reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych maluchów

Ramari, muszę przyznać, że w zasadzie tez tak miewam, że nie czuję się w ciąży... Wiem, że jestem, ale tego nie czuję. Pomaga mi Tatuś Fasolka, który gada do niego, całuje brzuch, no i teraz mamy to, że przykładamy dłoń do brzucha... Ale bywa tak, że nic nie czuję...

reklama
Dla mnie przełomowym tygodniem był 20 wtedy poczułam pierwszy ruch:-)
Uczucie nie do opisania, nie mogłam się niestety podzielić nim z mężem bo jak on tylko przykładał rękę to nagle cisza:-D
Najlepsze jednak są kopniaki w późniejszych tygodniach jak brzuch zmienia kształt z okrągłego w kwadratowy bo dzidzia właśnie się prostuje. Fakt, że czasami bywają bolesne, ale uczucie jest niezastąpione:-)

Zauwazylam ze temat ruchow dosc popularny na ogolnym:))
Ja mam w brzuchu taki e kolysanie od czsu do czasu i nie wiem co to, no malenstwo to raczej nie jest bo maciupkie wciaz ale mysle ze to macica reaguje na jego ruch moze;00

W pierwszej ciazy nie pamietam kiedy poczulam symka...to tak dawno temu ale w drugiej ciazy to na przelomie 14-15 tydzien poczulam moja Milusie..potem byla przerwa ale ja wiedzialam co te motylki znacza :)) wiec moze na swieta dostane jakiegos kopa:OO

w pierwszej ciąży pierwsze ruchy (absolutnie nie miałam wątpliwości, że to ruchy dzieciątka) pojawiły się wcześnie, bo w 16 tygodniu; nawet ginekolog mi nie bardzo chciała uwierzyć... ale ponoć chudzielcy mogą czuć wcześniej?
w tej miałam jedynie takie "pływaczki" w brzuchu, ale to jeszcze nie TO;

Ja ruchów jeszcze oczywiście nie czuję, ale piszę w tym wątku, bo mam dwa pytania okołopodobne;)
1. Mam łożysko na przedniej ścianie macicy- czy to prawda, że jeśli łożysko jest tak umiejscowione, to później czuć ruchy? Wiecie coś o tym?
2. Zaobserwowałam z mężem b. dziwne zjawisko. Staliśmy w łazience i oglądaliśmy mój brzuszek (jak znowu urósł) i on zaczął nagle falować, zmieniać kształt- tak jakbym w środku miała pływającą rybkę!! Od kilku dni jak spojrzę jest coś takiego. Co to, bo przecież nie dzieciątko? Bardzo mnie to ciekawi i zastanawia. Dzieje się to tylko jak stoję. Też tak macie??

Aestima, może to maleństwo? Nie mam pojęcia czy tak wcześnie jest to mozliwe. Ale byłoby cudnie, zazdroszczę! :) Ja niestety zupełnie nic nie czuję...

Ja też nie czuję! To możliwe, ze widać a nie czuć? Najczęściej to widać po kąpieli- ale to jest bardzo wyraźne i aż niemożliwe, że to dzidziuś. Bardzo mnie intryguje co to jest.

Aestima prawda z tym łożyskiem. Co do ruchów to stanowczo za wcześnie. Z pierwszym dzieckiem później bo macica jest jeszcze za nisko a dziecko za małe byś czuła ruchy a falowanie to raczej po 5-6 mcu raczej koło 17tc możesz wyczkiwać delikatnych ruchów i sa one tak delikatne że nie widać ich na zawnątrz. W 1 ciązy to nawet koło 20tc dziewczyny czują więc spokojnie . Myślę że to ruchy robaczkowe jelit. W ciązy pracuja leniwie i dlatego tak mogło wygladać. Ja mojego Olka czułam w 17tc tzn skończony 16 i kilka dni (nawet w karcie sprawdzałam ostatnio) Ja licze na święta na kopniaczka bedzie skończony 16 tc a łożysko mam na dnie z tyłu, więc nic nie przeszkadza by poczuć.

reklama
Mi lekarz na ostatniej wizycie powiedział że powinnam już niedługo poczuć ruchy dzidzi. Powiedział, ze to trzecia ciąża, że macica juz bardzo powiększona i mam się spodziewać w bardzo niedalekim czasie, że poczuję. Teraz jestem w 13 tygodniu i wczoraj leżąc na boku poczułam dwa razy jakby dzidzia się poruszyła. Wiem jak wygladają ruchy dzieciątka i to własnie tak czułam. Byłam zwinięta pod kocem w "kulkę". Ażmi się wierzyć nie chce ze w 13 tygodniu??? Liczyłam raczej na 15/16 tydzień. Zobaczymy, może dziś się powtórzy...:-)

Do góry