Witam,
Mój synek ma uczulenie na białko mleka krowiego, obecnie je bebilon pepti 2 - jest z białkiem, ale specjalnie przetworzonym i rozbitym.
Mamy pamiętajcie, że przy uczuleniu na białko mleka krowiego uczulają wszystkie produkty pochodzące od krowy - mleko, jego przetwory, wołowina, cielęcina (może również białko kurze).
U dzieci uczulonych na białko często przyplątuje się atopowe zapalenie skóry - najlepiej łagodzić jego objawy specjalnymi produktami, ja używałam, teraz już sporadycznie - ATOPRA, ATOPERAL - zaczerwienia i szorstkość skóry znikała po 2-3 użyciach. Najważniejsza jest dieta (przy karmieniu piersią dieta mamy), ja podawałam stopniowo ze słoiczków: marchewkę, jabłuszko, banany, potem zupki jedno-dwuskładnikowe i obserwowałam. Potem zaczęłam zupki z mięskiem, ale tylko indyk, kurczak, królik i z żółtkiem (nie uczuliło). Na szczęście od kilku miesięcy nie mamy żadnych objawów a wprowadzamy coraz to nowe produkty ("bez białka krowiego)". Aaaaa i pocieszenie u większości dzieci, jeśli stosujemy dietę eliminującą uczulenie na białko przechodzi czasem już po ukończeniu 1 roku życia.