reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

CIASTO MARCHEWKOWE. ( porcja na tortownicę, na blache daję 1,5 porcji)

Składniki:
1 1/4szkl. oleju
4 jaja
2 szkl. drobno otartej marchewki
2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
orzechy, rodzynki

Polewa:
czubata łyzka kakao, 4 łyżeczki cukru
łyzeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, Dodawać stopniowo makę i olej, ciągle ucierać. Nastepnie dodać marchewkę, proszek , sodę , cynamon, orzechy, rodzynki i szczypte soli. Piec w temp. 180'C około 40 min.
Wszystkie sładniki polewy połączyć i gotowac na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Polać ostudzone ciasto

reklama
macie jakis sprawdzony przepis na [paczki?

dla milosnikow baklazanow:
baklazany pokroic w 1cm plastry, usmazyc i odsaczyc z tluszczu
zrobic sos pomidorowy z pomidorow w puszce- dusic na malym ogniu, dodac bazylie, czosnek, oregano, troszke soli i chilli jesli ktos lubi
zalac baklazany sosem, posypac mozzarella i wstawic do piekarnika zeby sie ser roztopil
podawac jako przystawke do mies- np. karczku z grilla
ja podalam na kolacje z bulkami cebulowymi na cieplo

ja jednego ale zaraz zabieram sie za drugiego;-) generalnie to ciaza daje mi w kosc, ciągle mam taki dziwny metaliczny posmak w ustach, wkurza mnie to na maksa az nic sie nie chce jesc:-(

Taki metaliczny posmak to ponoć typowe dla kobiet w ciąży, ale słyszałam że to może być objaw anemii

ja zjadlam jakies 12 czy 14. plus mase faworkow :sorry:
ja tez czesto mam taki posmak w ustach, nawet nie bedac w ciazy i nie mam anemii.:-p

reklama
Do góry