reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ruchy dzidzi

Karlam są momenty, że moja dzidzia rusza się dość długo, ale bywają też, że przez pół dnia w ogóle jej nie czuję. Ostatnio daje mi kopniaczki jak za długo siedzę z wyprostowanymi plecami. Chyba ją gdzieś tam coś uwiera. Muszę wówczas trochę odchylić się do tyłu to od razu jej lepiej. Ale potrafi czasem tak mocno kopnąć, że aż mnie zaboli :laugh: Ciekawe co to będzie później? Czyżby mały piłkarz mi się szykował?

reklama
Monika to bardzo duzo czujesz :D

Ja generalnie nie czuje dzidzi caly dzionek chyba ze siedze dluzej w jednej pozycji generalnie to jej sie imprezowanie zalancza wieczorem, ale ruchy sa na tyle delikatne ze jeszcze da sie zniesc ale to wiercenie sie jest czasami bardzo dziwnym uczuciem...

Mariolka witamy w świecie kopanych mam :)) gratuluję gratuluję
Karlam - ja kopniaczki mam przede wszystkim wieczorem, albo jak się położę w ciągu dnia na chwilkę, a tak to przez dzień czasem tylko takie napięcie skóry na brzuszku jak się dzidzia przekręca z boku na bok.Ale z każdym dniem są te ruchy silniejsze i częstsze.

witam po przerwie,
ja juz czuje delikatne kopniaczki i przesuniecia, wczoraj nawet moj maz poczul i sam sie zdziwil, bo jak mu mowilam, ze juz czuje to nie do konca dowierzal :) wspaniale uczucie, pozdrawiam!

Witam Was kobietki!
tak czytam Wasze wypowiedzi i się niepokoję. Ja jeszcze nie czuję ruchów. Co prawda nie należę do grubych ani też chudych, waże 58kg przy wzroscie 170
Czy to oznacza że nie mam co się martwić, każda w innym czasie tego doświadcza?

Elexi nic się nie martw :) statystycznie ruch dzidzi wyczuwa się w połowie ciąży tj w 19-20 tyg., a na twoim paseczku widzę dopiero 17 tydzień, więc masz jeszcze czas. Niebawem poczujesz, tylko obserwuj dokładnie, bo dzidzia jest jeszcze maleńka i nie jest łatwo wyczuć ruchy. Może miałaś nawet momenty, gdy ci się zdawało wyczuć jakiś ruch, a potem już nic się nie działo ... to też nic dziwnego, bo ruchy są bardzo nieregularne. Tutaj dziewczyny wyczuwały ruch maleństwa, a potem przez nawet i dwa tygodnie nic ! Acha i przy drugiej ciąży dziewczyny szybciej są wstanie wyczuć ruchy niż te, które są pierwszy raz w ciąży. My "debiutantki możemy je nawet czuć, tylko o tym nie wiedzieć, bo zaczyna się od bąbelków, które ja cały czas nie odróżniałam od trawienia, czy też od zwykłych gazów.
Tak więc cierpliwości, i ty się doczekasz.

faktycznie, ja przy pierwszej ciąży poczułam ruchy dopiero w 21 tygodniu. Namartwiłam sie jak nie wiem co, ale szybko zatęskniłam do czasów gdy kopniaczków nie było. Poza tym Ola miała zwyczaj (ale to już pod koniec ciąży) drapania mnie w okolicę prawej pachwiny. Jak sie urodziła, położna myślała, że coś z moim łożyskiem było nie tak. Zapytałam czy to aby nie zadrapania no i okazało się że tak, poza tym Ola miała całe pazurki brudne od łożyska. Położna mówiła, że coś takiego pierwszy raz widzi. A teraz moja dzidzia nie jest taka ruchliwa jak jej siostrzyczka. Bywało tak, ze cały dzień nic nie czułam. no i znowu zawał serca, czy to normalne. Lekarz jednak uspokoił mnie, że to też zależy od temperamentu dziecka, Ale już bym chciała, żeby zaczęło normalnie kopać tak, żeby było to widać a nie tylko przesuwać się i bulgotać.

Xandii ale twoja córeczka znalazła sobie zabawę, będąc jeszcze w twoim brzuszku ;)

Ja pierwsze ruchy, a raczej bąbelki, poczułam na początku 17 tygodnia, ale tez nie byłam pewna co to jest. Dopiero siostra mnie uświadomila, że to to na co czekałam :) Ale Elexi nie martw się, ty też doczekasz się swoich bulgotek i kopniaczków. Cierpliwości życzę i wsłuchania się w samą siebie.

reklama
Elexi, spokojnie!! jeszcze jest czas!! na ogólnym dziale ciaża, poród połog, jest wątek o pierwszych ruchach. niektóre dziewczyny czują w 16 tyg, niektóre dopiero w 25. i to nie zawsze zależy od wagi. ja szczupłą nie jestem, wzrost 170, wagi trooochę wiećej niż ty ;), a poczułąm wczesnie. moaj kolezanka, chuda jak nie wiem poczuła w 23 tyg dopiero. tu nie ma reguł!

Do góry