reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2023

Witajcie dziewczyny 🙂 chętnie dołączę do waszego grona 🙂 Jest to moja 3 ciąża, pierwsza obumarła i skończyła się zabiegiem w 11 tygodniu a z drugiej ciąży mam 3 letnia córeczkę. Od jakiegoś czasu śledzę wasz wątek z nadzieją, że będę mogła dołączyć ale jeszcze do wczoraj myślałam, że to się nie uda bo w ciąży z córką miałam bardzo charakterystyczny ból w podbrzuszu już tydzień po zapłodnieniu a teraz tego nie miałam także nie sądziłam, że się udało. Na teście dzisiaj rano dwie mocne kreski, według om tydzień 4+3, termin z aplikacji na 17 sierpnia. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i zostanę tu na dłużej.
Hej, fajnie ze dołączyłaś :) mam na apce ten sam termin, też 4+3 :)

reklama
Ja w 1 ciąży bez zastrzyku, ale mówili, ze jeśli będzie 2 ciaza to zastrzyk będzie konieczny. Mamy tez konflikt
No to tak jak u mnie, to dobrze, że potwierdzasz moje słowa, bo już myślałam, ze zwariowałam🙈 jestem ciekawa od czego zależy/zależało podanie takiego zastrzyku. Może od wyniku odczynu coombsa?

Witajcie dziewczyny 🙂 chętnie dołączę do waszego grona 🙂 Jest to moja 3 ciąża, pierwsza obumarła i skończyła się zabiegiem w 11 tygodniu a z drugiej ciąży mam 3 letnia córeczkę. Od jakiegoś czasu śledzę wasz wątek z nadzieją, że będę mogła dołączyć ale jeszcze do wczoraj myślałam, że to się nie uda bo w ciąży z córką miałam bardzo charakterystyczny ból w podbrzuszu już tydzień po zapłodnieniu a teraz tego nie miałam także nie sądziłam, że się udało. Na teście dzisiaj rano dwie mocne kreski, według om tydzień 4+3, termin z aplikacji na 17 sierpnia. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i zostanę tu na dłużej.
witamy❤️

No to tak jak u mnie, to dobrze, że potwierdzasz moje słowa, bo już myślałam, ze zwariowałam🙈 jestem ciekawa od czego zależy/zależało podanie takiego zastrzyku. Może od wyniku odczynu coombsa?

Teraz są zalecenia, żeby w każdej ciąży grupy minusowej podać Rhophylac, czy inną postać immunoglobuliny, ale najczęściej jest to Rhophylac. Nawet, jeśli kobieta zarzeka się, że ojciec ma grupę minus, to większość lekarzy nie bierze tego pod uwagę, bo ma ograniczone zaufanie 😉 (powiedzmy, że nie wierzy na słowo, że to dziecko tego mężczyzny). Właściwie, jeśli w trakcie ciąży nie ma żadnych działań inwazyjnych immunoglobulina jest podawana w celu ochrony kolejnej ewentualnej ciąży. Przy porodzie może dojść do "wymieszania" się krwi, jeśli zacznie się produkcją przeciwciał, zagrażają one potencjalnemu kolejnemu dziecku. Natomiast, jeśli wykonuje się w danej ciąży np. biopsję trofoblastu, czy amniopunkcje, zagrożenie zaczyna istnieć dla tej ciąży, więc podaje się immunoglobuline od razu.

Teraz są zalecenia, żeby w każdej ciąży grupy minusowej podać Rhophylac, czy inną postać immunoglobuliny, ale najczęściej jest to Rhophylac. Nawet, jeśli kobieta zarzeka się, że ojciec ma grupę minus, to większość lekarzy nie bierze tego pod uwagę, bo ma ograniczone zaufanie 😉 (powiedzmy, że nie wierzy na słowo, że to dziecko tego mężczyzny). Właściwie, jeśli w trakcie ciąży nie ma żadnych działań inwazyjnych immunoglobulina jest podawana w celu ochrony kolejnej ewentualnej ciąży. Przy porodzie może dojść do "wymieszania" się krwi, jeśli zacznie się produkcją przeciwciał, zagrażają one potencjalnemu kolejnemu dziecku. Natomiast, jeśli wykonuje się w danej ciąży np. biopsję trofoblastu, czy amniopunkcje, zagrożenie zaczyna istnieć dla tej ciąży, więc podaje się immunoglobuline od razu.
ale to faktycznie musiało się zmienić na przestrzeni kilku ostatnich lat, bo teraz doczytałam, że z tym wiążą się przeciwciała, które robiłam teraz razem z grupą krwi, a słyszałam o tym pierwszy raz w życiu

Zachęciłyście mnie do tej lektury 😊

Załączniki

• 4e07947e-2e67-4151-aeff-f75f253c9b68.jpeg
    4e07947e-2e67-4151-aeff-f75f253c9b68.jpeg
    67,8 KB · Wyświetleń: 35
Jak czytam wasze posty, to zastanawiam się czy tylko ja tutaj mam taki wilczy apetyt 😅 właściwie zaczął się jeszcze zanim zrobiłam test i mam tak przez cały czas. Już nie jestem głodna a ciągle mam ochotę na jedzenie, nawet nie jakieś wymyślne po prostu na kanapki na przykład 😅 mdłości też mi są zupełnie obce. Mam wrażenie, że tylko chodzę siku i jem na zmianę
Tez tak miałam jakoś 5/6 tydzień i cieszę się ze jadłam co chciałam 😂

Hmm a to tez jest zastrzyk i na samym początku się go podaje ?

reklama
Hmm a to tez jest zastrzyk i na samym początku się go podaje ?

Jeśli są działania inwazyjnych w ciąży to podaję się w ciągu 3 dób od tej sytuacji, najlepiej tego samego dnia co np. amniopunkcja. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo to profilaktycznie około 30 tyg. ciąży. Nie mam pewności, jak jest teraz po porodzie, czy podaję się ją drugi raz jeśli dziecko ma grupę dodatnią, czy już się jej nie podaję i tamten raz wystarcza.

Do góry