reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Różyczka w ciąży!

Hej dziewczyny.
Badania robiłam w 9 tygodniu ciąży.
Dzisiaj byłam na wizycie 12t3d, i niestety ale lekarz była mocno zaniepokojona wynikiem. Ale mówiła, że może być to błąd w laboratorium bo mam wysokie przeciwciała i byłam szczepiona. Wiem, że chciała mnie uspokoić… ale rozyczka w ciąży to niestety brzmi jak wyrok. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Czy był to wynik fałszywie dodatni? Jak to się skończyło… umieram z niepewności i nie wiem co mam myśleć i co robić. Jutro idę do innego laboratorium zrobić badania. Dostałam też skierowanie do poradni zakaźnej, ale wcześniej zrobię wyniki w innym laboratorium bo jajko zniosę. Co jak to różyczka? 90% szans na wady jeśli choroba jest w pierwszym trymestrze..

Załączniki

• IMG_3113.jpeg
    IMG_3113.jpeg
    54,7 KB · Wyświetleń: 448
  • IMG_3112.jpeg
    IMG_3112.jpeg
    89,6 KB · Wyświetleń: 142
reklama
Hej dziewczyny.
Badania robiłam w 9 tygodniu ciąży.
Dzisiaj byłam na wizycie 12t3d, i niestety ale lekarz była mocno zaniepokojona wynikiem. Ale mówiła, że może być to błąd w laboratorium bo mam wysokie przeciwciała i byłam szczepiona. Wiem, że chciała mnie uspokoić… ale rozyczka w ciąży to niestety brzmi jak wyrok. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Czy był to wynik fałszywie dodatni? Jak to się skończyło… umieram z niepewności i nie wiem co mam myśleć i co robić. Jutro idę do innego laboratorium zrobić badania. Dostałam też skierowanie do poradni zakaźnej, ale wcześniej zrobię wyniki w innym laboratorium bo jajko zniosę. Co jak to różyczka? 90% szans na wady jeśli choroba jest w pierwszym trymestrze..

Nie rób badań w laboratorium tylko w szpitalu zakaźnym.
Skoro byłaś szczepiona i masz tak wysokie przeciwciała (dla porównania ja mam coś około 100) to dla mnie wynik albo jest błędem albo po prostu czasem przy ciąży ten wynik skacze. Generalnie nie panikowalabym szczególnie jeżeli nie masz objawów, a prenatalne wyszy dobrze

Nie rób badań w laboratorium tylko w szpitalu zakaźnym.
Skoro byłaś szczepiona i masz tak wysokie przeciwciała (dla porównania ja mam coś około 100) to dla mnie wynik albo jest błędem albo po prostu czasem przy ciąży ten wynik skacze. Generalnie nie panikowalabym szczególnie jeżeli nie masz objawów, a prenatalne wyszy dobrze
Prenatalne mam dopiero w piątek. Badania na różyczkę były robione 21.06 a dopiero teraz 10.07 wzięło mnie przeziębienie ale wiąże to z klimatyzacja i wiatrakami.

Fałszywie dodatni IgM dla różyczki może się pojawić, gdy występują krzyżowe reakcje z innymi białkami.

A lekarz nie zasugerował oznaczenia awidności?

Nie, skierował do zakaznika. Ale jutro idę sama prywatnie zrobić.
Może być stale lekko dodatnie IgM w ciąży bez aktywnego zakażenia, gdy IgG są mocno dodatnie. Powtórzyć badanie i zrobic awidność w szpitalu zakaźnym. Ja mam takie same wyniki w ciążach ale z tokso, brak świeżego zakażenia, taka moja uroda. Nie martw się na zapas bo IgG masz bardzo wysokie, wg mnie za wysokie na świeże zakażenie :)

Może być stale lekko dodatnie IgM w ciąży bez aktywnego zakażenia, gdy IgG są mocno dodatnie. Powtórzyć badanie i zrobic awidność w szpitalu zakaźnym. Ja mam takie same wyniki w ciążach ale z tokso, brak świeżego zakażenia, taka moja uroda. Nie martw się na zapas bo IgG masz bardzo wysokie, wg mnie za wysokie na świeże zakażenie :)
Oby tak było, to samo lekarz powiedział, że dziwny wynik patrząc na wysokie przeciwciała. Spojrzałam do karty szczepień i miałam robione szczepienie w 2015 roku, więc zaledwie 9 lat temu w wieku 17 lat. Teraz mam 26, więc też dość późno byłam doszczepiana. Objawy też zerowe, żadnej wysypki gorączki. Oby było to samo co u Ciebie, stres ogromny 😞

Oby tak było, to samo lekarz powiedział, że dziwny wynik patrząc na wysokie przeciwciała. Spojrzałam do karty szczepień i miałam robione szczepienie w 2015 roku, więc zaledwie 9 lat temu w wieku 17 lat. Teraz mam 26, więc też dość późno byłam doszczepiana. Objawy też zerowe, żadnej wysypki gorączki. Oby było to samo co u Ciebie, stres ogromny 😞
Postaraj się być dobrej myśli do czasu badań, ja też tak się przejmowałam, a okazało się, że nie było czym :) W drugiej ciąży nadal miałam słabo dodatnie IgM i mocno dodatnie IgG od toxo, mimo upływu 4 lat :D

Dzisiejszy wynik z laboratorium szpitalnego. Nie rozumiem nic z tego, fajnie, że spadło Igm ale czy tak drastyczny spadek Igg świadczy o tym że jednak na początku ciąży przeszłam różyczkę? Na badanie awidnosc czekam, też dziś zrobiłam.

Załączniki

• IMG_3136.jpeg
    IMG_3136.jpeg
    41,6 KB · Wyświetleń: 82
reklama
Do góry