknie, ładnie, zdania od razu skłądał.... i jest super. Co do rozmów z nim to ma Igorek rok starsza siostrzyczke Ole ktora bardzo ładnei mowiła i dzieci razem sie wychowywały i bawiły i jakos nie mialo to wpływu na to iedy młodszy braciszek zacznie mowić....
ja spokojna jestem, u logopedy bylismy, stwierdziła ze jest oki.... nic mu nie dolega tylko tzeba czekac az zacznie mowić hehehe troche gada Antek ale bardzo malo.

reklama
A Inguch od kilku dni zaczął mówić po męsku czyli: ziobaciłem, wśtałem, źjadłem.
Zastanawiałysmy sie z mamą skąd to się wzięło.
No i wczoraj, jak poprawiałam Inguchę, że mówi sie "spałam" a nie "śpałem", dziecko mi wyjasniło - ona tak będzie mówić, bo tak mówią dzieci:baffled:
No i faktycznie - w otoczeniu mamy samych małych chłopców mówiących. Bo dziewczynki, z którymi Inguch się często widuje, jeszcze nie mówią:no: albo są już duuużo starsze i widocznie Ingunia nie zalicza ich juz do dzieci:-)
No i co ja mogłam na to odpowiedzieć:confused: Starałam się wytłumaczyć ale jak na razie potrzebuję mówiących małych dziewczynek, żeby moje dziecko mi uwierzyło;-):-D

Faktycznie, Asiun, trzeba zaciągnąć troche dziewczynek na podwórko, dodajmy, mówiących i w odpowiednim wieku ;-) To masz zadanie :-)
Natalka natomiast ostatnio czyta razem ze mna bajki, bierze ksiązeczke, którą zna na pamięc i czyta :-) Potrafi całkiem dlugie zdania powtarzac. np. "jutro bedzie inna bajka, powiedziała mama Kamyczka" (mamy kamyczka na tapecie:-))
Ale ostatnio rozwaliła mnie pytaniem: "Mamo jak to sie robi, że sie czyta? " I wez wytłumacz dwulatkowi, jak to sie robi, ze sie czyta, no szok! :-)

Ja niestety, dopiero w domu obejrzę :( w pracy mam blokadę, margarett :wściekła/y:

U nas ostatnio na tapecie jest śpiewanie
"jedzie pociąg daleka"
"idziemy na jagody"
i uwaga - piosenka wymyślona przez Jagodę – „mama jedzie do pacy, lowelem”
A potem się cieszy i krzyczy „umiem, umiem”

Super ,ale pieknie hehehe usmialam sie i pogratulowac oczywiscie:yes:
U nas dalej powolutku ale raczej do przodu :-)Ostatnio zauwazylam,ze Victor na jednej bajce z cebeebes spiewa kawalek refrenu.Oczywiscie wybral to co umie powiedziec heheh.Wiec jak leci refren piosenki to co chwile tylko spiewa"dzyn dzyn dzyn" a jaki ma ubaw heheh i ja tez.

reklama
Do góry