reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samotna Matka- Samotna w ciazy?

ravenalka juz nam dziewczyny dzieci wyswataly :-D. a coreczke masz sliczna wiec mozemu spisac przedstepna umowe ;-)tylko my do polski juz za nic w swiecie nie wracamy:-)
a my byśmy chętnie wyjechały :-D a tak na poważnie, jak skończę studia i dalej nie będzie się tu dało żyć, to będę się poważnie zastanawiać nad wyjazdem gdziekolwiek

reklama
niestety mieszkamy w kraju, w ktorym malo kto jest pozytywnie oceniany ...... samotna matka to OCZYWISCIE taka, co ojca dla swojego dziecka znalazla na imprezie :/ bo oczywiscie nie ma to jak miec samotna ciaze, samotne macierzynstwo, samotne latanie po sadach, samotne zbieranie grosza do grosza i ukladanie sobie i dziecku zycia ..... no pozazdroscic :/ panstwo pomaga! a nie? Przeciez daje AZ tysiac zl za urodzenie dziecka nie? no na wieksza pomoc w zyciu nie liczylam ;/ Polska to ogolna porazka i jak tylko bym mogla to bym wyjechala daaaaaaleko od jej granic!
Młoda dokładnie, dobrze to ujęłaś.
Wiecie co, ja sobie ostatnio myślałam, czy by nie napisać do Drzyzgi i nie podać jej linka do tego tematu na forum...

i ja sie podpisuje pod slowami mlodej. moze i zaraz przeczytam to jedz sobie. takze moze sie zgadamy ravenalka mloda i razem pojedziemy. tyle sie slyszy ze gdzie ci lepiej bedzie jak nie w polsce. a wiecie co?ja mam wrazenie ze jestem traktowana jak czlowiek drugiej kategorii. wkurza mnie niemilosiernie ze na dom dziecka maja, ze dziecko potrafia zabrac. a gdyby tak te dwa trzy tysiace dac rodzinie by sie wygrzebala z klopotow. by stanela na nogi. nie nie. lepiej dziecko zabrac.
ja bylam w niemczech i tam calkiem inaczej zycie wyglada. ja pracowalam na farmie a wiec mniej zarabialam niz niemiec a jednak jak poszlam do sklepu to nawet po przeliczeniu cen niemieckich na polskie moglam sobie co kupic. tam jest inny przeklad pieniadza. tak w skrocie tam za to co zarobisz za godzine pracy mozesz (ja mialam 5euro)to moglam sobie przykladowo kupic sporo jedzenia. czy np spodnie z przeceny. a w polsce co kupisz za godzine pracy?

albo chyba martusia pisala ze jesli ex by nie zaplacil alimentow to jeden telefon i kase jej przelewaja. a w polsce z pol roku minie albo i lepiej zanim cos dostaniesz z FA tylko co kupic dziecku przez te pol roku?

ravenalka a wiesz ze ja tez sie kiedys zastanawialam dlaczego jeszcze w Rozmowach w toku nie bylo takiego tematu;) hehe Drzyzga by nas zaprosila do programu i bysmy siedzialy na tych krzeselkach w perukach i okularach zeby nikt nas nie poznal;)

anowi to ja sie do Was dolaczam... Bo tez juz tego kraju mam serdecznie dosc. Ja kiedys bylam cale wakacje we Wloszech i tam tez zycie wyglada zupelnie inaczej. Najnizsze zarobki to 1000 Euro a za 20 Euro kupisz sobie tam super buty takie jakie w Polsce by ponad stowe kosztowaly. Ja tam kupilam kozaki za 5 Euro i cala zime w nich przechodzilam... A w Polsce? Gdzie bym znalazla buty za 5 zl??

i ja sie podpisuje pod slowami mlodej. moze i zaraz przeczytam to jedz sobie. takze moze sie zgadamy ravenalka mloda i razem pojedziemy. tyle sie slyszy ze gdzie ci lepiej bedzie jak nie w polsce. a wiecie co?ja mam wrazenie ze jestem traktowana jak czlowiek drugiej kategorii. wkurza mnie niemilosiernie ze na dom dziecka maja, ze dziecko potrafia zabrac. a gdyby tak te dwa trzy tysiace dac rodzinie by sie wygrzebala z klopotow. by stanela na nogi. nie nie. lepiej dziecko zabrac.
ja bylam w niemczech i tam calkiem inaczej zycie wyglada. ja pracowalam na farmie a wiec mniej zarabialam niz niemiec a jednak jak poszlam do sklepu to nawet po przeliczeniu cen niemieckich na polskie moglam sobie co kupic. tam jest inny przeklad pieniadza. tak w skrocie tam za to co zarobisz za godzine pracy mozesz (ja mialam 5euro)to moglam sobie przykladowo kupic sporo jedzenia. czy np spodnie z przeceny. a w polsce co kupisz za godzine pracy?

albo chyba martusia pisala ze jesli ex by nie zaplacil alimentow to jeden telefon i kase jej przelewaja. a w polsce z pol roku minie albo i lepiej zanim cos dostaniesz z FA tylko co kupic dziecku przez te pol roku?

Zgadzam się z Wami dziewczyny. Sama tez pracowałam w Niemczech i faktycznie za godzinę pracy można było kupić jedzenie czy ciuch bez wyrzutów sumienia. W tym gównianym kraju to dadzą ci te pare groszy becikowego i jakieś marne zapomogi o które niemalże terzeba błagać a oni i tak partrzą w tych urzędach na człowieka jakby był zielony i z czółkami na głowie. Nie ma żadnej pomocy dla rodzin, samotnych matek itd. Nikt losem rodziny się nie przejmuje. Mieszkań nie ma, pracy brak, kasę to możesz dostać ale jak stracisz kupę nerwów i przebrniesz przez tę cholerną biurokrację. :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Marla ja juz od jakis 2 miesiecy wiadomosci w ogole nie ogladam, jak uslysze o czyms to tylko przelotnie, ale juz po prostu mnie nie obchodzi jaki bubel znowu robia :)
Anowi, Ravenalka, Marla, Agugucha Kiedy pakujemy walizki? ;-) Ktoras jeszcze chetna? ja bym wyjechala gdyby nie moj ex, teraz jestem tu przywiazana i chyba juz nigdy z tej wiochy nie wyjade ;( a szkoda, bo tez bylam tylko ze w Anglii i za tydzien pracy mialam 250 funtow, a najdrozsze, najnowsze i oryginalne buty kosztowaly 40 funtow wiec srednio dzien pracy ..... hmmm tutaj za dzien to bym sobie nawet butow na rynku nie kupila :/ baaardzo bym chciala wyjechac, ale jak ? :-(
Adka no musza tak wpisac, bo jakies nazwisko musi miec ;) moj ex przez miesiac tez mial moje nazwisko :) troche sie zbulwersowal,a le jak mu wytlumaczylam o co chodzi to sie uspokoil i pojechalismy do urzedu ;) a co do Twoich uczuc .... zawsze tak jest, ze kogos po jakims czasie sie "wybiela", zapomina o jego zlych uczynkach, o tym jak wtedy sie czulysmy ...... no tak jest, gorzej jak sie to samo powtorzy, wtedy sie jest bardzo zawiedzionym :/ Bylas u lekarza z tymi odchodami pologowymi?
Kiedys ktoras z Was pytala czemu nie chcemy dac szansy swoim exom - wlasnie mi sie przypomnialo ;-) a wiec, moj ex mnie zostawil jak bylam w 2 miesiacu ciazy, pozniej sie nie interesowal tylko sie wkurzal, ze nic mu niemowie o badaniach itp w 5 miesiacu chcial wrocic, wiec dalam mu szanse, bylismy razem 2 tygodnie, powiedzial, ze mnie nie kocha a chcial byc ze mna, zeby Nikosiowi rodzine stworzyc. Wtedy juz powiedzialam mu, zeby wszystko dobrze przemyslal, bo wiecej mu szansy nie dam....... widocznie dobrze przemyslal, skoro nie jestesmy razem. Powiedzialam, ze szansy mu nie dam i nie dalam. Wierze, ze jeszcze kogos znajde, w koncu jeszcze nie jestem taka stara :-D
Carla jak Malutka? spi czy probujesz ja przetrzymac? ja nie mam podgrzewacza, ale kiedys mialam jeden na oku i wlasnie chyba z 50 zl kosztowal :)
GDZIE SA NASZE CIEZAROWECZKI??????!!!!!!

Ostatnia edycja:
ja sobie nakupowalam ciuchow w niemczech, z wyprzedazy bo tam sa obnizki nawet 70%. Ja przyjezdzalam do niemiec wiosna jakas marynarka mi sie spodobala ja poczekalam do lata i juz cena okolo 3do 5euro. i juz byla moja. ja to w szoku bylam po takie same sukienki czy marynarki byly w upsie w polsce ale ceny to mieli wieksze niz niemcy w szczycie sezonu. i tez mam buty z niemiec uwaga po jedno euro, kupilam tez siostrze juz rok maja zime maja. a ja i siostra dalej je mamy cale. w ogole to walizki ciuchow stamtad przywiazlam duzo po jedno euro (swetry buty marynarki ). w polsce na szmatach bym za ta cene nie kupila

adka niewiem moze sie obrazisz ale napisze. teraz jestes odpowiedzialna za Lilke. i moim zdaniem jesli podejmujesz jakiekolwiek decyzje to musisz tez uwzglednic w nich rowniez Lilke. musisz uwzglednic przede wszystkim jej dobro, spokoj, bezpieczenstwo. pomimo ze kochasz ex. to jej spokoj jest wazniejszy takie moje zdanie. fajnie jesli ex zmieni sie bedzie porzadnym ojcem mezem czy partnerem. ale jesli bedzie tak cie traktowal jak cie traktowal jesli bedzie pil to jakie dziecinstwo zafundujesz Lilce?chcesz by sluchala jak cie po raz kolejny zwyzywa od kurw, czy przepije wyplate albo pojdzie w tango z kolesiami?co ona z takiego domu wyniesie?jak Ciebie bedzie postrzegac, jak cie bedzie traktowac?

mloda gdansk to wiocha?przyjedz do mojego bieszczadzkiego zadupia, bezrobocie 20%. perspektywa na prace?przemycic cos z ukrainy i sprzedac na ryneczku :)
walizki juz moge pakowac. tylko pytanie dobre zadalas jak wyjechac. ja sie zastanawialam czy sa takie "firmy"co pomagaja w przeprowadzce do anglii. bo do usa sa, wiesz jak moj kuzyn sie dostal?przemycili go. bylas w angli moze masz namiary?hehe
a w tej angli to faktycznie ciagle pada?

Ostatnia edycja:
a zadna niechce sie przeprowadzic do szwecji?? byloby mi razniej z Wami :-)
moj synus dzis kawal drogi do sklepu przeszedl na wlasnych nozkach trzymajac mamusie za raczke :tak:. niestety w powrotnej drodze mial inna koncepcje podrozy. i intersowalo go glownie nawiewanie mamusi ile sil w nozkach. i to niestety nie w strone domu :-D:-D:-D
no nic.lece zakaszkowac mojego wedrowniczka, zapizamic i spac wyslac

reklama
Anowi ja jak tam w maju pojechalam to przez jakies 2 miesiace prawie dzien w dzien padal deszcz :) ale pozniej juz sporadycznie, tak jak u nas :) ... heh nie wiem czy ktos przemyca tam ludzi ;) ale wiem, ze moi bracia tam sa i na pewno chetnie by mnie zaprosili gdyby nie fakt, ze jak wyjade, to bym po pierwsze musiala miec opiekunke po drugie bym musiala miec prace, a nie wiadomo czy od razu bym zarobila na opiekunke, nie wiem jakie to koszta :/ dlatego na razie wole tu siedziec, zobaczymy co przyniesie zycie (oby cos dobrego i szybko). Z tymi promocjami to jest tak, ze wszedzie sa prawdziwe promocje, tylko nie u nas :/ buty ktore kosztowaly 59.99 teraz sa w promocji ... przekreslone jest 89.99 a nowa cena to 59.99 :) i to jest nasza polska wielka promocja :/
Krropelka ja jestem chetna, tylko musza mnie z kraju wypuscic ;) Filip chyba zauwazyl jaka to frajda uciekac Mamie po calej dzielnicy :-D

Do góry