reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ryzyko trisomii 13

Nie wiem co ma tętno do trisomii. Mój w polowkowym miał 166 ale wszystkie badania prenatalne były idealne (oba usg i pappa)

reklama
Jeśli cię to uspokoi zajrzyj na forum o Amniopunkcji
Link do: Amniopunkcja robić czy nie?

Faktycznie Twoje wyniki wskazuje podwyższone ryzyko, ale nie jest ono duże.Amniopunkcja powinna Cię uspokoić, jeśli możesz weź dodatkowo Fisha (masz wyniki w 72h a nie czekasz 3 tygodni lub jak ja prawie 6...)

Konsultacje genetyczne są niestety sobie nierówne.Ja z wynikiem TR 21 : 1:57 trafiłam na lekarza, który mnie tak nastraszył (mimo prawidłowego USG) że nie wiem jak do domu wróciłam...
Drugi zaś powiedział, że przy takim USG nie widzi powodów do obaw i zapewne dokopała mi biochemia i wiek, bo testy PAPPa są bezlitosne dla kobiet powyżej 35 rz.
Zrobiłam amniopunkcje i będę mamą zdrowej córeczki.

Nie wiem co ma tętno do trisomii. Mój w polowkowym miał 166 ale wszystkie badania prenatalne były idealne (oba usg i pappa)

Tętno do trisomii ma tyle, że podobno przy Zespole Patau jest podwyższone tętno plodu. I u mnie akurat padło na ten zespół.

Trochę podzwonilam i tam gdzie będą pobierać materiał do amniopunkcji zleca zrobienie też badania metoda FISH. Rozmawiałam z tym konkretnym laboratorium i na wynik amniopunkcji czeka się 2-3 tyg w zależności jak uda im się materiał wyhodować a na FISH 5 dni roboczych. Więc zapłacę te parę stówek i mam nadzieję, że wynik będzie dobry to i też na wynik amniopunkcji już nie będę tak niecierpliwie czekać.

Zawracanie głowy:) Mam już jedno zdrowe dziecko i bez żadnych cudownych badań a teraz takie cos się dzieje :)

Mam nadzieję, że na tych wynikach jest napisane prostym językiem czy wynik jest ok?

Do góry