reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

A JA NIE MAM OCHOTY WDAWAC SIE Z TOBA W DYSKUSJE!!! BO JEST TO SMIESZNE,JAK JESTES TAKA MADRA TO WPISZ W NETA ZASILEK RODZINNY A JUZ WOGOLE
-MOPS
-ZASILKI RODZINNE
-WYMAGANE DOKUMENTY
-DRUKUJ!!!!!!!!!
JASNIEJ NIE MOGE :-):wściekła/y:

reklama
kasia a ty znowu swoje ???????????????????ILE RAZY MOZNA O TYM SAMYM WALKOWAC ????????????????????????????????????????????????????????????

WEJDZ PROSZE NA STRONE O ZASILKACH ALBO JAK NIE WIERZYSZ IDZ DO MOPSU,JA TO PRZERABIALAM OSTATNIO BO PRZEKROCZYLO NAM 2 ZL WIEC PROSZE NIE ZADAWAJ GLUPICH PYTAN,BO STAJE SIE TO IRYTUJACE, MASZ JESZCZE DUZO CZASU WIEC WRZUCNA LUZ .BO NIE DLUGO FORUM BEDZIE O KASIE

Nie ja zaczełam dyskusję !! wiec zejdż ze mnie !!

Czyli w sumie można coś zdziałać, zawsze jakaś pociecha. Szkoda tylko, że wychowawczy mi nie przysługuje, bo tak to za czesne bym nie płaciła- u mnie na uczelni tak jest. Ale dowiem się dokładnie i popytam jeszcze u księgowej, bo za 2008 z działalności miałam bilans na minusie, więc może coś dostanę z mopsu. Dzięki :)

Jak urodzisz dziecko to już wszędzie Cię traktują jako oddzielne gospodarstwo. I w mopsie i na uczelni. O drugim becikwoym w poście wyżej. Jak masz alimenty to dostaniesz tylko rodzinne. Jak przyznają rodzinne to przysługuje Ci drugie becikowe. A o utrzymanie w ciąży możesz liczyć tylko przez okres 3 miesiące przed porodem i to tylko w szczególnych przypadkach niedostatku. Tak samo po porodzie... Fundusz nic do tego już nie ma. A jeżeli Ci się uda uzyskać kaskę, co będzie bardzo trudne to nie licz na większe pieniążki.... raczej grosze...

Albo ojciec nn albo nie żyje. Na pewno:tak: Mops wypłaca pod koniec miesiąca

Dlaczego? jak masz ugodę alimentacyjną to nie ma znaczenia. To tak samo jakbyś była po rozprawach. Jak masz alimenty to nie przysługuje Ci nic dla samotnej matki.
W tym kraju jesteś samotną matką tylko wtedy jak ojciec dziecka jest nn lub nie żyje

JAK MASZ alimenty to dostajesz rodzinne i te becikowe jedno i drugie i mozesz starac sie sama o pomoc z mopsu,jak masz od komornika to wtedy o zaliczke,kasie nie czyta nie zrozumieniem i zaraz bedzie jazda jakas,

ja nie mowie o 170 zl bo wtedy jest tak jka ty piszesz

Jak urodzisz dziecko to już wszędzie Cię traktują jako oddzielne gospodarstwo. I w mopsie i na uczelni. O drugim becikwoym w poście wyżej. Jak masz alimenty to dostaniesz tylko rodzinne. Jak przyznają rodzinne to przysługuje Ci drugie becikowe. A o utrzymanie w ciąży możesz liczyć tylko przez okres 3 miesiące przed porodem i to tylko w szczególnych przypadkach niedostatku. Tak samo po porodzie... Fundusz nic do tego już nie ma. A jeżeli Ci się uda uzyskać kaskę, co będzie bardzo trudne to nie licz na większe pieniążki.... raczej grosze...

Albo ojciec nn albo nie żyje. Na pewno:tak: Mops wypłaca pod koniec miesiąca

Dlaczego? jak masz ugodę alimentacyjną to nie ma znaczenia. To tak samo jakbyś była po rozprawach. Jak masz alimenty to nie przysługuje Ci nic dla samotnej matki.
W tym kraju jesteś samotną matką tylko wtedy jak ojciec dziecka jest nn lub nie żyje

Dzięki malutka, już mniej wiecej wszystko łapiemy :-)

drugie becikowe dostaje sie jak przyznane zostanie rodzinne!!! Raz w roku moze przekroczyc
dochod 504 na osobe
ten dochód uległ zmianie w 2009 roku i obecnie wynosi 548 zł
w tym roku pod koniec prawdopodobnie ma wzrosnąć do 600

w 2008 roku kochana ja nie miałam żadnych dochodow.. Wiec jak to..? Przepraszam, ale jestem ciemna, a bardzo chciała bym wiedzieć ;DD

jak nie miałaś to przysługuje Ci wszystko. Jak urodzisz, rejestrujesz dziecko, czekasz na pesel, wyciągasz z urzędu skarbowego zeznanie podatkowe za 2008 rok i z tymi dokumentami gnasz do mopsu pod jaki podlegasz. Składasz wniosek o becikowe (1000 zł) składasz wniosek o rodzinne i dodatek do rodzinnego (drugie becikowe), rodzinne wynosi 68 zł, becikowe dodatkowe to 1000, składasz wniosek o zasiłek dal samotnej matki (170 zł) i możesz go pobierać dopóki nie będziesz miała uznanego sądownie dziecka i alimentów. Jeżeli ojciec uzna dziecko po porodzie w urzędzie to nie przysługuje Ci te 170 zł...

ten dochód uległ zmianie w 2009 roku i obecnie wynosi 548 zł
w tym roku pod koniec prawdopodobnie ma wzrosnąć do 600

jak nie miałaś to przysługuje Ci wszystko. Jak urodzisz, rejestrujesz dziecko, czekasz na pesel, wyciągasz z urzędu skarbowego zeznanie podatkowe za 2008 rok i z tymi dokumentami gnasz do mopsu pod jaki podlegasz. Składasz wniosek o becikowe (1000 zł) składasz wniosek o rodzinne i dodatek do rodzinnego (drugie becikowe), rodzinne wynosi 68 zł, becikowe dodatkowe to 1000, składasz wniosek o zasiłek dal samotnej matki (170 zł) i możesz go pobierać dopóki nie będziesz miała uznanego sądownie dziecka i alimentów. Jeżeli ojciec uzna dziecko po porodzie w urzędzie to nie przysługuje Ci te 170 zł...

Dzięki wielkie, jeszcze jak będę miała jakieś pytania pozwolisz, że odezwę się na priv, jeszcze raz dziękuję;-)

Czyli w sumie można coś zdziałać, zawsze jakaś pociecha. Szkoda tylko, że wychowawczy mi nie przysługuje, bo tak to za czesne bym nie płaciła- u mnie na uczelni tak jest. Ale dowiem się dokładnie i popytam jeszcze u księgowej, bo za 2008 z działalności miałam bilans na minusie, więc może coś dostanę z mopsu. Dzięki :)
wychowawczy przysługuje z zusu, jak przepracowałaś 6 miesiecy zanim urodziłaś i dochód twój nie przekracza 548 zł, jak uczysz się to masz jeszcze kaskę z uczelni za urodzenie dziecka (700 zł)... nie wiem czy jest tak samo na działaności

JAK MASZ alimenty to dostajesz rodzinne i te becikowe jedno i drugie i mozesz starac sie sama o pomoc z mopsu,jak masz od komornika to wtedy o zaliczke,kasie nie czyta nie zrozumieniem i zaraz bedzie jazda jakas,

ja nie mowie o 170 zl bo wtedy jest tak jka ty piszesz

aaaa tak... to ja wiem:-) ja nie jestem kłótliwa:happy2: ja jedynie mówiłam o tym zasiłku dla samotnej, że jak będę mieć alimenty to już nie mam prawa do niego:happy2:

wogóle dziewczyny luzzziiiik:sorry2: kłocicie się niepotrzebnie, cierpliwości troszkę do siebie:tak:

wychowawczy przysługuje z zusu, jak przepracowałaś 6 miesiecy zanim urodziłaś i dochód twój nie przekracza 548 zł, jak uczysz się to masz jeszcze kaskę z uczelni za urodzenie dziecka (700 zł)... nie wiem czy jest tak samo na działaności

aaaa tak... to ja wiem:-) ja nie jestem kłótliwa:happy2: ja jedynie mówiłam o tym zasiłku dla samotnej, że jak będę mieć alimenty to już nie mam prawa do niego:happy2:

wogóle dziewczyny luzzziiiik:sorry2: kłocicie się niepotrzebnie, cierpliwości troszkę do siebie:tak:

ale malutka.. nie chodzi przypadkiem o rozliczenia za 2009 rok..?

reklama
tak bedziesz pobierac zasilke 170 a potem jak ojciec dziecka sie znajdzie to bedziesz oddawac ,dwa razy bym sie zastanowila nad tym!!
ja juz mialam jedna przeprawe z mopsem o oddawanie kasy czyli rodzinnego ,bo pani przeoczyla papierek,wiec malo nie brakowalo ze skonczylo by sie sadem za oszustwo ale udowodnilam ze donioslam umowe na czas!!!

A TY KASIA TYLKO DO MOSPU RUSZ TYLEK , ja nie pisze ci na zlosc ,tylko strasznie irytujesz mnie i nie tylko!!! drazysz temat rzeka,przepisy to przepisy i tyle

catedra cierpliwosc to mi sie konczy jak ona zaczyna cos walkowac i bedzie znowu parenasie stro n a ona dalej nie rozumie,i od pary dni sa jazdy, bo nie umie swolgowac

zreszta jak ktos potrzebuje pomocy to dziewczyny maja fajnych stroenk wiec moge przeslac ,po drugie forum jest tak rozbudowane ze wystarczy wejsc i poczytac i kazdy pomoze, i nie trzeba trabic o tym w kolko

Ostatnia edycja:
Do góry