reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

rzeczy niezbędne dla Maluszka

a rety ale wielki wykaz:szok:

Ja dla Nikusia nie miałam tylu wynalazków :-)
ciuszków trochę miałam, bo dostałam używane od znajomych, kupiłam kilka nowych, kocyk jeden, dwa rożki i muszę powiedzieć że to zdecydowanie za mało :tak: dzidzia często się przesika, okupka albo ulewa i rożki wciaż były w praniu.. lóżeczko miałam, ale stało nieużywane :tak: karmiłam piersią więc co 2 godziny w nocy się budziłam, wygodniej przyłożyć dziecko na leżąco przez sen :tak: ale to już zależy od upodobań
przewijaka nie używałam i teraz też nie planuję - wg mnie zbędny
z pielęgnacji - pampersy, tetry, wanienka,zwykła bez udziwnień, mydełko, oliwka, krem do pupy, szczotka do włosów, spirytus do pępka. Smoczki kupiłam ale synek nie zaakceptował ich nigdy.. wychowywać dziecko bez smoczka to tragedia :crazy:
na wkładki laktacyjne traciłam majątek :-) chodząca mleczarnia :-D
a na zabawki, krzesełka i dodatki przyjdzie czas, można dokupić 'w praniu'

reklama
Bazylia super ta lista i na pewno się bardzo przyda :-) Pomalutku trzeba zacząć myśleć o zakupach, sporo rzeczy mam po starszym synku (elektroniczną nianie, sterylizator parowy do mikrofalówki - to naprawdę super rzecz, polecam )

Jaki rozmiar spioszkow i kaftanikow najlepiej kupic dla maluszka na poczatek? Kupic wszystkie w tym samym rozmiarze? To moje pierwsze dziecko i niebardzo orientuje sie w tych rozmiarach niestety

O, fajnie Sheeppy że się dopisałaś. I inne mamusie z doświadczeniem niech zrobią to samo, to już w ogóle będziemy miały cud-miód listę! :tak:

Ja juz o tym pisałam w głónym naszym wątku, ale napisze i tu. Ja mam zboczenie na punkcie zdrowego kręgosłupa, więc i o materacach wiem dużo.

Oto moje wypocinki:

MATERACE
Materac dla dziecka (tak jak i dla dorosłego) jest najwazniejszym elementem wyposazenia sypialni.

- materace sprężynowe, bonelowe, kieszeniowe itd. - Wyobraźcie sobie oddziaływanie, oddawanie nacisku przez sprężynę. Weźcie do ręki sprężynkę z długopisu. W momencie jej ściśnięcia czujecie, że za wszelką cenę chce wrócić do swojego kształtu. to samo dzieje sie ze sprężynami w łóżku. Oddają nacisk, którym się na nie napiera.
Dodatkowo - pusta przestrzeń pomiędzy sprężynami to raj dla roztoczy i innych robactw żywiązych się spadniętym przez noc naskórkiem, potem itd. raj. (jesli będziecie miały kiedyś stary materac rozprujcie go - jak pełny worek z odkurzacza). Nie dajcie się nabrac na pokrowce antyalergiczne (pomyślcie co jest pod nimi)
- wypełnienia kokosowe, gryczane i inne - odpadają dla alergigów - znakomita pożywka dla roztoczy
- najbardziej właściwe materace dla kręgosłupa to materace wykonane z pianki wysoko sprężystek. Gęstość pianki im większa tym lepsza.
- materac dobrze dobrany to taki, który podtrzymuje ciało, wykonane sa z pianki poliuretanowej czy to zimnej pianki (jak nazywają) czy też z leniwej pianki.

Ja na pewno kupie dziecku materacyk piankowy, z atestami. najpierw wybierzcie może materacyk, sprawdźcie w jakim rozmiarze sa dostepne, a potem kupcie łóżeczko. Acha! W sklepach z akcesoriami dziecięcymi mogą nie mieć wyboru materacyków, a poza tym ceny moga miec znacznie wyższe niż w sklepach z materacami. https://www.babyboom.pl/forum/maj-2009-f259/lista-majoweczek-dopisuje-justyna_0-a-18838/

Hej!
Jako doświadczona już mamusia ;-) postanowiłam też coś dopisać.
Moim zdaniem jeśli planuje się karmic piersią to nie ma sensu wydawać nie małych pieniędzy na sterylizator czy podgrzewacz do butelek. Ja synka karmiłam piersią i kupiłam pare butelek (tak na wszelki wypadek). Od czasu do czasu był dokarmiany przez butelke. Jeśli jest to sporadyczne to butelki można sterylizować starymi babcinymi sposobami czyli wygotować. Natomiast mleko można tez podgrzać w wsadzając butelke do ciepłej wody. Jeśli któs ma dużo pieniążków to pewnie łatwiej mieć takie urządzenia ale na pewno nie są niezbedne.
Jeśli chodzi o laktator i butelki to polecam Aventa. Sprawdzone przeze mnie i przez wiele moich koleżanek.
Z zabawek to przed urodzeniem synka kupilismy tylko jedna przytulanke a całą reszte grzechotek i maskotek dostał w prezentach. Chyba najczęściej przynoszonymi prezentami były właśnie zabawki i ubranka.
To chyba tyle. Jak mi się jeszcze cos przypomni to napisze

Och,ja tez nie mialam tylu rzeczy:no:
Z ciuszkow - akurat tego mialam sporo,az za duzo i 3/4 wlozylam po jakims czasie z powrotem do kartonikow,bo male dziecko rosnie w tempie blyskawicznym i nie zdazylam uzywac tego:-pTak wiec radze pare podstawowych rzeczy kupic i naprawde nie przesadzac,bo zmarnuje sie kase:tak:
Z pielegnacji - lozeczko, oczywiscie do tego materaz,ale tez uwazam ze przewijak to rzecz calkowicie zbedna;-)Kompletow poscieli mialam 3szt i starczylo:tak:termometr mialam z paku ze szpitala,taki zwykly i tez dzialal:tak:
Z karmienia piersia - staniki i miliard wkladek,bo sie mleko lalo ze mnie:-plaktator mi sie nie przydawal,bo karmilam na biezaco i nie przechowywalam mleka nigdy(wiec pojemniki itp tez byly zbedne)
Z karmienia butelka - sterylizatora nie kupowalam,bo wygotowywalam wszystko,stary i nie zawodny sposob;-)za to 3 butelki mi sie przydaly do mleka w proszku pozniej,podgrzewacza tez nigdy nie mialam:no:,pieluszki i smoczki - podstawa:tak:
Z rzeczy do podrozy - wozek gleboki,spacerowka dopiero po ukonczeniu 8mcy:tak:,nosidelko(wspaniala sprawa!!),parasol,oslona,torba na wozek,fotelik i zeluzje do auta.
Kapiel - najprostrza wanienka,natomiast mata zbedna az dziecko samo nie zacznie siadac w kapieli;-)wiec kolo 5-6mcy,zestaw nozyczek,szczoteczek,itp,mydelko lub plyn,oliwka,szamponik(poki co na poczatku tylko woda do wloskow),waciki,pozniej chusteczki pielegnacyjne,reczniki,kosz na brudy sie przyda osobny faktycznie,reczniki,mate kupilam do przewijania,ale lezala w kacie nieuzywana:-pKosz na pieluszki kupilam pozniej a i tak uwazam,ze da sie bez niego przezyc i dobry jest tylko jak sie np mieszka na pokoju,bo inaczej jest zbedny,takie moje zdanko:tak:zwlaszcza,ze do tanich nie nalezy;-):dry:
Zabawki- podzielam w 100%'ach zdanie Sheeppy,ze to akurat w miedzyczasie sie kupuje najlepiej i jedyne co od razu polecam to dobra karuzelka nad lozeczko bo genialnie rozwija malenstwo:tak:
Dodatki - elektroniczna niania Nam zycie ratowala i polecam,uzywam nawet do dzis czasami jak mala spi a chora jest itp,a krzeselko do kramienia to sprawa na pozniejszy termin tez kolo 6mca dopiero,jak sie wprowadzi dodatkowe pokarmy procz mleka,wiec nie ma co glowy sobie narazie zawracac:-)

kurcze lista spoko ale ja prawje nic nie mam musze sie za to zabrac ale dopiero 19.12 po badaniu.... a osobiscie tez polecam butelki AVENT sa rewelacyjne i karzda czesc do karzdej osobno jest dopasowana.... moj niki do tej porty pije z bidonu AVENT... i nikt mnie nie przekna do innych... one sa po prostu na karzdy wiek malenstwa... i jeszcze posiadaja dodatkowe sprzety jak podgrzewacz, odciagacz,itp.

reklama
Ja tez słyszałam same pochwały na temat firmy AVENT i zamierzam się do kupienia z niej butli i smoczka ;-)

Ubranka zakupie tylko do szpitala, sporo mam dostać w spadku. Ilościowo i rozmiarowo wygląda to tak
1 pajac na 50
po 2 pajace, body i śpiochy na 56
1 pajac, 4 kaftaniki i 3 spodenki na 62
oczywiście jeszcze czapeczki i łapki niedrapki

Czekam na ewentualne aluzje

Do góry