reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych maluszków

Mój małżonek próbuje przybrac minę zmartwionego i powtarza mi : " kochanie nie martw się, wszystko napewno jest dobrze " lub coś podobnego, a ja w tej minie widzę: coś ala - proszę zlituj się, zachowujesz się jak hipochondryczka.
Czasami ta mina mnie nawet rozśmiesza ale z reguły doprowadza do białej gorączki.
Ale jak lekarz kazał mi leżec bo moja maciczka się obkurczyła ( wcinam duphaston ) to widziałam prawdziwe przerażenie w jego oczach.

reklama
Ja dopiero zaczęłam czuć ruchy w 18/19 tyg, jak poszłam na zwolnienie. Muszę leżeć i mam więcej czasu na obserwacje :)
Mam za nisko brzuszek, zbyt krótką szyjkę i doktorka kazała mi odpoczywać czyli cały czas leżeć!!
Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. :D :D :D

Co do sposobu lezenia to nie moge ci pomoc!!! Ale co?? Ty lezysz caly czas na brzuchu????
Lez wiec grzecznie jak doktorek kazal, by twoje dzieciatko wytrzymalo w brzuszku az do prawidlowego rozwiazania!!!
Dbaj o siebie!!!

Na naszym etapie ciąży ( prócz leżenia na brzuszku) nie ma to większego znaczenia - czytałam w książce Matka i dziecko- ale potem jak brzusio jest już duży to podobno najlepiej leżec na lewym boku bo najwięcej tlenu dociera do malucha i najmniej narządów ponoc się ugniata w takiej pozycji, a leżąc na plecach w ostatnich miesiącach ciąży powinno się nie leżec płasko a w tak zwanej pozycji półleżącej.

Podobno bardziej męczy się kręgosłup od leżenia na plecach a z tym to my musimy uważać...
No i też o leżeniu na lewym boku czytałam pozytywne opinie.

Tez slyszalam ,ze najlepiej to na lewym boku a jak juz na plecach to z duza poduszka i zgietymi nogami w kolanach.Dorisko lez i uwazaj na siebie :)

no w końcu mogę dołączyć do mam czujących ruchy. Jako chyba najbardziej gruboskórna dopiero po 20 tyg. poczułam 2 kopniaczki, ale bardzo delikatne. Od razu poprawił mi się humor, tym bardziej po tych tragediach co spotykają lipcówki mam jakiegoś strasznego stracha, czy moje drugie serduszko chociaż bije.

Na pewno ewan jest wszystko ok!A co do spania na plecach to wczesaniej to była moja ulubiona pozycja,a teraz preferuję raczej drugi bok ku uciesze mojego męża,bo g laszcze mnie wtedy po pupci ;D A tak poważnie to w łasnie zakupiłam na Allegro podusię do karmienia i spania w czasie ciąży,taki rogal,fajowa!

reklama
Do góry