O tym, że na wznak nie można spać od 6 miesiąca ciąży słyszałam wielokrotnie. Jednakże ostatnio wyczytałam w jakiejś mądrej gazecie, że na prawym boku również nie można bo serduszko ma wtedy problem z pompowaniem krwi. Ile w tym prawdy? Może ktoś wie? A tymczasem pozostaje mi lewy bok (spróbujcie przespać całą noc na jednym boku). To dopiero szaleństwo!
reklama
Na prawym boku nie można (lub nie powinno) się spać, bo rozwijająca się macica może uciskać nam na żyłę główną dolną, która zbiera krew z dolnej części ciała i doprowadza ją do serca, co może prowadzić do niedotlenienia i nas i naszych maluszków. Oczywiście chodzi tu o bardziej zaawansowaną ciążę, myślę, że do 6 m-ca można spokojnie spać w takiej pozycji, w jakiej jest wygodnie.:-)
Ritmusia
Zaangażowana w BB
Na prawym boku nie można (lub nie powinno) się spać, bo rozwijająca się macica może uciskać nam na żyłę główną dolną, która zbiera krew z dolnej części ciała i doprowadza ją do serca, co może prowadzić do niedotlenienia i nas i naszych maluszków. Oczywiście chodzi tu o bardziej zaawansowaną ciążę, myślę, że do 6 m-ca można spokojnie spać w takiej pozycji, w jakiej jest wygodnie.:-)
Zgadza sie .....w 9 miesiacu juz nie dasz rady spac na prawym boku.....mnie po prostu po chwili zaczyna zatykac i nie moge oddychac.....pozostaje tylko spanko na lewym boku.
Cóż, w ciąży z wielu przyjemnych rzeczy trzeba zrezygnować . Co do snu... Na początku musiałam zrezygnować ze spania na brzuchu. Odkryłam wówczas, że na plecach też jest wygodnie. Teraz pozostaje mi lewy bok. Czego to się nie robi dla swojego Maleństwa! Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam!
mi pod koniec ciąży strasznie niewygodnie było spać na lewym boku, na pleckach też odpadało więc czasami pozwalałam sobie chwilę pospać na prawym boku;-)Na prawym boku nie można (lub nie powinno) się spać, bo rozwijająca się macica może uciskać nam na żyłę główną dolną, która zbiera krew z dolnej części ciała i doprowadza ją do serca, co może prowadzić do niedotlenienia i nas i naszych maluszków. Oczywiście chodzi tu o bardziej zaawansowaną ciążę, myślę, że do 6 m-ca można spokojnie spać w takiej pozycji, w jakiej jest wygodnie.:-)
U mnie zaczal sie 8 miesiac i spie na lewym i na prawym boku - narazie nic mnie nie uciska i dobrze mi sie oddycha - zauwazylam nawet, ze jak leze na prawym boku to malenki jest bardziej ruchliwy - dotad cieszylam sie, bo jak sie wiercil to pokazywal stopke lub raczke ale jak piszecie, ze przez to spanie mozna zaczac sie ducic to moze dlatego maly tak sie wiercil ??
dorcia_1 - dzieki za poruszenie tematu - od dzis spie tylko na lewym boku
dorcia_1 - dzieki za poruszenie tematu - od dzis spie tylko na lewym boku
reklama
malinka009
Fanka BB :)
Ja spie na lewym i na prawym boku. Nic mnie nie zatyka, nie wyobrazam sobie spac cala noc na lewym boku ( moje lewe biodro by tego nie wytrzymalo !!!) nie popadajmy w skrajnosci, nic sie nie stanie jesli bedziemy spac tez na prawym. Z tego co ja sie naczytalam to nalezy unikac pozycji lezania na plecach wlasnie z uwagi na slabszy przeplyw krwi przez naczynia ale spanie na prawym boku nie jest zakazane ( jedynie ograniczone)
Podziel się: