reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych Maleństw

Ja w pierwszej ciazy ,Michalka poczulam w 18 tyg:tak: Na usg babka mi powiedziala ,ze mam juz nie pamietam jak :sorry2: blisko ? ale czego to nie pamietam ( mówila po holendersku a ja bylam strasznie przejeta) lozysko i ze szybko bede czula ruchy:tak: Wiec albo mam schize :sorry2:albo czuje juz cos:tak:

reklama
to ja dołączam do tych mamuś co już poczuły pierwsze bulgotanie :-) Jest dokładnie takie samo jak przy Natalce i dokładnie w tym samym czasie, poczytałam pamiętnik Natki, w którym w 15 tygodniu napisałam, że czuję bulgotanie a 2 tygodnie później czułam już wyraźne ruchy ;-) Narazie tylko delikatnie, kilka razy ale już sie nie mogę doczekać!! :-)

no witam dziewczynki w nowym temacie :) wiec ja z corka to poczulam gdzies w 16-17 tygodniu, duzo pewnie zrobila waga, poniewaz mialam niewielki brzuszek, i pamietam wyrazne wiry :) teraz zaczynam cos czuc, byc moze to juz maluch, jedyne co mi podopwiada gdzie moge to cos odczuwac to detektor, poniewaz kiedy sucham serduszka slychac jak dzidzia sie przemieszcza :) jezeli faktycznie w drugiej ciazy wiedzac czego mozemy sie spodziewac wylapujemy to szybciej to mysle ze niedlugo wiekszosc z nas pochwali sie ruchami :) ale co by nie bylo to kopniaki i gniecenie, przeciaganie jest najlepsze, pamietam jeszcze wypychanie mi skory jak bylam gdzies w 20tyg, masakra, napinala mi skore, jakby stawala w poprzek, ale doznania wizualne byly niesamowite :)

Tak się zastanawiałam czy nie za wcześnie na taki wątek ale z tego co widzę dużo dziewczyn coś tam już powoli czuje :-) tylko żadna się do tej pory nie wychylała z chwaleniem się :-) wiem że na typowe kopniaki to jeszcze trochę poczekamy, ale fajnie jak już cokolwiek się tam dzieje. No i przynajmniej dzięki Wam wiem że to wcale nie za wcześnie żeby zacząć się "wsłuchiwać" w swój brzuch :-)

Ja jestem na szarym końcu, więc pewnie będę Wam długo zazdrościć ;) Franka poczułam w 18 tygodniu tak na 100%. Być może bulgotał już wcześniej, ale nie za bardzo wiedziałam, czego się spodziewać :) Za to w tym 18 tygodniu kopał już tak mocno, że Tata go poczuł przez skórę :)
Teraz dopiero kończę 12 tydzień, więc jeszcze o wiele za wcześnie. Ale po cichu liczę, że może w 15-16 już coś poczuję :)

Dziewczyny czy to możliwe, w tym tyg już dwa razy po lewej stronie dużo poniżej pępka, poczułam i usłyszałam takie plum, na początku myślałam, że to jelita ale dziś przyłożyłam rękę powyżej spojenia łonowego i znów tam gdzie dotykałam macica twardsza niż gdzie indziej i takie plum. Nie wiem może jakieś urojenia:-)

Asia nie wiem niby wszystko jest możliwe ;-) za kilka tygodni będziesz mieć pewność :)

U mnie w pierwszej ciąży ruchy były późno gdzieś 18-20 tydzień

reklama
hehe ja poczułam dopiero 21-22 tyg. ale to ze względu na łożysko przodujące, mąż Laurę poczuł dopiero po 27tyg. więc nie podejrzewam, że u mnie będzie szybciej. podobno jak kobieta szczupła, to szybciej może ruchy wyłapać...;-) więc nie ma co się martwić, że w 16tyg. się nie czuje dziecka, kwestia ułożenia łożyska, wielkości dziecka i naszej fizjonomii :happy:

Do góry