reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

Moja mala ospe dostala 2 tygodnie po bracie.
Wysmarowalam ja fioletem, ale czytaman na necie ze sie od smarowania odchodzi wiec jak nie bedzie sie drapac bede ja tylko w tym manganianie kapac.
Lekarza tez odwiedzilam ale ona pozwolila nam na spacery chodzic jak mala nie goraczkuje.

reklama
Dziewczyny konkretnie- czy ten mały musi iść do przedszkola czy nie? W listopadzie będzie miał 5 lat. Bo jego mamusia ma w d.upie i woli się szlajać z tym frajerem, a małego niańce podrzuca na kilka dni. A kolega nie ma na nią wpływu, sam też nie ma jak małego wziąć na stałe do siebie. Aha ona mówi że mały jest niby na liście oczekujących, ale znając ją to kłamie bo pewnie w żadnym przedszkolu nie była.

klamie bo jak w tym roku konczy 5 lat ma obowiazek i musza go przyjac inaczej we wrzesniu beda ja wzywac i wyciagac wnioski.
A ten kolega czemu nie moze postarac sie o prawa do dziecka??

Czytam o tych kontrolach i jestem przerażona! Ja zostałam zatrudniona, jak już byłam w ciąży, pracodawca nie wiedział. Jeszcze na badaniu, lekarz medycyny pracy pytał o OM, a ja mimo, że wiedziałam, że jestem w ciąży miałam krwawienia, więc śmiało mogłam powiedzieć, że krwawienie miałam 2tyg. wcześniej! Nie chcę uciekać na zwolnienie, będę pracować tyle, na ile mi zdrowie pozwoli - jest to praca na pół etatu... a i tak mogę mieć kontrolę, bo zatrudniona zostałam w ciąży. Bez sensu. Nikogo nie będzie interesować, że już dawno do tej firmy wysyłałam CV, że pracuje nie oczekując taryfy ulgowej i sumiennie wypełniam swoje obowiązki. Boję się tylko, że się w razie co, przyczepią do tego, że nie poinformowałam Lekarza med. pracy, że jestem w ciąży, ale nie mam takiego obowiązku, wywiad był zgodny z prawdą, ja krwawienia w ciąży miałam, słabsze niż miesiączkowe, ale to było to samo. Stresu się tylko najem przez ten ZUS, za marne sześć stówek miesięcznie...

a jak ja wiem ze jestem w ciazy bo to juz 13 tydzien to chyba tez ktos moze mnie zatrudnic w ciazy bo np mu to nie przeszkadza a ze pozniej nagle dostane L4 to czysty przypadek. Ja kurde myslalam o moim bracie ale za blisko mieszka a na L4 to chyba w domu trzeba siedziec?

jesli Ci lekarz napisze ze nie to nie musisz na L4 to zaznacza wiec spokojnie :tak: przeciez nie kazda coaza jest zagrozona ze trzeba siedziec w domu albo lerzec w szpitalu

jutka kontrole są nie tylko w przypadku osób z podejrzeniem naciągania na świadczenia, ale z ogólnej liczby osób przebywających na zwolnieniu zus jakiś tam procent sprawdza. Moja historia jest prawie identyczna jak Twoja, kontroli nie mialam. Koleżanka miała dwie, choć jej to zupelnie nie dotyczyło. Czasami też zus kontroluje lekarza, który (wg nich) wystawia niezgodne z prawdą zwolnienia.

samotna
ja w 13 tygodniu właśnie zaczęłam pracę. Choc rekrutacja i wszystko inne (łącznie z decyzją o zatrudnienu) nastapiło jak jeszcze nie wiedziałam o ciąży.

Ja wlasnie bym wolala by ktos mnie zatrudnil tak legalnie ,nie musi wiedziec ze jestem w ciazy ale gdzie tu takiego znalesc chetnego,skladam podania juz 3 tygodnie i nic ani widu ani slychu .

Witam;-)
Ja osobiście kontroli nie miałam, pracowałam prawie do siódmego miesiąca,a potem już do rozwiązania l4.Słyszałam natomiast,że właśnie kontrolują przeważnie takie umowy gdzie ciężarna była krótko zatrudniona i zaraz l4. Kontroli może być poddany także pracodawca, a także ciężarna, którą akurat wylosował system.

Ja od wczoraj jestem szczęśliwą posiadaczką aktu notarialnego:-)Jeszcze tylko wpis do księgi wieczystej i m jest moje:-)Musiałam zostawić mojego dzidziorka na prawie trzy dni z babcią:-(Tęskniłam bardzo bardzo...

Fikusek widzę,że fajnie Ci się układa. Trzymam kciuki żeby tak pozostało:-)Jak tak czytałam troszkę to Ty i Carlaa dajecie pozytywny przykład,że można byś szczęśliwą mimo ciężkich doświadczeń. I to jest fajne...

Carlla Ty się nie przejmuj jakimś tam facetem. Masz obok siebie wspaniałego faceta i to on jest ojcem dla Twojej córeczki. Nawet jak on się pojawi kiedyś to nic i nikt tego nie zmieni. Pamiętaj o tym...

Raczkowa w którym szpitalu rodzisz?Ja miałam rodzić w Bogucicach,ale siła wyższa zmusiła mnie to porodu bliżej rodziny czyli w innym województwie.Zresztą i tak miałam zaplanowane cc także tu czy tu -bez róznicy:szok:

reklama
Do góry