reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniówki gotują

reklama
Słowiczku, nie mam ich zamykać w pojemnikach?? W zesżłym roku tez mi wyszły takie twarde. 3 tygodnie czekałam aż zmiękną, cudowałam z wkładaniem skórki on jabłek do pudełek i nic.
 
Słowiczku, nie mam ich zamykać w pojemnikach?? W zesżłym roku tez mi wyszły takie twarde. 3 tygodnie czekałam aż zmiękną, cudowałam z wkładaniem skórki on jabłek do pudełek i nic.
Arabella, ja zawsze wykładam kilkanaście sztuk na talerzyk i po kilku godzinach są już miękkie, jak zjemy ta porcję to wykładam nowe. Mniam mniam.
 
I co mam zrobić z taką ilością TWARDYCH pierników?

c687d72f3cbeb7dfmed.jpg
 
hej
ja pięknie poproszę o przepis na jakiś łatwy a dobry keks.... i jak macie przepis na ciasto z kremem jakieś bo za mną chodzi już ze 2 dni i chyba dopiero jak z pół blach zjem to mi ochota minie... ach te smaki
 
no to daję przepis na sałatke która żre non stop :-D
pół paczki mrożonek - chińskiej i jakies warzywa na patelnię z brokułami, trzeba podgotować żeby warzywa były takie lekko twarde, nie rozgotowane
do tego oliwki, ser mozarella albo włoski ricotta, może byc kukurydza i fasola czerwona
do tego daję taka krajankę sojową
sos włoski winiary (na całą paczke mrożonki daję dwa sosy)

a druga banalna i chyba moja ulubiona sałatka to drobno pokrojone surowe pieczarki + por i sos z majonezu i odrobiny mleka pyyyyyyyyyycha
 
Sałatka z brokułami fetą i kukurydzą, troszkę inaczej niż to co podawałam ostatnio, ale pyszna


Składniki
jeden lub dwa brokuły (w zależności od wielkości)

opakowanie sera feta
puszka kukurydzy
łuskany słonecznik
majonez
śmietana (lub jogurt naturalny)
czosnek
sól, pieprz​



Brokuły umyć, podzielić na różyczki, ugotować (najlepiej na parze, bo wtedy zachowują nie tylko cenne składniki, ale też i piękny zielony kolor). Uważać, żeby ich nie rozgotować. Fetę pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić. Słonecznik usmażyć na lekko rumiano na niewielkiej ilości tłuszczu.
Z majonezu i śmietany w proporcji 1:1 oraz czosnku przeciśniętego przez praskę (ilość ząbków w zależności od ich wielkości i własnych upodobań) zrobić sos czosnkowy. Doprawić go do smaku solą i pieprzem.
Układać warstwami
brokuły, sos, feta, sos, kukurydza, sos.
Całość posypać uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!
 
reklama
to ja na słodko bo właśnie pisałam ten przepis szwagierce
a pychotkowy jest !


Tort Rafaello!

na biszkopt
7jajek
1 i 1/3 szkl cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szkl oleju
5 łyżek gorącej wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny

na mase
3 białe czekolady
1/2 kostki masła
1 szkl kwaśnej śmietany 30%
1 i 1/2 szkl kremówki 30%
3 śmietanfixy
20dkg kokosu + 5 dkg do obsypania tortu
dżem brzoskwiniowy 300g lub inny ja zużywam wiecej dżemu i mieszam jeden brzoskwiniowy w środek a na góre wiśniowy


Białka ubić na sztywno. Powoli wsypywać cukier, a następnie dodać po 1 żółtku. Potem dodać mąke wymieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Na końcu dodać olej wymieszany z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy.
Piec ok 40min w temp 160-170' Po upieczeniu biszkopt odstawić do ostygnięcia i pokroić na 2 części !

Masło rozgrzać, dodać do niego połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić na jednolitą masę. Dodać kwasniej śmietany, wymieszać i ostudzić. Kremówke ubić z śmietanfixami. Po ubiciu dodawać po jedenj łyżce ostudzonej masy czekoladowej. Na końcu dodać kokos i wymieszać !
Dżem lekko rozgrzać i 1/3 rozsmarowac na obu połówkach biszkoptu. Na to położyć masę czekoladową i położyć posmarowaną drugą częscią biszkoptu. Lekko docisnąć. Wierzch posamrować resztą dżemu i na to mase wyłożyć. Masą kokosową posmarować także boki. Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi i udekorować. Wstawić do lodówki !
 
Do góry