reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpniowe Mamy 2025

reklama
Też mnie to wkurza dlatego młodemu na własną rękę zawsze robię
Ja moja pediatra opierdzielam zawsze 😂
Źle zdiagnozowala mi syna raz przy trzydniówce i dała małemu antybiotyk. A ja zamiast zrobić crp to wtedy podalam ten antybiotyk. Ale odstawiłam później z jej wytycznymi kiedy zadzwoniłam ją opierdzielic że to jednak trzydniówka to kazała mi przyjść. I okazało się że mam rację.
Teraz to ona się mnie pyta co ja myślę 😅

Kurcze ja mam też ta mutacje i biorę kwas foliowy ale z tego co mi wiadomo to chyba forma syntetyczna. Jest jakaś forma aktywna w dawce 5 mg ? Niestety muszę brać tak duża dawkę.

Jeśli masz tę mutacje, to w ogóle witaminy z grupy B trzeba brać metylowane, a nie zwykle. To ma też znaczenie dla ciąży, bo ta mutacja przy słabym zaopiekowaniu niestety zwiększa ryzyko poronień. Badałaś homocysteinę? Bo ona w zasadzie świadczy o tym czy wit z gr b się wchłaniają. Można brać mega dawki, ale jeśli forma jest nieodpowienia przy mthfr to się nie wchłonie, mimo że wyniki samych witamin będą wręcz przekraczały normę.

Oczywiście nie znam Twojego przypadku, ale nie miałam pacjentek, które potrzebowały takiej dawki folianow. Zazwyczaj okazywało się, że wystarcza max 1 mg, tylko właśnie brały nie tą formę co potrzeba lub miały inny problem przez który traciły witaminy.

Jest metyl 5 mg z n.o.w, ale ta forma zazwyczaj nie wymaga aż takich dawek, to by trzeba było jeszcze z hematologiem dogadać, bo naprawdę mozna sobie zaszkodzić. Nie zawsze nadążamy "wysikać" nadmiar witamin z grupy B 🙂

Stwierdzili tobie ze masz ostre zapalenie gardła? Jak domowe sposoby (tabletki na gardło ) nie pomagają to zostaje antybiotyk. Miałam to i będzie co raz gorzej. Walczyłam sama różnymi markami, sprejami i tabletkami i z gardłem było co raz gorzej. Możesz ewentualnie spróbować płukankę do gardła - coś w stylu glimbax ?
właśnie dopiero dziś zaczęło boleć tak boleć i coraz bardziej czerwone i brzydkie

Mogę napisać do Ciebie wiadomość na na priv ? Bo nie chce opisywać dokładniej żeby każdy miał dostęp
Jeśli masz tę mutacje, to w ogóle witaminy z grupy B trzeba brać metylowane, a nie zwykle. To ma też znaczenie dla ciąży, bo ta mutacja przy słabym zaopiekowaniu niestety zwiększa ryzyko poronień. Badałaś homocysteinę? Bo ona w zasadzie świadczy o tym czy wit z gr b się wchłaniają. Można brać mega dawki, ale jeśli forma jest nieodpowienia przy mthfr to się nie wchłonie, mimo że wyniki samych witamin będą wręcz przekraczały normę.

Oczywiście nie znam Twojego przypadku, ale nie miałam pacjentek, które potrzebowały takiej dawki folianow. Zazwyczaj okazywało się, że wystarcza max 1 mg, tylko właśnie brały nie tą formę co potrzeba lub miały inny problem przez który traciły witaminy.

Jest metyl 5 mg z n.o.w, ale ta forma zazwyczaj nie wymaga aż takich dawek, to by trzeba było jeszcze z hematologiem dogadać, bo naprawdę mozna sobie zaszkodzić. Nie zawsze nadążamy "wysikać" nadmiar witamin z grupy B 🙂

Ja pamiętam jak raz poszłam do lekarza nasciemniac na siebie bo młody był chory i chciałam l4. Wysłała mnie na badania a crp 100 i antybiotyk odrazu x) a nie czułam się nawet przeziębiona

reklama
Do góry