reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniówki gotują

cd...


Kurczak świąteczny
Kurczaka, starannie umytego, układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedna szklanką wina białego i jedną szklanką wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 200 ml Smirnoffa i 50 ml białego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko wyrzucamy - bo jest do d....
Natomiast sos .......... sos ? Sooooossssss !!! Paluszki lizać !!!

Ach zapomniałabym: kurczaka najpierw należy zabić, bo bydlak wychleje, co tylko się da...
 
reklama
no to ciacha, jedno super pyszne, ale jeść na drugi dzień bo jest zdecydowanie lepsze
ciacho
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1 jajco
kostka masła (250g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skłądniki zagnieść i na godzinkę siup do lodówy
po godzinie dzielimy ciacho na pół, i pieczemy dwa takie same placuchy (około 20min, 180 stopni - na kolor złoty) Blaszka około 24x30cm
masa bananowa
10 bananów
5 łyżek soku pomarańczowego
sok z połowy cytryny
6 łyżek wody
4 łyżki cukru (można dać mniej)
2 galaretki pomarańczowe
do dekoracja co tam chcecie
banance obieramy i kroimy i siup do gara, dodajemy sok z cytryny, pomarańczowy i wodę, wszystko dusimy na małym ogniu (trzeba pilnować bo może się przypalić - w razie czego można dodać soku pomarańczowego), jak już jest jednolita masa (albo jak nas wcześniej trafił szlag z tym duszeniem, to można zblenderować) dodajemy galaretkę i cukier, nie gotujemy juz tylko dobrze mieszamy
czekamy aż przestygnie i troszkę zgęstnieje,
na pierwszy placek rozkłądamy masę (trochę zostawiamy), przykrywamy drugim i resztę masy rozsmarowujemy
ja dekorowałam orzechami, migdałami, żurainą morelami, suszonemy śliwkami, rodzynkami,
uffff tyle :-)
 
no a teraz cud miód serniczek
ciacho
3/4 kostki margaryny
2 żółtka
1 jajco
3/4 szklanki cukru
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2,5 szklanki mąki
zagniatami ciacho i wykładami spód brytwanki (25x40cm)
masa serowa
1kg sera kilkakrotnie zmielonego
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
cukier waniliowy
1/2 aromatu waniliowego
budyń śmietankowy
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli

najpier piekarnik na 200 stopni
mieszamy żółtka, cukier, budyń, ser, potem dodajemy mleko i olej oraz szczyptę sody i soli. Masa jest żadka, ale tam ma być. Ja jeszcze dodałam puszke pokrojonych brzoskwiń (dobrze odsączonych) i paczkę rodzynek
masę wylewamy na ciasto i do piekarnika na około 1h w temperaturze 200 stopni, mi się nic nie przypalało, więc wam też nie powinno, a jak będzie za szybko się rumienić to 180 stopni i można dać folie aluminiową na górę

z pozostałych białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę

po tej godzince, jak masa serowa jest juz gęsta (można troszkę potrząsnąc brytwanka i zobaczyć czy się rusza jak galaretka - troszkę może)

dajemy ubita pianę na wierzch i pieczemy jeszcze 15 minut w temperaturze 170 stopni
na drugi dzień, albo po kilku godzinach pojawia się "rosa złota"
no i sernik dla tych co lubia "mokre" serniki, jest pyszny, rozpływa się w ustach
 
Gaga, zrobiłam wczoraj twój serniczek i rzeczywiście CUD-MIóD !!! Pychotka :-)nie za słodki i wilgotny...niestety troszkę mi sie przypiekł za bardzo od spodu, a nawet nie dałam tych przepisowych 200 stopni :zawstydzona/y:. Nie znam jeszcze dobrze mojego piekarnika :no:...Następnym razem sernik będzie idealny :tak:!!!
 
Telegrzanki:
30 g masła (2 duże łyżki)
225 g mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
szczypta soli
300 ml pełnotłustego mleka
2 jajka

To oryginalny przepi na pancakes na słono, ja modyfikuję ten przepis następująco
30 g masła (2 duże łyżki)
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie
1 torebka cukru waniliowego i jeszcze troszkę zwykłego cukru albo ze 3-4 łyżki cukru i troszkę esencji waniliowej
szczypta soli
300 ml pełnotłustego mleka
2 jajka

Masło roztopić, suche składniki wsypać do miski, dodać wszystkie mokre składniki i wymieszać. To wszystko, smażę na teflonowej patelni praktycznie bez dodatku tłuszczu (tylko na początek smaruję patelnię pędzlem zamoczonym w oleju), smażyć po jednej stronie aż pojawiają się bąbelki i wtedy na drugą stronę, ciasta nie leję za dużo bo one jednak sporo rosną.
 
Ostatnia edycja:
A tortila jest równie banalnie prosta:
placki tortili
żółty ser - najlepiej jakiś ostry, żeby dobrze było go czuć,
wędlinka - może być salami, szynka, nawet z tych surowych typu włoska/hiszpańska,
szczypiorek (ale nie koniecznie)
zresztą zawinąć można wszystko- ale na śniadanie to ja daję tylko te dwa/trzy składniki.

Na połowie placka sypię starty ser, na to wędlinka, szczypiorek i znowu ser i składam na pół. Obie strony smaruję pędzlem zamoczonym w oleju i na patelnię aż się przyrumieni z obu stron. Później kroję na 4 części i mam trójkąciki :cool2:
 
no to zarzucam
jogurt naturalny (bakoma bez cukru) do tego ze dwie łyżki fety i pożądnie rozbełtac żeby nie było grudek fety, świerzy koperek, wyciśnięty czosnek i przyprawa koperek kamis, tyle a jest rewelacja do ciepłych ziemniaczków prosto z grilla:-)
 
Agata zrobiłam własnie telegrzanki, sa super, posmarowałam miodem i Majka wcinała, biorę na wyjazd mikser :-) i patelenkę, bo mam własnie taka mała patelnię do telegrzanek :-D
 
zuzaczku smakowite, ale muszę pamiętać o tym że Majka będzie po diecie, więc masa na masle odpada
przepis na biszkopt mam niezawodny, wychodzi zawsze jak od linijki :-)
tak myslałam masa owocowa, taki budyń tylko na soku z owocami, i druga może bita smietana z czekoladą, jak do tego białęgo ciasta :dry:, na górę bita smietana i galaretka bo przeciez rybkę muszę zrobić z kolorowymi płetwami i łuskami :sorry2:
no ale myśl o masach, takich lekkich
 
reklama
Do góry