reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy Naszych Szkrabow

Kasiurek ja też mam bardzo często, że nie czuję mocnych kopniaków a brzuch lata, albo maluch kopie mnie z jednej strony (tzn. ja czuje od wewnątrz) a M trzyma rękę z drugiej strony brzucha i się zaciesza, że czuje kopniaki :eek:

Atomówka :-D

reklama
Moje dzidziątko porusza się intensywnie i coraz częściej. Jestem na etapie uczenia się liczenia jego ruchów ;) Uwielbia zabawy ze światłem, które polegają na przykrywaniu i odkrywaniu brzucha lub jeżdżeniem latarką po brzuchu, a potem ciemność. Wtedy jest pełne zadowolenie naszego maleństwa, a my siedzimy i obserwujemy jak skacze. Nawet już nauczyliśmy się odrózniać, gdzie dostaję kopniaka nóżką, a gdzie rączką. Poza tym dzidziunia nasza lubi jak słucham muzyki. Przy Mozarcie relaksujemy się, natomiast przy szeroko pojętej muzyce tanecznej dzieciątko się porusza. Ostatnio zauważyłam, że na programach rozrywkowych typu "Mam talent" itp., gdy leci muzyka lub ktoś śpiewa dziecko porusza się. Natomiast, gdy np. mówią prowadzący lub jurorzy jest cisza, i tak cały program na przemian potrafi. To tyle moich obserwacji :)

Szatynka obserwację masz genialne:)

Ja mam wrażenie,że moje dziecko rusza się kiedy chce, jakoś to co się dzieje w naszym świecie nie wpływa na jego aktywność
Dziś np cisza i Aleks mało ruchliwy

Atomówka u mnie takie obserwacje od około 2 tygodni. Myślę, że na etapie 25-26 tygodnia będziesz miała podobnie jak ja. Wcześniej było podobnie jak u Ciebie teraz.

ja poki co nie dostaje po tej czesci ciała ale zauwzylam ze od cory czesciej dostaje w okolicy pępka ...no i widze ze np brzuch mi skacze w sensie ze odstalam kopa ale go nie czuje w sensie w srodku tylko jak łapke na brzuch dam - tez ma keras tak ? czy ja tylko taka zatłuszczona jestem i widze ruch ale go nie czuje ?

u mnie raczej na odwrót :eek: czuję ruchy od środka, ale nic nie widzę, żeby się tam co na brzuchu działo (poza ślicznymi rozstępami)

u mnie sie zaczleo wchodzenie pod zebra jak u mamys iedzialam to mi sie mloda wpakowala i nie chicala wyjsc a to boli bo skora cieka i sie mocno napina

No, wiem coś o tym :tak: niezbyt miłe. Co do odbytu, to nie mam jeszcze takich doświadczeń, a i kopa w szyjke jak na razie doświadczyłam tylko jeden raz. Moje dziecko woli chyba leżeć w poprzek i obijać moje boczki.

Co do wagi to racja - na moim suwaczku pisze prawie pół kilograma, a przecież już dwa tygodnie temu badanie pokazało ponad 600, więc nie ma co sie tym co jakoś specjalnie sugerować (ale fajnie poczytać w celach orientacyjnych ;-))

Na podstawie czegoś w końcu wzięli tę średnią ;-) i na pewno niektóre dzieci bedą się rozwijać idealnie w tym rytmie czy książkowo. Ale wiadomo - każda dzidzia inna i nie każda będzie taka "wzorowa" :-D

reklama
Do góry