reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Seks i antykoncepcja

Nie ten wątek, ale widzę, że dziewczyny zagubione…

”mala.di” pisze:
:eek:ale przeciez obliczajac date z OM bierze sie pod uwage dzien rozpoczecia miesiaczki.. a chyba zadna z nas w tym dniu nie zaszla, tylko okolo tydzien pozniej? bo wtedy przewazne jest owulacja.
ja juz nic nie rozumiem :-p
ja mialam regularne okresy, a wlasnie termin z pierwszego usg opozniony o tydzień
mala.di, jeśli masz standardowe, regularne cykle tak jak piszesz (czyli 28 dni) to owulacja występuje nie tydzień po rozpoczęciu miesiączki, tylko w ok. 12-16 dniu cyklu. Jeśli tylko cykl przedłuży Ci się lub skróci to tak samo zmienia się termin owulacji. Termin owulacji „przyklejony jest” nie do pierwszego dnia miesiączki, a do ostatniego dniu cyklu, czyli występuje - zaokrąglając - ok 2 tygodnie przed końcem cyklu. Więc jeśli będziesz miałam 32-dniowe cykle to owulacja jest między 16 a 20 dniem cyklu. Jeśli 26-dniowe, to owulacja między 10 a 14 dniem cyklu.
Można się śmiać z Naturalnego Planowania Rodziny, ale naprawdę czasem pomaga w poznaniu funkcjonowania własnego ciała. Dzięki temu ja na przykład wiem, kiedy miałam owulację.
Ja na Waszym miejscu trzymałabym się terminu, który wyszedł z pierwszego USG, jeśli nie znacie daty owulacji.

Ostatnia edycja:
reklama
Ja na Waszym miejscu trzymałabym się terminu, który wyszedł z pierwszego USG, jeśli nie znacie daty owulacji.

Ponoć najbardziej miarodajny jest termin z usg tego między 11-14 tyg, kiedy bada się przezierność karkową, etc.

Choć tak naprawdę to nigdy nie wiadomo kiedy się urodzi, zwykle między 38 a 42 tyg, a to duża rozpiętość :-p

Oj, a jak ja poczułam przed 15 tygodniem?:) Mam pakować torbę powoli?:)
Chociaż w pierwszej ciąży się sprawdziło - 18 tc ruchy, ostatniego dnia 38 tc urodziłam :)

Ja też poczułam na przełomie 15-16 tygodnia. Choroba to już nie dużo mi zostało, a torby jak nie bylo, tak nie ma;-)

reklama
Nie ten wątek, ale widzę, że dziewczyny zagubione…

mala.di, jeśli masz standardowe, regularne cykle tak jak piszesz (czyli 28 dni) to owulacja występuje nie tydzień po rozpoczęciu miesiączki, tylko w ok. 12-16 dniu cyklu. Jeśli tylko cykl przedłuży Ci się lub skróci to tak samo zmienia się termin owulacji. Termin owulacji „przyklejony jest” nie do pierwszego dnia miesiączki, a do ostatniego dniu cyklu, czyli występuje - zaokrąglając - ok 2 tygodnie przed końcem cyklu. Więc jeśli będziesz miałam 32-dniowe cykle to owulacja jest między 16 a 20 dniem cyklu. Jeśli 26-dniowe, to owulacja między 10 a 14 dniem cyklu.
Można się śmiać z Naturalnego Planowania Rodziny, ale naprawdę czasem pomaga w poznaniu funkcjonowania własnego ciała. Dzięki temu ja na przykład wiem, kiedy miałam owulację.

ja mialam 30-31dniowy cykl. i w takim razie u mnie cos organizm nawalił z tą owulacją chyba :-p albo to pierwsze usg (w 8tyg ciąży) nie bylo supermiarodajne

Do góry