Morskawoda32
Fanka BB :)
Poprzedni komentarz dodał się przypadkiem zanim skończyłam z odpowiedzią. Widzisz tutaj już bardzo informatywnie, da sięZostawiłam partnera - dokładnie takiego samego jak ma autorka praktycznie równo rok temu, w 5 miesiącu ciąży, z dwójką innych dzieci. Serio, przeczytaj jeszcze raz moje posty, a będziesz widziała skąd to moje "uprzywilejowanie".
Problem polega na tym, że nic jej się najprawdopodobniej nie należy jeżeli chodzi o zasiłki więc po co jej robić nadzieję?
Na dziecko do 3 roku życia - babciowe (o ile nie bierze RKO bo tu też będzie tak, że będzie zależało czy i ile wzięła). Oczywiście 800 plus zakładając, że całej czwórce się należy to 3200zł.
Owszem 800 plus i babciowe nie liczy się do dochodu, ale alimenty już tak.
Żeby dostać jakiekolwiek zasiłki (na dzieci, na żywność itp.) to trzeba albo mieć wszystko pod stołem, albo żyć w skrajnej biedzie przykłady (2 sekundy w google, od razu dodam że dzieci śpią, w niedzielę nie pracuje, więc mogę korzystać z forum ) takie rodzinne to 674zł netto na osobę, czyli 3 370zł netto (od lipca 2024 najniższa krajowa to 3 261,53, a 2025 będzie to 3483,52) przy 5 osobowej rodzinie (mama + 4 dzieci), a kwoty są oszołamiające bo na dziecko poniżej 5 lat jest 95zł miesięcznie, a od 5 do 18 aż 124zł. Co prawda na 3 i 4 należy się dodatkowo po 95zł, ale też faktycznie żyć nie umierać. Kolejne zasiłki typu żywność czy zasiłek celowy to już progi po niżej 600zł netto xD
Zasiłek dla samotnej matki odpada bo w świetle prawa autorka nie będzie samotną matką - ojciec musi być NN lub nie żyć. A i ten to 193zł miesięcznie, ale też nie więcej niż 386zł na wszystkie dzieci.
Jak facet nie będzie płacił alimentów to, żeby dostać alimenty z funduszu 500zł (nawet jeżeli zasądzone jest 1000zł czy więcej) to nie można przekroczyć 1 209zł więc tu ciut lepiej bo autorka nie może zarobić więcej niż 6 045zł na rękę. No i trzeba też nie mieć z 3 miesiące wpływu.
Nadal polecam autorce porozmawiać z kimś o jej indywidualnej sytuacji i dostępnym wsparciu, ale nie na jakimś forum. Na pewno będzie to pomocne w planowaniu domowego budżetu i poszukiwaniu pracy.