reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Hej kobitki.
Właśnie wróciłam ze spacerku. 2,5 godzinki z przerwa na śniadanko i parę sklepów. To chyba wystarczy chociaż mój lekarz mówi, że zakupowe wypady się nie liczą. Ale to facet nie rozumie,że dla kobiet to jak sport:-):-D.
Teraz muszę się ukrywać w domu, bo o tej porze robi się już bardzo gorąco. Tak więc spuszczam rolety, biorę książkę, butelkę wody i na sofę.
Dzisiaj jak pochodziłam po sklepach to stwierdziłam, że tutaj nie ma kosmetyków Nivea dla dzieci, kwas, bo z Marianna bardzo sobie je chwaliłam.

reklama
Raabit nasi polscy lekarze nie maja motywacji do pracy bo kasy maja za malo w porownaniu z robota ktora wykonuja, i dlatego maja inne podejscie, takie moje zdanie, tutaj lekarze sa jak przyjaciele, bo wiedza ze kazdy pacjent to duuuza forsa.

Gosia , no to dobrze ze wszystko ok, 4 kilo, ja juz mam 10 na plusie, a moze i teraz 11kilo:eek:

Kira drogo , nie drogo, ale juz masz wiecej dla maluszka, potem juz bedzie mniej:tak:Z ta sala jednoosobowa to przesada, tutaj tez jest taka opcja, ale lekarz mi powiedzial ze komfortem nie rozni sie za wiele,i tak sobie pomyslalam , kurcze sama w pokoju???nudno, glucho,i wybralam 2-osobowa.

A zobaczcie co ja musze miec do szpitala
do porodu :
- t-shirt
- myjke, recznik, kapcie, mydlo do higieny intymnej,plaskitowy worek na rzeczy do prania(to mnie rozsmieszylo:-D:-D)
PO porodzie:
- pizamki albo t-shirty , szlafrok+kapcie
- recznik duzy i maly, myjke
- wkladki laktacyjne
- toaletowe przybory i suszarke (hahaha, pisze dokladnie co mam na liscie)
dla bobo:
nic nie musze brac, ewentualnie...- szczoteczke do wlosow
- pizamke
- czapeczki i skarpetki
Wyjscie ze szpitala:
- body ,pajacyk
- kurteczka- bluza, czapka, skarpetki,
- bezpiczny fotelik do transportu malucha-bez niego nie wyjde ze szpitala:surprised:

Ola wiem ze przesada ale jesli dziewczyna na dwuosobowej sali nie wyrazi zgody zebys rodzila z mezem to wlasnie ta droga jednoosobowa jest alternatywa:tak:

To poczatek porodu zaczyna sie w pokoju???ja myslalam ze jest specjalna sala gdzie kobieta z mezem czy mama, czy kolezanka czekaja na pojawienie sie malucha, potem po porodzie i obserwacji mama z dzdzia jada do pokoju a maz ..do domu

Uh, jestem, ale w zasadzie ledwo żywam. Strasznie mnie boli brzuch, jakby mięśnie, takie mega zakwasy z przodu i po środku, a najbardziej pępek i wokól niego, nie da się dotknąć! Kurcze nie wiem co to może być, a jest bardzo niemiłe, tak jakby mi się coś zanadto rozciągnęło, czy co?? :sick::crazy::confused::confused:
I jak mi nie przejdzie, to nie wiem jak ja jutro do dentysty pojadę, bo nie ma mnie kto zawieżć a to kawał drogi....kaleka normalnie:-(Wczoraj wieczorem to się omal nie popłakałam z bólu i bezsilności.

Ola oj, pozazdrościć opieki szpitalnej i lekarskiej w ogóle. My tu możemy rodzić bez lekarzy i pielęgniarek jak tak dalej pójdzie :szok::unibrow::oo2: a menu szpitalne...bleeee....mortadella, dżem truskawkowy, ryż na mleku a do picia herbata albo kawa zbożowa :eek: blee...
A ja też narazie tylko 6kg mam do przodu, pytasz o wody i dzidzię: są na swoich miejscach,tylko nas odchudziło w międzyczasie, ja nawet widzę u siebie po twarzy, ramionach a ostatnio nawet dupsko mniejsze :tak: więc mnie wessało i reszta poszła na brzuch i cycki.

Sylwia hihi, piszę że szalone, bo zawsze jak mnie nie ma to mam potem 6 stron do czytania a jak jestem to pusto.

Kasia pytaj ile wlezie! Otóż ilość:

body w sumie: 10 ( 4 po Julce) - 4 krótki rękawek, 6 długi
pajace: mam 2 będą 4
śpiochy: 5 ( w tym 2 półśpiochy) może jeszcze 2 dokupię
koszulki (te pod spód): 4
kaftaniki: 5

No i to wszystko, plus skarpetki i czapeczki (4 nowe, 2 stare) i jedne rękawiczki-niedrapki.

Co do oliwek to używałam Nivea Baby a teraz kupiłam J&J w żelu, zobaczę co to warte, ale fajnie sie rozprowadza, nie spływa. A na początek to tylko emulsja Oilatum do kąpieli i mydełko. Ale spokojnie, nie trzeba tak strasznie uważać i szaleć z parafiną, to dopiero jak coś się zacznie dziać, tak to normalne oliwki nie zaszkodzą.
I polecam krem Oilatum Soft, do buzi i ew. ciałka.

sale porodowe-to te o ktorych ci pisalam,sa tam pilki,worki sako,drabinki,wanna-praktycznie wszystko,mąż jest z toba o ile druga osoba wyrazi zgode:tak:
Po porodzie odwoza cie na sale poporodowa tez zazwyczaj 2 osobowa,ale maz moze zostac ile chce-nawet na noc a dzidzia jest caly czas z toba-niewiele szpitali ma takie warunki,dlatego zdecydowalam sie na ten.Gorzej jak nie bedzie miejsc:-(

Ja rodziłam w jednoosobowej sali, bez opłat. Ola bo Ty piszesz o sali poporodowej a dziewczyny zrozumiały, że do porodu. U nas raczej norma po porodzie to 3, 4 osobowe sale a jedynki nie zawsze i dopłatami.

Cześć!
Ale sie rozpisałyście szok:szok::-D;-)
Ja ubranka wyprała w płynie i ślicznie pachna niemamy zadnego alergika jak beda uczalac to wypiore jeszcze raz, u nas płaci sie prawdopodobnie ok 400zł ale musze sie dowiedziec w przyszłym tygodniu idziemy zwiedzic szpital ale to brzmi i zobacze jak to wyglada u nas w szpitalu sale do porodów sa osobne ale w pokoju lezy sie na sali w 5 osób:no: moze i fajnie zawsze towarzystwo ale ludzie sa przeciez rózni . Jejku ja mam w poniedziałek obrone starujemy o 10tej rano wchodze pierwsza fajnie sie złozyło ze jest jeszcze jedna laska co jest w ciązy bedzie smiesznie mam tylko nadzieje ze sie niezestresuje mezulek jedzie ze mna jako wsparcie bedzie ciekawie. Juz we wtorek mam kolejna wizyte bardzo sie boje ze skieruja mnie do szpitala bo po mnimo tabletek jakie mam brac na stracjaca sie szyjke to brzuch dalej boli tak jak bolał bardzo sie boje....
Kira fajnie ze zakupy zrobione ja tez ostatnio zrobiłam oczy przy kasie ale trudno lepiej cos czesciej kupic a tak tego sie nieodczuje,
Madelina śliczny pokoik! mi tez sie zdaje ze brzuch troche nizej ale niewiem sama,
Witam nowe mamusie!
Ola u nas to jest tak ze do rozwarcia czyli pierwsza faza to jest sie w pokoju i co dwie godziny badaja ginekologicznie a co 30-60min mam sie ktg, potem przenosza Cie do sali porodowej. A super masz z tym szpitalem tylko pozazdrościc.
Gosiu strasznie mało przytyłaś ja mam jaies 14 na plusie!
Vivianna witaj napisz jak u Ciebie jak dzis twoje samopoczucie!jejku tyle Ciebie niebyło a teraz jestes w szpitalu!trzymam kciuki zeby maluszek sobie jeszcze posiedział!

reklama
Mam pytanie do Madziary bo zobaczyłam ze jestes z Bydgoszczy gdzie bedziesz rodziła jaki szpital mozesz polecic czy w Bydgoszczy sa wogóle jakies szpitale prywatne pytam bo nasz szpital na bilenach ma nieciekawa opinie i tak sie zastanawiam a przeciez do Was niejest daleko. Jesli mozesz to napisz i pomóz. Dzieki.:-)

Do góry