reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych Maleństw

Ja najbardziej lubię ruchy z końca ciąży - przewalanie się po całym brzuchu. Czasem nawet bolesne :) Zdarzało mi się podskoczyć z krzykiem w tramwaju od jakiegoś kopniaka ;)

też to uwielbiałam, albo jak Natka dostałą czkawki - wtedy wszyscy co trzymali rękę na moim brzuchu podskakiwali z okrzykiem - czka, czka, ale jaja!! :-D

reklama
O tak, czkawka :D Strasznie mnie to rozśmieszało zawsze :D
Ale ruchów nie udało mi się nigdy nakręcić - Franek na widok aparatu przestawał się ruszać ;)

ja miałam tak samo, jak tylko mąż włączał aparat to mała przestawała się ruszać, śmialiśmy się, że niezły z niej spryciarz rośnie, raz nagralismy tylko na komórkę ale niezbyt to ciekawe ;-)

natomiast ja potwierdzam oficjalnie - czuję już wyraźne ruchy, w dole brzucha,nieregularne ale o stałych porach (rano, wieczór), nawet udało się mężowi poczuć przez brzuszek ;-) że to TO nie mam już żadnych wątpliwości ;-)

katjusza ale masz fajnie :-) zazdroszczę!! Ja kilka dni temu miałam wrażenie że czasem coś tam czuje takie bulgotania itp. Więc zaczęłam się przysłuchiwać szczególnie wieczorem ale nie tylko bo jak sobie leżę w ciągu dnia to też z ręką na brzuchu. No i co? I lipa :-( jak na złość nic nie czuje od dwóch dni. Już sobie powtarzam że to za wcześnie, że sobie wmawiam i na siłę próbuje coś wyczuć, a pewnie będzie tak że poczuję w najmniej oczekiwanym momencie. No trudno muszę się uzbroić w cierpliwość. Tylko że jakoś mam dzisiaj kiepski dzień i chyba dlatego mnie to tak denerwuje.

Marcia Ty jesteś bardzo drobniutka ale to i tak za wcześnie na pierwszą ciążę i ruchy. Lada dzień powinny się zacząć ale tak delikatne, że możesz jeszcze przeoczyć za to za dwa trzy tygodnie nie będziesz miała watpliwości

Kurde a mnie się wydaję, że czuję mówię sobie że to za wcześnie ale wcześniej takich ruchów jelit i gazów nie miałam .... czekam już coraz bliżej

no ja, jak już pisałam Natkę też czułam wcześnie, to pewnie dlatego, że miałam nisko ułożone łożysko, teraz pewnie jest podobnie, no a poza tym wiem czego się spodziewać ;-)

Katjusza ale masz fajnie :-)

Ja na razie nic nie czuję, ale też się nie nastawiam jakoś bardzo, bo to przecież jeszcze wcześnie - przynajmniej jak na pierwszą ciążę. Na pewno nie zamierzam się tym dołować, że jeszcze nie czuję, nie przesadzajmy :-p

Choć ostatnio jak się nakręciłam tymi ruchami, że inne zaczynają czuć, to tez wieczorem próbowałam wyczuć. Rano się obudziłam i pamiętałam, że czułam delikatne puknięcia, ale pewnie mi się śniło :-)

Ja też już wyraźnie czuję delikatne ruchy. W sumie trochę się dziwię, że tak wcześnie, jak byłam w ciąży z Majką to pierwsze ruchy czułam dopiero w 21/22 tygodniu, wcześniej czułam takie "pękające bąbelki" ale takie wyraźne ruchy to dopiero po 21 tyg.

Ja mam od jakichś dwóch dni wrażenie, że mi pękają jakieś bąbelki w dole brzucha, ale potem sobie uświadamiam, że to jeszcze spooooro za wcześnie. Czekam więc cierpliwie na dalszy rozwój sytuacji :)

reklama
natomiast ja potwierdzam oficjalnie - czuję już wyraźne ruchy, w dole brzucha,nieregularne ale o stałych porach (rano, wieczór), nawet udało się mężowi poczuć przez brzuszek ;-) że to TO nie mam już żadnych wątpliwości ;-)
ale super :) no mam nadzieje ze ja juz tez niedlugo poczuje :) ach :) jak mi sie przypomina to uczucie :)
Ja też już wyraźnie czuję delikatne ruchy.
super :) sprobuje sie dzis wsluchac w siebie :)

Do góry