reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

carla juz nawet gdyby to jeszcze mam rok zaoszczedzony i jestem w domu,potem kuba moze isc od wrzesnia do przedszkola,powiedzieli ze wtedy tez na bezplatny bo co nikt nie wie jak kuba bedzie sie tam mial, no wlasnie dzis mial dusznosc znowu mala i juz sie modle zeby sie nie zaczelo ale jak wiem u mnie nie moze byc caly czas hepy
mloda ja mam dzieci ochrzczone i nikt mi nie zabroni puscic za dwa lata corci do komuni tylko dlatego ze nie bede miala slubu a dwa przeciez rownie dobrze moge byc zawsze sama,wiec dziecko nie bedzie cierpialo przez jakies widzimisie ksiedza

reklama
Carlaa otatnimi czasy bardzo internsywnie uczylam sie prawa koscielnego ( nie z zamilowania, lecz z koniecznosci:p) i nie ma prawa zaden ksiadz odmowic chrztu dziecka ani komunii dlatego, ze nie macie slubu koscielnego. Takze nic sie nie przejmuj :) Ja tez bym nie robila chyba wielkiego wesela, chociaz z jednej strony zawsze takie chcialam. No w kazdym razie nie grozi mi to poki co haha :)

A co do wyjazdu. Droga z malym bylaby droga przez meke, odpada to na pewno. Teraz zauwazylam, ze wszyscy w domu maja prawo do wakacji tylko nie ja i postanowilam to olac i nie jechac nigdzie. Ale ode mnie tez niech nic nie chca..

Ja się tylko obawiam podróży, jak synuś to zniesie, choć samochodem było by z 3 godziny.

Elena, ja nie raz w korkach stoję 3 godziny ... Róznie to jest, ale zawsze jest coś by ponarzekać.
# godziny w aucie z klimatyzacją i dziecko ma chrypkę, a bez klimatyzacji jeszcze gorzej pewnie. Zawsze jest coś ...

dziś moja dzidzia spadła z łóżka ale walnął nieżle aż się obsrutał ale chyba nic mu się nie stało ale się zestresowałam o 5 rano zabezpiczałam łóżko żeby już nie spadł, muszę w końcu wydębić pokój jeden od babci dla małego bo śpimy w jednym i w nocy chce mu się do mamusi tulić, podsuwa mi rączki żebym go całowała mój pieszczoch:-)

niektóre mamy nie wyobrażają sobie zostawić dzidzi i iść do pracy a inne się duszą w domu jak siedzą za długo, wydaje mi się że każde powinny robić tak jak będzie dla nich lepiej, bo siedzieć na siłę z dzieckiem w domu może doprowadzić do frustracji, ja chyba potrzebuję wyjść do ludzi i przede wszystkim potrzebuję kasy
a słyszalam historię polki która mieszka na stałe w Holandii urodziła 3 dzieci pod rząd, od trzech lat jest na jakiś macierzyńskich i szefostwo nic do tego nie ma jedyna osoba jaka się czepiała to polski jakiś kierownik ale holender odpowiedział że ktoś musi rodzić dzieci, nie ma co polska mentalność jest dziwna, kobitka urodzi to wyrzucić....

Carla u mnie chrzcił bez ślubu i nic nie było że nie możemy podejść z dzieckiem ja nawet dostałam rozgrzeszenie, tak że chyba wszystko zależy od parafii i księży i znam ludzi którzy mają starsze dzieci i nie mają ślubu i dzieci normalnie przystępowały do komunii

hejka:)
ja zaraz jade po krople do oczu dla alana bo bylam z nim u okulisty i teraz mamy wizyte na 3 sierpnia i na 3 dni przed wizyta mam mu krople specjalnie zapuszczac...w jednym oku mu jakas wada wychodzi,moze beda potrzebe okularki.

A mnie jakies chorubsko rozklada...gardlo boli mnie masakrycznie.....:(

Anowi,czytalam chyba ten artykul ale w necie.Oni tam w Norwegi moze i dbaja o dobro dzieci ale traktują je jak rzeczy,bez milosci iczulosc.Mysla tylko by bylo im dobrze materialnie a reszta to nie ma znaczenia.

Carla,to wszystko zalezy od ksiadza.Ksiadz nie bedzie robil problemu jezeli jestes samotna matka bez faceta ale moze robic problem jak jestes tylko na cywilnym.Bo wg. nich zyjesz w grzechu z facetem.Z komunia dziecka to mi sie wydaje ze nie powinno byc problemu.Czemu dziecko mialoby nie otrzymac sakramentow skoro rodzice slubu nie mają?Jezeli jest ochrzczona to nie bedzie problemu.
A swoja droga to sie dziwie czemu nie chcecie koscielnego?skoro ty panna on kawaler to jaka przeszkoda?ze nie chce wam sie is na nauki??ze to trwa???i co z tego??potem masz na cale zycie spokoj i zadem ksiadz sie nie bedzie czepial.Nauki trwaja raptem 4 tyg i po krzyku.Az tak wam do slubu sie spieszy?
Ja to uwazam(ale to jest tylko moje zdanie),ze jak facet unika slubu w kosciele a jest katolikiem(nawet tylko na papierze) to znaczy ze nie jest pewny co do swej wybranki.Ze mysli ze moze jeszcze kiedys spotka lepsza i bedzie wtedy problem z rozwodem.A na cywilny to rachu ciachu i po krzyku,i moze sobie kolejne sluby brac bo wg kosciola jest kawaler a nie rozwodnik.

A co do mojej bylej znajomej.chorej znajomej:))Poki co przemilczam sprawe,mimo ze ona uwaza ze mnie zastraszyla tym obnizeniem alaimentow.Mimo ze mam tez na nia haki ktorymi bym mogla ostro jej zaszkodzic ale nie chce bawic sie w jej dzicinne gierki.Jak zrobi tak jak grozi to ja tez jej dopieke i nie musze jej wcale tego zapowiadac jak ona mi:)Z gównem poprostu lepiej nie zaczynac bo bedzie smród sie ciągnął.Przykro mi tylko cholernie ze wyzwala swoją chrześniaczke od bękartow a tylko dlatego ze poczula sie lepsza bo za mąż wychodzi:(

Mam fatalne wyniki,zrobilam powtorne badania i czekam................boje sie co bedzie dalej..................

rosi chyba inny arttykuł czytałaś niż ja. w tym co ja czytałam to była poruszana np kwestia ze norwegowie nie chleją jak grilują i są z nimi dzieci (jestem za tym) a polacy chleją. było też np ze jeśli dziecko płacze w szkole to od razu reagują, pytają co się stało, i nauczyciele mają to zgłosić.
było np że dopłacają by dzieci miały pozalekcyjne zajęcia. super jak dla mnie gdy rodzice nie mają. bo wole to niż wiszenie na trzepaku

i wiele innych rzeczy

fikusek a dlaczego Alanek ma nosić okularki

a nauki przedmałżenskie.......... ale głupota, co za debile to prowadzą. jaki poziom. porażka. pokazywali np płód dziecka (taka miniaturka dziecka do dotkniecia). antykoncepcja to grzech okropny.
gadali tylko o Bogu, teologia, takim językiem, takim słownictwem że ciężko zrozumieć było sens.
ja się czułam jakby na praniu mózgu. dno, dno, nic wiecej jak dla mnie

reklama
Carlaa ja mam takie same poglady jak Ty :) i wcale Ci sie nie dziwie, ze nie chcesz brac koscielnego, ja tez bym nie brala. Czemu mam brac koscielny skoro nie chodze do Kosciola ? Daltego tez jeszcze dziecka nie chrzcilam. To tak jakbym nagle brala slub nie wiem w jakim obrzadku, np jakims prawoslawnym czy co wiecie o co chodzi, bo tak wypada, a wcale tego nie wyznaje. A wiec ja Ci nowie z punktu widzenia prawa, ze nie ma takiej mozliwosci, zeby odmowili sakramentow dla dziecka, a ksieza strojac takie fochy to chca albo zmusic do slubu albo kase wydebic, ich widzimisie nie maja zadnego znaczenia:)

Do góry