reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sen - na boku czy na wznak

ja to spie na prawym boku przewaznie,bo na lewym mi zle...a o plecach moge zapomniec....mały by mi dał na plecach...raczej by mi brzuszek poturbował...nielubi jak mamuśka tak leżakuje:-)

reklama
W ciąży należny spać przede wszystkim w takim ułożeniu w jakim jest nam najwygodniej. :).
Nie ma żadnego znaczenia w 14stym czy 16stym tyg. ciąży czy spisz na brzuchu,
plecach, lewym czy prawym boku. dzecko jest tak male i otoczone taka iloscia
płynu ze nic mu nie grozi.

W III trymestrze zaleca sie spac na lewym boku (tak jak było już tu napisane),
ale jesli na tym boku czujesz dyskomfort, to warto zaufać własnemu ciału
i spać tak jak jest ci najlepiej. Dziecko samo Ci "powie", dając porządnego kopa,
jeśli coś mu nie będzie pasowało.
Polecam bardzo poduszkę do karmienia, która możesz sobie
położyć miedzy kolanami. Dla mnie to była REWELACJA.
Ja mam taka:
THERALINE Poduszka do karmienia - porównaj ceny, zobacz opinie i recenzje
Nadal jej używam, jeśli bolą mnie plecy.

W ciąży należny spać przede wszystkim w takim ułożeniu w jakim jest nam najwygodniej. :).

Dokładnie!

Ja przed ciążą spałam zawsze na brzuchu, zawsze! zmieniałam tylko pozycję głowy hehe :) bardzo długo cierpiał mój sen z tego powodu po zajściu w ciąże, wiadomo ........ organizm się przywyczaił. Teraz wiecej śpię na prawym boku bo nie lubię jak mi mój M chucha w twarz :confused: albo chrapie ...

Dokładnie!

Ja przed ciążą spałam zawsze na brzuchu, zawsze! zmieniałam tylko pozycję głowy hehe :) bardzo długo cierpiał mój sen z tego powodu po zajściu w ciąże, wiadomo ........ organizm się przywyczaił. Teraz wiecej śpię na prawym boku bo nie lubię jak mi mój M chucha w twarz :confused: albo chrapie ...

A co, nie myje zębów?:confused::-):-):-):-):-)

Myje, ale ma zwyczaj okupowania w nocy lodówki :tak:, a potem to jak juz zrobi MIX potraw to już kłaków nie myje tylko wali dalej w kimę :confused:

hahaha ;D...
kochana przez sen nie jestes w stanie myc zebow.... :D
temu sie rano je myje po nocy :D!!!
ja tez nie lubie jak mi P dmucha w twarz, nawet nie o oddech chodzi tylko nie lubie tego, tak samo jak nie lubie spac z glowa schowana np. pod pierzyna (dusze sie i zle mi sie oddycha) tylko musze miec caly czas dostep do swiezego, chlodnego powietrza :D

no i spałam dziś w nocy na prawym boku i na plecach :) ach jak było wygodnie i jak mi się dobrze spało! :tak:
a obudziłam się .... na lewym :p
no widzicie jak to jest jak się człowiek do niczego nie zmusza :))

Witam,
Jestem w 17tc, od momentu gdy dowiedziałam się że zostanę mamą zaczęłam spać na lewym boku, a jesli robiło się niewygodnie to na prawym. Czasami mam jednak ogromną ochotę poleżeć chwilkę na plecach lub brzuszku. Jak sądziecie, czy jeśli położę się przez moment na moim lekko odstającym brzuchu to coś może się złego stać?

reklama
Ja na początku strasznie się starałam spać na boku. Ale jak już się przyzwyczaiłam do mojego odmiennego;-) stanu to spałam tak jak mi było wygodnie. Zdarzało się, że budziłam się rano na brzuchu. Ponoć jeśli mamie jest wygodnie to dziecku też, a przepona to bardzo silny mięsień wiec dzidzi nic nie grozi. Wyśpij się wygodnie, póki możesz:-D

Do góry