Mam dużo, bo robiłam sałatkowe chrzciny :-)
Dobra jest z kuskusem i tuńczykiem (jako matka niekarmiąca nie musisz stronić od cebulki) :-)
SKŁADNIKI: 15 dag kuskusu, puszka tuńczyka w sosie naturalnym, ogórek kiszony (lub dwa), pół puszki kukurydzy konserwowej, mała cebula, 4 łyżki majonezu, łyżeczka oliwy, łyżka przyprawy do zup (albo bulion Knorra z oliwą z oliwek), koperek, pieprz, sól
Kuskus wsypać do głębokiej salaterki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przyprawy do zup i łyżeczki oliwy, jak używasz bulionu, to najpierw zagotować kostę w wodzie, a potem tym zalać kuskus (poziom wody powinien o pół centymetra przekraczać poziom kaszy). Odczekać 5-6 min, wymieszać widelcem, żeby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Kukurydzę osączyć, ogórek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę osączyć, rozgnieść widelcem. Warzywa, rybę, posiekany koperek, przyprawy oraz majonez starannie wymieszać z kuskusem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dobra jest też warstwowa (pomiędzy warstwami trochę majonezu):
- na dno miski słoik selera sałatkowego (osączonego z zalewy), potem kukurydzę (całą puszkę), drobno pokrojonego ananasa (puszkę), na to pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka (ile chcesz - ok. 5 szt., może być mniej albo więcej), jajka można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; a na wierzchu posypać startym na tarce żółtym serem. Inne odmiany smakowe: moja teściowa zamiast sera na wierzch daje warstwę szynki drobiowej albo konserwowej. Jadłam też odmianę, w której był drobno pokrojony por i starte jabłko (ale nie pamiętam kolejności warstw).
Smacznego
Dobra jest z kuskusem i tuńczykiem (jako matka niekarmiąca nie musisz stronić od cebulki) :-)
SKŁADNIKI: 15 dag kuskusu, puszka tuńczyka w sosie naturalnym, ogórek kiszony (lub dwa), pół puszki kukurydzy konserwowej, mała cebula, 4 łyżki majonezu, łyżeczka oliwy, łyżka przyprawy do zup (albo bulion Knorra z oliwą z oliwek), koperek, pieprz, sól
Kuskus wsypać do głębokiej salaterki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem przyprawy do zup i łyżeczki oliwy, jak używasz bulionu, to najpierw zagotować kostę w wodzie, a potem tym zalać kuskus (poziom wody powinien o pół centymetra przekraczać poziom kaszy). Odczekać 5-6 min, wymieszać widelcem, żeby nie było grudek, pozostawić do wystygnięcia. Kukurydzę osączyć, ogórek i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Rybę osączyć, rozgnieść widelcem. Warzywa, rybę, posiekany koperek, przyprawy oraz majonez starannie wymieszać z kuskusem. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dobra jest też warstwowa (pomiędzy warstwami trochę majonezu):
- na dno miski słoik selera sałatkowego (osączonego z zalewy), potem kukurydzę (całą puszkę), drobno pokrojonego ananasa (puszkę), na to pokrojone w kostkę ugotowane na twardo jajka (ile chcesz - ok. 5 szt., może być mniej albo więcej), jajka można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach; a na wierzchu posypać startym na tarce żółtym serem. Inne odmiany smakowe: moja teściowa zamiast sera na wierzch daje warstwę szynki drobiowej albo konserwowej. Jadłam też odmianę, w której był drobno pokrojony por i starte jabłko (ale nie pamiętam kolejności warstw).
Smacznego