CIASTO MARCHEWKOWE. ( porcja na tortownicę, na blache daję 1,5 porcji)
Składniki:
1 1/4szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno otartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy, rodzynki
Polewa:
czubata łyzka kakao, 4 łyżeczki cukru
łyzeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, Dodawać stopniowo makę i olej, ciągle ucierać. Nastepnie dodać marchewkę, proszek , sodę , cynamon, orzechy, rodzynki i szczypte soli. Piec w temp. 180'C około 40 min.
Wszystkie sładniki polewy połączyć i gotowac na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Polać ostudzone ciasto