reklama
Tak szukam dziewczyny cos na temat snu w ciazy i nic, moze gdzies przegapilam jesli tak to przepraszam.
A wiec zakladam ten watek - bo na innym forum wpadlo mi w oko, ze nie wolno w ciazy spac na plecach i na prawym boku wiecie cos moze, wiecej na ten temat to napiszcie cos...
jak sie czasami budze w nocy na plecach to az mokra jestesm ze strachu bo niby niewolno i sie tak zastanawiam co nam wolno jak sipie na jadnym boku lewym cala noc to niemoge sie ruszyc wszystko mnie boli...
Pozmozcie
A wiec zakladam ten watek - bo na innym forum wpadlo mi w oko, ze nie wolno w ciazy spac na plecach i na prawym boku wiecie cos moze, wiecej na ten temat to napiszcie cos...
jak sie czasami budze w nocy na plecach to az mokra jestesm ze strachu bo niby niewolno i sie tak zastanawiam co nam wolno jak sipie na jadnym boku lewym cala noc to niemoge sie ruszyc wszystko mnie boli...
Pozmozcie
A
Angel_Devil_Love
Gość
Podobno jak sie spi na lewym boku to krazenie krwi jest lepsze,
nic mi nie wiadomo o spaniu na pleckach ale znalazlam cos takiego(na temat seksu prawda ale tez o lezeniu na plecach ;-) i dziwi mnie to niesamowicie -
Drugi trymestr - należy unikać tych pozycji, które wymagają od kobiety leżenia na plecach (aż do rozwiązania), ponieważ powiększająca się, ciężarna macica uciska wówczas na naczynia, aortę i żyłę główną dolną, co utrudnia powrót krwi do serca i może przyczynić się do odczuwania dyskomfortu, a w skrajnych sytuacjach do omdleń
zrodlo
http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=79
nic mi nie wiadomo o spaniu na pleckach ale znalazlam cos takiego(na temat seksu prawda ale tez o lezeniu na plecach ;-) i dziwi mnie to niesamowicie -
Drugi trymestr - należy unikać tych pozycji, które wymagają od kobiety leżenia na plecach (aż do rozwiązania), ponieważ powiększająca się, ciężarna macica uciska wówczas na naczynia, aortę i żyłę główną dolną, co utrudnia powrót krwi do serca i może przyczynić się do odczuwania dyskomfortu, a w skrajnych sytuacjach do omdleń
zrodlo
http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=222&Itemid=79
KalaKRK
KOCHAM MOJE SKARBY:*
tak szukam dziewczyny cos na temat snu w ciazy i nic, moze gdzies przegapilam jesli tak to przepraszam.
Jak sie czasami budze w nocy na plecach to az mokra jestesm ze strachu bo niby niewolno i sie tak zastanawiam co nam wolno Jak sipie na jadnym boku lewym cala noc to niemoge sie ruszyc wszystko mnie boli...
Pozmozcie
czytałam ostatnio o tym w gazecie i szukam tego artykułu własnie...pamietam ze najlepiej dla dziecka jest własnie na lewym boku lezec....ale zaraz odnajde ten artykuł co do bólu pleców...tez mam z tym problem czsami jak sie połoze to wstac nie moge bo cała bok od krzyza do kolana mnie boli...jest to ucisk na jakis nerw i nie ma lekrarstwa na to bo pytałam moej ginki...
Jeste dokładnie tak jak pisze Angel_Devil_Love.
Podczas spania na plecach uciskane są aorta i żyła główna dolna.
Przez to może dochodzić do obrzęków kończyn.
Dlatego zaleca się spanie a lewym boku.....wtedy oba te naczynia są odciążane.
Ale ja do tej pory(końcówka 8m-ca) śpię pół nocy na plecach, nie mam obrzęków ani bóli kręgosłupa;-)
Podczas spania na plecach uciskane są aorta i żyła główna dolna.
Przez to może dochodzić do obrzęków kończyn.
Dlatego zaleca się spanie a lewym boku.....wtedy oba te naczynia są odciążane.
Ale ja do tej pory(końcówka 8m-ca) śpię pół nocy na plecach, nie mam obrzęków ani bóli kręgosłupa;-)
KalaKRK
Co do lezenia na tym boku to w mojej gazetce tak jest napisane własnie.....tak opisane wyzej
Ostatnia edycja:
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
Hej, dziewczyny!
Zaleca sie spanie ma lewym boku, ale ja w ciazy spałam jak mi bylo wygodnie, głownie na plecach i nic mnie nie bolało.
Polecam Wam kładzenie poduszki miedzy kolana, gdy spicie na boku.Ja kupiłam specjalna, ale najpierw spałam ze zwykła- nie ma specjalnrj róznicy,jest b. wygodnie.A zaleca sie spanie z poduszka ze wzgledu na kosci miednicy.
Pozdrawiam!
Zazdroszcze Wam:-)ciaza to wspanialy czas. Mezu gdzie jestes??Cce jeszcze jednego dzidziusia!!!
Cieszcie sie tym czasem i niezamartwiajcie takimi sprawami jak spanie na plecach.Pa!
Zaleca sie spanie ma lewym boku, ale ja w ciazy spałam jak mi bylo wygodnie, głownie na plecach i nic mnie nie bolało.
Polecam Wam kładzenie poduszki miedzy kolana, gdy spicie na boku.Ja kupiłam specjalna, ale najpierw spałam ze zwykła- nie ma specjalnrj róznicy,jest b. wygodnie.A zaleca sie spanie z poduszka ze wzgledu na kosci miednicy.
Pozdrawiam!
Zazdroszcze Wam:-)ciaza to wspanialy czas. Mezu gdzie jestes??Cce jeszcze jednego dzidziusia!!!
Cieszcie sie tym czasem i niezamartwiajcie takimi sprawami jak spanie na plecach.Pa!
dmuchawiec
lipcóweczka'09,
A co do ucisku na nerw kulszowy - pomagaja cwiczenia- tzw kolysanie miednicy i koci grzbiet, ale trzeba codziennie rano i wieczorem. Tez mnie bolalo bardzo, ale przestalo, gdy zaczełam cwiczyc.
reklama
KalaKRK
A mi jest strasznie niewygodnie na lewym boku.
Ja preferuje bok prawy i plecki na ktorych nie zaleca sie spac...
ja przy 1 ciąży w ogole nie zwracałam uwagi na to jak spie...spałam tak jak było mi wygodnie...a córci nic nie było...zazwyczaj spalam troche bokiem troche na brzuchu z nogą w bok co mi pozostało do dzisiaj...dopiero przy 2 ciazy zaczełam sie interesowacjesli lepiej ci na prawym to tak spij ja w nocy sie pzrekładam raz na lewym raz na prawym:-) tym jak nalezy spac prawidłowo...
Podziel się: