reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

o zasiłek może starac sie twoja mama jeżeli dochód na jednego członka rodziny nie przekracza 504zł tylko nie wiem czy wlicza sie ten zasiłek twojego ojca do dochodu. ty sama musiałabys spytac w swojej szkole czy przysługuje ci jakies dofinansowanie. jezeli studiujesz mozesz wziac kredyt studencki gdzie o ile dobrze pamietam max kwota to 6tys przy czym wyplacana jest ona co mieciec po 600zł czyli przez 10 miesiecy. jakos do rozpoczecia roku studenckiego mozna sie o niego starac czyli do pazdziernika. oczywiscie trzeba go splacic ale mozna to zrobic nawet do 3 lat po ukonczeniu studiow co oczywiscie na plus. nie musisz sie im tłumaczyc na co chcesz kredyt. zaciaga sie go w banku w ktorym mamy konto. podowiaduj sie dokładnie bo nie wiem czy to nadal aktualne.

treze chyba masz błędne informacje ;-) jak ewika urodzi to się może starać o zasiłek rodzinny i dla samotnej matki (o ile dziecko nie jest uznane). jest traktowana jako osobna rodzina bez względu na to czy mieszka z rodzicami czy nie i liczy sie w tym wypadku jej tylko i wyłączeni dochod lub przy braku dochodu poświadczenie z urzędu skarbowego o braku przychodów za rok wcześniejszy (przychodów albo dochodów w tym roku jakoś to sie zmieniło ale w urzędzie skarbowym powinni wiedzieć). co to studiów to jeśli to jest państwowa uczelnia to jest zupełnie na odwrót. możesz się starać o stypendium socjalne i żywieniowe ale wtedy podajesz dochód rodzicow i nie moze przekraczac jakies tam granicy (no chyba ze sama masz dochod 1000 zł miesiecznie aaaabbbsssuurrrddd) to trzeba sie dowiedziec w dziekanacie. w przypadku narodzin dziecka tez sie mozna starac ze strony uczelni o finansowa jednorazowa zapomoge.

reklama
treze chyba masz błędne informacje ;-) jak ewika urodzi to się może starać o zasiłek rodzinny i dla samotnej matki (o ile dziecko nie jest uznane). jest traktowana jako osobna rodzina bez względu na to czy mieszka z rodzicami czy nie i liczy sie w tym wypadku jej tylko i wyłączeni dochod lub przy braku dochodu poświadczenie z urzędu skarbowego o braku przychodów za rok wcześniejszy (przychodów albo dochodów w tym roku jakoś to sie zmieniło ale w urzędzie skarbowym powinni wiedzieć). co to studiów to jeśli to jest państwowa uczelnia to jest zupełnie na odwrót. możesz się starać o stypendium socjalne i żywieniowe ale wtedy podajesz dochód rodzicow i nie moze przekraczac jakies tam granicy (no chyba ze sama masz dochod 1000 zł miesiecznie aaaabbbsssuurrrddd) to trzeba sie dowiedziec w dziekanacie. w przypadku narodzin dziecka tez sie mozna starac ze strony uczelni o finansowa jednorazowa zapomoge.

całkiem możliwe, ze sie myle za co ewika z góry sory ze zamęt zasiałam. myslałam ze zasiłek to zasiłek i rowniez mama ewiki mogłaby sie o niego starac jako pomoc rodzinie w trudnej syt jaka ich spotkała...

w taki razie jeszcze spytam dla pewności bo widze ze mam bajzel w tych zasiłkowych sprawunkach. żeby starać sie o zasiłek rodzinny muszą byc przyznane alimenty? jezeli mam polubowna umowe z ojcem dziecka na pewna kwote jaka placi co miesiac na dziecko (ale nie jest ona nigdzie formalnie spisana) mogę sie o niego starac?

Treze Ja mam tak samo-ex mi płaci do ręki, nie wnosiłam sprawy o alimenty. Zastanawiam się więc, czy coś mi przysługuje, bo przecież oni nie sprawdzą tego, że ex mi płaci.

ja juz wczeniej sie dowiadywalam i zeby dostac jakikolwiek dodatek, trzeba miec zalatwiony pierw zasilek rodzinny, do niego musza byc ustalone alimenty, chyba ze ojciec jest nn, ale z tego co mi bylo wiadomo to wszystkich czlonkow rodziny sie bierze pod uwage, gdy zalatwia sie wlasnie takowe zasilki, ale juz od kilku osob(nawet nie wiem czy nie od Was przypadkiem) sie dowiedzialam ze wlasnie jestem uznana jako samotna matka z indywidualnym gospodarstwem. Niestety nmawet w takim wypadku moje dotychczasowe zarobki przekraczaja ten niesamowicie wysoki prog 504zl :dry: nie chce nikogo denerwowac, ale ostatnio byla u mnie Ciocia, ktorej sad ustalil po 300zl alimentow (od ojca) na kazde dziecko, czyli razem 1200zl. Nie doczekalaby sie tych pieniedzy gdyby nie zaliczka alimentacyjna, czyli dostaje od panstwa alimenty w wysokosci 800zl plus jej zarobki (ok.1800zl), w jej przypadku dochod przekroczyl 5 zlotych!!!!!! i gdyby nie miala ukladow to by nic nie dostala, a ze mieszka na wiosce, akurat tam jest urzad, wiec zalatwila(tam kazdy kazdego zna), pracuje jako pielegniarka w ich przychodni, wiec jeden drugiemu pomaga ;-) a ja moge sie ugryzc, dlatego dogadalam sie z moim ex ze bedzie placil mi alimenty do reki(sama nie moglam uwierzyc, ale w koncu dal :szok:), bo nie chce mi sie latac po sadach.
Abundzu,Bezsenna oj widze ze nie tylko moj ex jest taki :) Bogu dzieki ze smoczek kupilam, bo nie wiem co by do buzki wkladal ... :)

ja wlasnie przerabialam w mopsie ten temat:wściekła/y: jesli chodzi o corke na ktora mam sadownie alimenty nie musialam przedtsawiac dochodow ojca.ale ze jestem teraz na zwolnieniu to nie moga mi umozyc dochodu wiec mi przekracza i na nia nie mam rodzinnego,inaczej jest z zalickza bo mam juz przez komornika i tam jest wymagany dochod 725 i sie zalapalam i dostakam teraz na 2 miesiace i na kolejny rok,ale pare zloty wiecej i tez bym nie dostala,ale zeby nie bylo tak kolorowo jak maly sie urodzi musze ich otym powiadomic i jeszcze raz przelicza zaliczke,bede miala wygrane jak w trakcie macierzynskiego dostane nowa umowe to zrobia po prostu utrate dochodu,.
inaczej bedzie jesli juz sie maly urodzi,jesli wpisze ojca dziecka czyli sie przyzna a maly bedzie mial moje nazwisko nie bede jako samotna matka, potrzebne beda jego zaswiadczenia za 2008 rok i obecna sytuacja fiansowa,
to jest paranoja bo z zaden sposob nie mozna udowodnic ze jest sie samotna matka,i bedziemy liczeni jako 4 osobowa rodzina -zajebiscie brzmi :-) ale ja mam to w dupie,nie podaruje im tych pieniedzy i niech sobie mysla co chca!!!

mloda a ile ci ten wspanialy ex kasy daje?

Ostatnia edycja:
hej dziewczyny..:):) wlasnie wrocilam od lekarza i jestem mega wkurzona..;/ 0 rozwarcia..:(( glowka nisko wszystko mnie boli a tu nic..i dopiero mam przyjsc 16 wrzesnia jesli nic sie nie zmieni..wiec jeszcze 3 tygodnie normalnie super..:(((((((
bezsenna dzieki za wsparcie ciesze sie ze ktos trzyma kciuki za mnie i malenka to pomaga:))
abundzu wlasnie zastanawialam sie o powrocie do szkoly przed porodem jeszcze ale nawet dzis sie spytalam doktorki a onapowidziala ze lepiej juz nie ..wiec wroce chyba dopiero w pazdzierniku. jakos to bedzie to tylko miesiac:)
z tego wszytskiego zrtobilam leczo:D wiec ide sobie zjesc mniamm:D:D
pozdrawiam was:)

hej dziewczyny..:):) wlasnie wrocilam od lekarza i jestem mega wkurzona..;/ 0 rozwarcia..:(( glowka nisko wszystko mnie boli a tu nic..i dopiero mam przyjsc 16 wrzesnia jesli nic sie nie zmieni..wiec jeszcze 3 tygodnie normalnie super..:(((((((
bezsenna dzieki za wsparcie ciesze sie ze ktos trzyma kciuki za mnie i malenka to pomaga:))
abundzu wlasnie zastanawialam sie o powrocie do szkoly przed porodem jeszcze ale nawet dzis sie spytalam doktorki a onapowidziala ze lepiej juz nie ..wiec wroce chyba dopiero w pazdzierniku. jakos to bedzie to tylko miesiac:)
z tego wszytskiego zrtobilam leczo:D wiec ide sobie zjesc mniamm:D:D
pozdrawiam was:)
hej wszyscy trzymaja kciuki:))) wiem ze juz ci ciezko ale kazdy dzien dla twojej coreczki jest ważny,widzisz dobrze jej tam,a ty zaczniesz pewnie rodzic w najmniej oczekiwanym czasie.pozniej ci wszystko wynagrodzi,głowa do góry bedzie dobrze:-) pozdr

hej dziewczyna chciałam sie wam pochwalic. dzisiaj znalazłam prace w ciuchłandzie nic wielkiego ale zawsze 50 zł dniówka wiec troche sobie podrobie zanim zauważa ze zostane mama i mnie wywalą. ciesze sie jak dziecko ze nie bede siedziała w domu i przezywała jak powiedziec mamie o ciąży.

reklama
Jeju jak ja sie ciesze że nie musze starać się w urzędach o żadne dodatkowe pieniądze ... no własnie katerinka jak udowodnić że jest sie samotną matką i nie jest sie z ojcem dziecka i w jaki sposób dobrowolnie uzyskać od niego chociażby zarobki czy biezący stan majątkowy. Przecież to wszystko trzeba skądś wyrywać bo nie kazdy chetnie to w zębach przyniesie. Czyli zobaczcie jakie to chore ... nie powinno się jednak podawać ojca dziecka w papierach bo jak to bardzo sprawe ułatwia i nam i urzędnikom.

samasamotna wszystkie trzymamy kciuki nie mysl sobie :-) no ja bardziej kciuki trzymam w myslach bo w ciągu dnia mam je czym innym zajete :-) ale bym sobie zjadła leczo ... normalnie już mam dosyć takiego "grzecznego" jedzenia. Wczoraj dostałysmy z córcią starszą arbuza i wieczorkiem zjadłam sobie kawał takiego zimnego a dzisiaj Pauliska znowu w kropkach :sorry2: ręce opadają ;-) i pamiętaj że dzidzia im dłużej w brzuszku tym bardziej ma wszystko rozwinięte więc nie spiesz się jeszcze z porodem ... wiem że bak już cierpliwości ale spokojnie ... to dla jej dobra :-)

mloda1 jak ja bym chciala żeby moja córcia smoczka chciała ... czasem nie wiem jak ją uspokoić bo przez te zęby okropnie cierpi :-( i nie martw się fryzurką ... włoski szybko odrosną i będzie oki :-)

Do góry