reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2007 - wątek ogólny

Gosia nie martw się na zapas, zwłaszcza jeżeli tez miałaś mały. Ja ostatnio widziałam laskę w 22tc. a była prawie płaska i w normalnych ciuchach, jakby wzdęcie miała lekkie, hihi. Różnie to bywa przecież, a do szkoły r. chodzi ze mną dziewczyna która w 34tc. ma brzuch jak w 42 ciąży mnogiej!

Właśnie zjadłam 10 czereśni..masakra!! Jak ja się męczę patrząc na te góry owoców, właśnie nam teściowa dowiozła truskawek, czereśni, jabłek i winogron..buuuu....

reklama
witam :)
ja juz prawie wszystko mam oprocz wozka i drobnych rzeczy (pampersy, waciki itp).
czy macie juz wizyty u lekarza co 2 tyg? ja narazie co 3 tyg chyba bedzie trzeba zaczac pisac plan porodu do szpitala bo jak znam tych lekarzy angielskich to zostawia to na ostatnia chwile :)

".......ja narazie co 3 tyg chyba bedzie trzeba zaczac pisac plan porodu do szpitala..............."Czarnula

co to jest plan porodu????

Hej dziewczynki! :)
byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej u gina. Przeżyłam szok! Mianowicie moje "maleństwo" miesiąc temu 8 maja ważyło 1007g a dzisiaj waży 2270g! przez 1 miesiąc przybrał aż tyle na wadze! :) dodam ze ja sama przytyłam zaledwie kilogram w tym czasie czyli nawet mnie niż moje maleństwo :)
Lekarz stwierdził ze do porodu bedzie ważył minimum 3.500g. Może to i dobrze ze bedzie duzy i dobrze odżywiony?! :)
Niestety jest też zła wiadomosć :( Maciek przekręcił sie i ma teraz nóżki na dole a główke u góry :( ja jako urodzona optymistka stwierdziłam że do porodu jest jeszcze sporo czasu i spokojnie sto razy zmieni pozycje ale gin wyprowadził mnie z tego błędnego myslenia :( powiedział że jeśli do następnej wizyty czyli za 4 tygodnie (10 lipiec) nie przekręci sie to niestety umawiamy sie na cesarke :( sama juz nie wiem co o tym myśleć :( jednak najważniejsze dla mnie jest to że maluch rozwija sie wzorcowo :)

Raabit dużego dziecka to ja nie zazdroszczę, ale usg daje tylko poglądową wagę, w dodatku zależnie od aktualnego programu. Julka w 37tc. niby ważyła 3100 a w 38. jak się urodziła to ledwie 2700. Ale jeśli Twoj synek tyle waży juz teraz to rzeczywiście gigant! A z obracaniem to tak niby jest, jak gin Ci powiedział ale czasem dziecko potrafi dosłownie na dniach przed porodem się przekręcić. Poza tym miesiąc to wcale nie mało czasu.

A ja juz spakowana jestem właściwie i zastanawiam się kiedy mnie wezmą. Jutro po 9.00 mam dzwonić i pytać, no i jak wolne to jechać.

Hej
a mnie dzis boli gardło niemam pojecia od czego bo unikam zimnych naojów i lodów ale trudno właśnie pije herbatke z miodem i cytrynką, jutro chyba pójde do fryzjera podciąć włosy bo niechce farbowac,
Raabit to dobrze ze dzidzia dobrze sie rozwija i tyle wazy i masz jeszcze miesiąc zeby sie przekrecila bedzie dobrze!
Ola ja mam wizyty teraz co 3 tyg ale przypuszczam ze od następnej co dwa, niedługo mamy zwiedzac szpital jejku jak to brzmi mysle ze bardziej sie nastawie i niebede taka tam zagubiona ale kto wie,
Gosia niemartw sie sa kobiety które maja małe brzuszki i takie które wyglądają jakby nosiły bliżniaki, ja tez niemam ogromnego brzucha, do piatego prawie szostego miesiąca brzuszek mialam mały teraz troche mnie wywaliło:-D
Kiara powiedz o swoich dolegliwościach lekarzowi bo mnie tez tak brzuch bolał a okazłao sie ze szyjka sie skarac ale na zapas sie niedenerwuj i poczekaj do wizyty ok trzymam kciuki napisz jak bedziaesz mogło jak sie czujesz, fajny wypad pod namiot ja chciała jechac nad maorze ale juz sobie przez ta sytuacje podarowaliśmy,
Mrozik to mieliście wesoło:-)

Znalazłam to o liczeniu ruchów dziecka:

Odliczanie do 10. Mniej więcej w połowie trzeciego trymestru wielu lekarzy zaleca pacjentkom monitorowanie ruchów dziecka. Polega to na tym, że każdego dnia, mniej więcej o tej samej porze (jeśli to możliwe, wtedy, gdy dziecko jest najbardziej aktywne) mama kładzie się i sprawdza czas, jaki mija zanim poczuje 10 ruchów dziecka – kopnięć, obrotów czy innego rodzajów poruszeń. Najlepiej, jeśli czas ten nie przekracza jednej godziny. Często zabiera to nie więcej niż kilka minut. Jeśli po upływie godziny nie poczujesz żadnego ruchu, zjedz lekki posiłek, połóż się i spróbuj jeszcze raz. Jeśli nadal nic nie czujesz, skontaktuj się z lekarzem.

Niektóre kobiety maja małe brzuszki do końca a niektóre już w czwartym miesiące bardzo widoczne. Dużo zależy od budowy ciała.

Naur ja właśnie zjadłam 20 truskawek :)

Dzisiaj znowu mi brzuch stwardniał ale to dlatego, że dużo łaziłam. Ewka poszła do szpitala, więc całe przedpołudnie siedziałam u niej. Potem z Agatka na skrzypce i jeszcze popołudniu pojechaliśmy wybrać wannę, zlew itp. do nowego mieszkania. Monika sprzedana do Babci, więc w nocy nikt mi nie przydrepce do łózka ;-)
Jutro niestety tez zabiegany dzień przede mną.

reklama
Naur a dlaczego idziesz do szpitala? i do którego?
a my zaczynamy jutro pierwsze zajęcia w szkole rodzenia :) ciekawe jak będzie :)

Do góry