reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Gosiu no ja wlasnie sie zastanawiam czy te w szpitalu to sa jednorazowe czy oni je piora i sa do ponownego uzytku:baffled:

pisalyscie wczesniej o dopajaniu,no a przeciez jak dziecko ma kolke to trzeba mu podac herbatke z kopru nie?wiec wtedy butelka sie przyda.

i jeszcze mam pytanie,jaki najlepiej zakupic środek do podmywania sie po porodzie???

reklama
Hej dziewczyny !
dzis to przespalam normalnie calutka noc tylko 2 razy sie przebydzilam jak sie dzidzia przeciagala:-D:-):-D od razu lepiej sie czuje:tak:

Ale za to snilo mi sie ze mi wody odchodza:szok: i mam jakies halo czy dziecko bedzie zdrowe:szok: juz mi sie zaczyna:wściekła/y::no::angry:

Kasia
no mówilam to ginowi i kazal brac no-spe bo moze w przyszlym tygodniu dostane juz skierowanie do szpitala..:szok::no::wściekła/y::szok: ale to sie okaze na usg ile mamy jeszcze czasu.

Juz nie moge sie doczekac przyjazdu mojego ukochanego:biggrin2: bedzie w piatek :-D
nie widzialam go juz 3 tygodnie:-:)no:

witam Was wszystkie.
Kasia,ja chyba gdzies przeczytalam,ze do podmywania odpowiednie jest Tantum Rosa po porodzie,ale lepiej niech wypowiedza sie bardziej doswiadczone dziewczyny,pewna nie jestem.
A ja dzis jade do gina,mam nadzieje,ze juz ostatni raz przed porodem,bo poród juz za dwa tygodnie:szok:.Oby mała posiedziala jeszcze w brzuszku przez ten czas.

A ja jednak byłam w banku:tak::-Dale jestem z siebie dumna hihihi:-)

KasiaWie ja dopajałam córcię prawie od poczętku herbatką koperkową:tak:tym bardziej że ona chorowała na brzuszek i lekarz tak zalecał:tak:ale mówił tez że zdrowe dzieci też należy dopajać szczególnie latem ;-)więc ja buteleczkę kupiłam:-)

Rany, juz mam suwaczek w dziewiątym okienku!! :szok:

Kasia a więc tak: :-D
do podmywania płyn do hig.int. jak najbardziej bezzapachowy i z korą dębu, bo działa gojąco i odkażająco. Mi położna Tantum rosa odradzała, bo ponoć jest za mocne i za bardzo wysusza sluzówkę :baffled:
Co do dopajania, to wystarczy sam cycek i jak jest gorąco to często przystawiać, a herabatki z kopru i inne może mama wypić i wszystko przenika do pokarmu i dzidzia dostanie co trzeba :tak: ja tak robiłam i działało.
Ja koszulę w której rodziłam nadal mam i teraz pewnie znów jej użyję, nie była poplamiona, bo miałam ją wyżej podciągniętą do parcia i krew nie pobrudziła, tylko przepocona była oczywiście po takim wysiłku, ale doprana do czysta. No ale jest ryzyko że jednak poplami sie krwią :baffled:
Teraz chyba więc zrobię tak, że sobie przystosuję starą koszulę nocną, poprostu przetnę ją z przodu, zrobię wiązania i gotowe, do samego porodu styknie :-D:tak:

Wiecie, że od ponad 2 m-cy nic nie przytyłam :shocked2:waga stoi, to pewnie przez tą dietę.

Jak widać dziewczyny z dopajaniem jest tak jak z każdą rzeczą, co mądra głowa to inne zdanie :-D. U nas kategorycznie zabraniają a u Gosi wręcz nakazują :szok:. Ja będę się starała unikać tego.
Tantum Rosa jest podobno najlepsze, ale dużo kosztuje. Ja sobie zamówiłam jedną paczuszkę (10 saszetek do rozrabiania roztworu). Dobre i tańsze jest podobno też robienie naparu z wyciągu z kory dębowej.

Naur - szczęściara z ciebie - z tym tyciem oczywiście a nie z dietą. Ja jem mniej niż w 2 trymestrze, a przytyłam już przez te 2 miesiące chyba z 8 kilo (muszę zerknąć w kartę)
No i z tym Tantum Rosa też co człowiek to opinia :-D. Trzeba będzie testować na sobie. U nas natomiast kazali unikać raczej płynów do higieny intymnej. raczej o naparach z kory mówili.

Któraś pisała też o opadaniu brzucha. Ja też sie śmieję że teraz jak siedzę to mi na kolanach leży. Sporo już opadł. Zgaga natomiast nie odpuściła, a myślałam że jak opadnie brzuchol to trochę ulży. Jest wręcz coraz gorzej. Mam ją po wszystkim. Nawet po owocach, po kanapce z dżemikiem czy chudziutką polędwiczką. Zrobię się chyba nałogowcem coli, bo po tym mi dobrze, a reni pomaga na parę chwil tylko:-(

Mroziku No niestety co lekarz to inna opinia, ja mam swoje przetarte szlaki i wiem czego się trzymać. Ale oczywiście nikogo nie chcę przekonywać, tylko piszę jak ja zrobię.
Mnie samą za to ta waga dziwi, bo bobo rośnie a ja chudnę. No ale jak nic kalorycznego i słodkiego nie jadam. Madziara też nie tyje.
Za to na colę mam taką ochotę juz od dawna, że aż mnie skręca. A na zgagę mi mleko pomaga, ale też nie moge bez ograniczeń, do d.

reklama
co do podmywania to ja słyszałam ze Tantum Rosa najlepsze - przydaje się butelka po wodzie mineralnej z dziubkiem, gdzie wsypujemy saszetkę i zalewamy wodą.
Naur a ten napar z kory dębu to jak sobie przygotować w szpitalu? Normalnie zaparzać w pokoju?

a koszule do porodu to wolałabym dostać szpitalną, tylko nie wiem czy tam gdzie rodzę dają takie... kupiłam sobie już 3 koszulki, ale wolałabym zużyć je potem do karmienia, bo podobno mama karmiąca bardzo się poci i trzeba koszulki często zmieniać:baffled::-(

Do góry