reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Samopoczucie przyszłej mamy ;)

reklama
Mija,przede wszystkim spokojnie... Nas bardziej uczyla,jak sie zachowywac w czasie skurczu... Wiec lapiesz oddech nosem tylko tyle,zeby sie brzuszek uniosl,a wypuszczasz ustami... Nie mozna brac za plytkiego,ani za glebokiego... Stad nazwa "do brzusia"... Jak ja oddychalam,to na moja Zuzanke,to bardzo dzialalo i zamiast sie z mamusia relaksowac,to ona brykala,jak szalona. :D Aaa i powiedziala,ze skurcz,to nie jest ten bol w podbrzuszu,tylko gdy brzuszek robi sie twardy,jak kamien (nie mylic z wierceniem sie Dzidzi).Bol w podbrzuszu,to teraz jest praca szyjki macicy,a w czasie porodu ten bol,to juz jest oznaka,ze skurcz sie zakonczyl. :)

Mija,poloz sie na lewym boczku,raczke poloz troszke pod pepkiem (w najgrubszym jakby miejscu na brszuszku ;) ),rozluznij wszystkie czesci cialka,wlacznie ze szczeka i jezykiem i tak sobie zrob pare oddechow i wydechow,w rownym tempie... Zobaczysz jak to na Ciebie i na Dzidzie fajnie dziala. :) Pozniej powtorz to na glos. :) Maz moze Ci pomoc i do Ciebie mowic "wdech wydech" w roznym tempie. Musisz sie go sluchac,bo to jest bardzo wazne podczas porodu,jak bedzie do ciebie polozna przemawiac i wydawac rozkazy,heh. ;) Najwazniejsze to sie jej wlasnie sluchac... :)

Jutro Wam powiem,to,co mi sie jeszcze przypomni,bo na dzis mam tyle wrazen nabytych,ze nie ogarniam. ;D

Buzki! :-*

Aga_Mazury pisze:
mycha12 ja też mam ten sam problem tzn. mam pensję podstawową np. 1000 PLN + premię uznaniową (różną w róznych miesiącach)...i składki odprowadzane od wszystkiego oczywiście. jestem na zwolnieniu już 7 miesiąc i zakład pracy płaci mi tylko pensję podstawową...(zakładowi pracy daje ZUS)...pytałam się w ZUS-ie dlaczego tak jest?...a oni na to, że to premia uznaniowa i jak zakład uzna to może mi ją płacić i teraz ...hmmmm...to po co oni biorą składki chorobowe od tego...do tej pory nie wiem i nikt ani w pracy ani w ZUS mi nie wytłumaczył

więc jest tak...
od całej kwoty którą zarabiacie muszi pracodawca odciągać składki.. jednak zasiłki wypłaca sie tylko i wyłącznie od PODSTAWY ponieważ premia rzeczywiscie jest tzw. DOBRĄ WOLĄ pracodawcy.. - chyba, że macie w umowie o pracę wpisane - PREMIA STAŁA - która jest potrącana w przypadku jakichś uchybień - tak mogło być MYcha w przypadku twojej koleżanki - mogła mieć premię stałą, która jest zagwarantowana w umowie o pracę.. premia Uznaniowa to co innego - wypłąca ją pracodawca a ZUS już nie musi niestety..

Aga koleżanka ma napisaną premię uznaniową! a ja w necie znalazłam coś takiego

http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=27815

oraz

http://www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=27723

Zgodnie z dyspozycją zawartą w art. 36 ust. 1. tego aktu prawnego Podstawę zasiłku chorobowego przysługującego pracownikowi stanowi „(...) przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy”. Art. 38 ust. 1. ustawy wskazuje, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie stanowiące podstawę wymiaru zasiłku chorobowego ustala się przez podzielenie wynagrodzenia osiągniętego przez ubezpieczonego będącego pracownikiem za okres 12 miesięcy kalendarzowych, które poprzedzają miesiąc powstania niezdolności do pracy przez liczbę miesięcy, w których to wynagrodzenie zostało osiągnięte.

Premie, nagrody i inne składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy miesięczne wlicza się do podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, w kwocie wypłaconej pracownikowi za miesiące kalendarzowe, z których wynagrodzenie przyjmuje się do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego.
Wynika to z art. 42 ust. 1 . cytowanej ustawy.

I co ty na to??

mycha ja też na tej podstawie własnie zwracałam się do ZUS o wyjaśnienie i dostałam jw...bardzo mnie to wq......bo premia to znaczna część mojego wynagrodzenia, ale...cóż począć.......

Witajcie mamuśki ;D
Znowu zapowiada się miły dzionek ;)tzn.chłodny,albo chłodniejszy niż wszystkie dni lipca ;)

Agutku
fajno się masz z ta szkołą ;D ja juz zapomniałam,że można dobrze oddychać ;D

Hej Mamuski. :D U nas dzis tez chlodkiem super powiewa. ;D Mimo,iz za oknem swieci sloneczko,to na termometrze mamy 18 stopni,mniam. ;D

Edus,no ja wlasnie tez zapomnialam,ale polozna wczoraj wlasnie nam pokazala,jak robic to ladnie i dokladnie. DD No i jak sie podnosic,zeby nie naciagac miesni brzucha - polozyc sie na boku,podeprzec raczkami,podniesc sie na kolanka,a pozniej juz gladko pojdzie,hihi. :D

Milego dzionka wszystkim! ;D

Agutko niestety ja na męża niemogę liczyc częściej go niema niż jest ze mną.Mam wrażenie,że ty z Radka masz więcej uciechy i pomocy.Dla mojego dziecko to jeszcze abstrakcja.Zakupy trzeba zrobic pomoze nieśc nie wybierac.Wczoraj chciałam obejrzec z nim ubranka może kupic już coś,a on po co już niewiesz na pewno co będzie.(mimo że był ze mną na usg i powiedziała że corka).Czasami mam go dośc.Dziś przez niego mam wisielczy humor.
Agamamaani widze że znasz się troche na tym wytłumasz mi o co im dokładnie chodzi
mija79 pisze:
Ja byłam dziś zanieśc zwolnienie do zusu spytalam jak ze stęplowaniem książeczki ubezpieczeniowej bo nie pracuje już nigdzie.Oni nie stęplują,jedna że ważne są pół roku inna że miesiąc.Pracują a żadna dokładnie nic nie wie. Po południu dostałam pismo od nich
" zus informuje że w przypadku nie okazania zaświadczenia od lekarza leczącego,czy zwolnienie od 19.04 do 01.08,ma związek przyczynowy z poprzednim zachorowaniem,(ponieważ przerwa w niezdolności do pracy jest krótsza niż 60 dni,tj poprzedni zwolnienie było do 27.03) będzie zaliczał do jednego okresu zasiłkowego."
Czy któraś może mi to wytłumaczyc po ludzku?Byłam na zwolnieniu w marcu 11 dni i potem od kwietnia od tego samego ginekologa.O co im dokładnie chodzi? :-[

reklama
Mija,eh... Przykro mi,ze tak postepuje,naprawde. :( Miejmy nadzieje,ze jak sie Corcia urodzi,to sie zmieni... Ale pewnie masz kogos,kto by Ci pomogl w tych cwiczeniach... Jakas kolezanka,czy ktos... Jesli nie,to sobie sama narzucaj tempo tych oddechow... Raz wolniej,raz szybciej... Bo oddech jest naprawde wazny w czasie porodu i to,by sluchac poloznej,jak karze oddychac... Nie smuc sie,wierze,ze nie jest Ci latwo,bo skads to znam...
A Radek,heh... No Radek,to jak moj drugi brat,bo tyle sie znamy... I moze dlatego mi tak pomaga...

Do góry