reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniówki 2016

Nie wiedziałam, ze można dziecku złe zmienić pieluchę ale spoko. Ja tam zmieniam po swojemu i nosze po swojemu, małemu nic nie jest chyba. Mój śpi tylko na plecach to złe ?! Czasem wydaje mi się ze lepiej być nie świadomym niektórych rzeczy, człowiek w tedy się mniej spina i stresuje.
Sierpniówka z tym spaniem na plecach to trzeba uważać żeby się główka dziecku nie odksztalcila. Mojej koleżanki córeczka dużo leżała w łóżeczku na wznak i ma płaską główkę z tylu. Trochę słabo to wyglada

reklama
Czemu zabrania na brzuchu? Mi polozna znowu mowila zeby duzo trzymac na brzuchu i pediatra moja tez. Mowila do mnie zeby klasc na brzuch tylko nie spac w tedy no pilnowac dziecka. Nie klasc na noc tak na brzuch.

Napisane na SM-G935F w aplikacji Forum BabyBoom

ja mam wlasnie splaszczony leb z tylu bo mialam krecza i musialam miec unieruchomiona glowe lezac na plecach, ale np ninka glownie na plecach lezy ale glowke ma raz na jeden bok na drugi i ma megawystajacy lepek z tylu

o kurcze, sto razy zwatpilam w siebie czytajac was, i pewnie tez zle trzymam, przebieram i pewnie oddycham tez zle :D no coz :D poki nie widze niczego niepokojacego u Antka, wole zyc w nieswiadomosci i z przekonaniem ze wszystko robie dobrze :D

Dostalam ostatnio list powitalny z miasta i wiecie co? Bede miala odwiedziny urzednikow we wtorek! Niemieccy urzednicy w moim domu! :p niby tak na powitanie, z prezentem i jakbym jakies pytania miala :p no zobaczymy, ale jakos dziwnie tak...

uwielbiam Cie czytac @Mamakulka :D

Kurde nie wiedziałam ze tak trzeba uważać, mój zasypia znów tylko w kokonie w nocy wiec śpi centralnie na plecach , zauważę jak z ta głowa. Na brzuchu żeby nie spać :) kłaść jak najbardziej.

Sierpniówka, mojej koleżanki córka przez spanie na plecach tez ma płaska główkę z tyłu i nie wygląda to fajnie choć i tak dziewczynki mają lepiej bo jakoś włosami to zakryją a chłopiec będzie "oszpecony" na całe życie, dlatego trzeba uważać...
Właśnie od Pawła Zawitkowskiego mam instruktarz co robić gdy dziecko wygina sie w literę C.
"
Witam,
takie asymetryczne ułożenie spotyka się często u 1-3 miesięcnzych
niemowląt. To związane jest z charakterystyką rozwoju i dojrzewaniem
niemowlat.
Zazwyczaj w takich wypadkach polecamy zmianę technik opieki i
pielęgnacji. Bardzo dużo zmian pozycji i na naszym ciele i w
łóżeczku, noszenie w naprzemiennie asymetrycznych pozycjach (raz na
lewej, raz na prawej stronie), do tego bokiem i pod ktem do podłoża.
Podnosimy dziecko również pod kątem i bokiem (raz jednym, raz drugim
do podłoża). W trakcie ubierania, rozbierania, zmiany pieluchy,
wszystkich czynnośic pielegnacyjnych i opiekuńczych, w zabawie
stosujemy bardzo dużo obrotów dziecka na obydwa boki. Często
kłądziemy też i bawimy się z dzieckiem kładąc je na brzuchu na
swoich kolanach. Takie "uruchomienie" dziecka pomaga mu zdobyć nowe
doświadczenia, wygasić asymetryczne nawyki i tendencje. Dopiero
kiedy po dwu-trzy tygodniowym okresie konsekwentnego stosowania tego
typu postępowania nawyki dziecka się nie zmieniają prosimy o
konsultację pediatrę lub neurologa.
Najpierw zmiana nawyków bo zazwyczaj właśnie z takich nawyków,
często wyniesionych jeszcze z okresu płodowego podobne zachowanie
wynika. Może znaleźć Pani przykłady takich technik w Poradniku
Opieki i Pielęgnacji Małego Dziecka (dostępne w internecie), więcej
na stronie www.rozwojdziecka.pl w zakładce "warto wiedzieć" - tam
znajdzie Pani filmy i artykuły na ten temat. Jeszcze więcej( tekst +
zdjęcia + 3 h film) znajdzie Pani w książce "Co nieco o rozwoju
dziecka" dostepnej równiez na stronie www.rozwojdziecka.pl.
Pozdrawiam
Paweł Z."

No właśnie u nas to tak ma działać. Kiedy ją podnoszę mam zawijać jej nóżkę wokół ręki itd. To samo z tymi ćwiczeniami. Mam to robić 3 razy dziennie, za każdym razem każdą stronę ciała.

Paper moj tez ma wystajaca glowke z tylu. Bo on bardzo lubial na boczku spac. A jak spal na plecach to lepek tez na boki. Dopiero od niedawna spi na pleckach z glowa prosto wiec mysle ze to sie wyrowna

reklama
Dziewczyny z tym specjalnym noszeniem i przewijaniem to jakis kosmos. Ja pewnie wszystko zle robie hehe. Nawet wole nie sprawdzac. Ja tez wychowalam sie na wsi i nikt na mnie nie chuchal i dmuchal i zyje. Nie mam zamiaru sie przesadnie cackac ze wszystkim np jak smoczek spadnie to go oblizuje po prostu

Do góry