Justynka
dziecku warto podawać rybke dwa razy w tygodniu zastępując mięsko.
Łosoś, makrela, śledź, halibut, sardynka, tuńczyk to ryby o największej zawartości cennych tłuszczów które mają wielki wpływ na tworzenie się np. siatkówki oka i rozwój mózgu (kwasy tłuszczowe stanowią ok. 60 proc. mózgu).
Ryby morskie i słodkowodne różnią się zawartością składników odżywczych. Te pierwsze mają o wiele więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby słodkowodne (np. pstrąg, karp, sieja, sielawa, okoń) są za to delikatne w smaku ale posiadaja duzo ości.Dzieciom nie zawsze pasuje kazda rybka wiec warto próbowac i podsuwać nowe gfatunki.
Smakowita jest ryba z grilla-piekarnika – by nie wysychała, owiń ją w liście winogron, szpinaku lub w folię aluminiową. Najpierw włóż ją na dwie godziny do marynaty (oliwa, czosnek,ziola, sok z cytryny jeźeli twój maluszek jest alergikiem nie dodawaj cytryny), a podczas pieczenia smaruj , oliwą lub marynatą.
Ryby gotowane, przyrządzaj na małym ogniu – wywaru powinno być tylko tyle, by je lekko przykrył.
Rybę, którą zamierzasz ugotować na parze, najpierw pokrop cytryną i oprósz ziołami. Taki sposób pozwala na zachowanie delikatnego smaku i aromatu ale trzeba pamietac o tym ze dodatki maja być w minimalnej ilości.
Acha i warto pamiętać zeby wybierać w sklepie male okazy (w sensie młode) gatunki morskie, a zwłaszcza duże, stare sztuki kumulują sporo zanieczyszczeń z wody morskiej (głównie toksycznej rtęci) w przeciwieństwie do mniejszych i młodszych ryb.
Nocka popieram absolutnie Twoje zdanie co do pangi.
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon uwaga: oksytocyne która jak wszystkie wiemy wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku(z bulw tych roślin produkowana jest tkźe tapioka idealna do diety niemowlecia,bezglutenowa zdrowa kasza).
Niestety taka sytuacja dotyczy nie tylko hodowli pangi ale i wiekszosci ryb i zwierząt hodowlanych.Inne sa tylko wspomagacze.....
Smacznego ;-)
dziecku warto podawać rybke dwa razy w tygodniu zastępując mięsko.
Łosoś, makrela, śledź, halibut, sardynka, tuńczyk to ryby o największej zawartości cennych tłuszczów które mają wielki wpływ na tworzenie się np. siatkówki oka i rozwój mózgu (kwasy tłuszczowe stanowią ok. 60 proc. mózgu).
Ryby morskie i słodkowodne różnią się zawartością składników odżywczych. Te pierwsze mają o wiele więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby słodkowodne (np. pstrąg, karp, sieja, sielawa, okoń) są za to delikatne w smaku ale posiadaja duzo ości.Dzieciom nie zawsze pasuje kazda rybka wiec warto próbowac i podsuwać nowe gfatunki.
Smakowita jest ryba z grilla-piekarnika – by nie wysychała, owiń ją w liście winogron, szpinaku lub w folię aluminiową. Najpierw włóż ją na dwie godziny do marynaty (oliwa, czosnek,ziola, sok z cytryny jeźeli twój maluszek jest alergikiem nie dodawaj cytryny), a podczas pieczenia smaruj , oliwą lub marynatą.
Ryby gotowane, przyrządzaj na małym ogniu – wywaru powinno być tylko tyle, by je lekko przykrył.
Rybę, którą zamierzasz ugotować na parze, najpierw pokrop cytryną i oprósz ziołami. Taki sposób pozwala na zachowanie delikatnego smaku i aromatu ale trzeba pamietac o tym ze dodatki maja być w minimalnej ilości.
Acha i warto pamiętać zeby wybierać w sklepie male okazy (w sensie młode) gatunki morskie, a zwłaszcza duże, stare sztuki kumulują sporo zanieczyszczeń z wody morskiej (głównie toksycznej rtęci) w przeciwieństwie do mniejszych i młodszych ryb.
Nocka popieram absolutnie Twoje zdanie co do pangi.
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon uwaga: oksytocyne która jak wszystkie wiemy wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku(z bulw tych roślin produkowana jest tkźe tapioka idealna do diety niemowlecia,bezglutenowa zdrowa kasza).
Niestety taka sytuacja dotyczy nie tylko hodowli pangi ale i wiekszosci ryb i zwierząt hodowlanych.Inne sa tylko wspomagacze.....
Smacznego ;-)