reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

A Jagoda wczoraj po raz pierwszy przewrocila sie z brzuszka na plecy :-) Ale przez przypadek, bo juz dzisiaj nie pamieta :baffled: chociaz probuje :-D

reklama
Gratulacje dla Jagodki i oby sie jej szybko przypomnialo jak sie to robi. Pat ostatnio zaczal probowac zlapac swoj jezyk i mam z tym sweitna zabawe, bo oczywiscie slizki jezyk ciagle mu ucieka.

Hihi, Wama, to masz ubaw po pachy :-D
A Jagodzie sie przypomnialo dzisiaj rano jak to sie robi. Wchodze do pokoju, a moje dziecie na plecach szczesliwe i uchachane...

moja julka ostatnio mnie zadziwiła- bawiąc się z nia włożyłam jej ulubioną grzechotke do pudełka- pokazałam jej pudełko - i wiecie co ona zrobiła- wsadziła rączke do pudełka (dość glębokiego) i sama sobie grzechotke wyjeła... i tak kilka razy po kolei- wydaje się to dość banalne...ale nie dla takiego maluszka
ćwiczenie to zaleciła mi moja szwagierka- rehabilitantka niemowlaków:tak::tak:

kurde, tez sprobuje z tym pudelkiem i zabawka... Chociaz moje dziecie siedzac w wannie wczoraj wyciagala sobie raczka spoza wanny szampon... Tylko cos dosiegnac nie mogla...

Niby takie banalne pomysly, a jednak w jakis sposob wyksztalcaja u naszych dzieci zmysly.
Sara jak lezy na przewijaku wyciaga mi z opakowania chusteczki :-) Musze sprobowac z tym pudelkiem.

A powiedzcie mi, czy Wasze maluchy przewracaja sie tylko w jedna strone? Bo moja mala narazie przewraca sie tylko w prawo.

Gdzieś juz kiedys pisałam, że kupiłam Kindze garnuszek na klocuszek i ona bardzo czesto wyciąga klocki ze środka zwłaszcza że wtedy włącza sie muzyczka. W necie można znaleźć bardzo dużo zabaw stymulujących niemowlaki. Nam ostatnio na basenie puszczali bańki mydlane:-)

Kinga dość długo przewracała się wjedna stronę, więc jak ja kładłam na plecach to nie pozwalałam jej sie obrócić tak jak chciala tylko pokazywałam zabawki z drugiej strony tak aż w końcu załapała że w druga też można sie obrócić. I robi to teraz w obie strony.

Kiedys wypowiadal sie prof. Zawitkowski na temat poruszania sie dzieciaczków. Zeby nie przejmować się że dziecko zaczyna jakoś dziwnie raczkować czy pełzać, tzn. bokiem albo jedna reka lub nogą, bo jak ono sobie uzmysłowi że taki ruch pozwala mu dostac sie do zabawki - to dokładnie taki ruch powtórzy - nawet jeżeli nam wydaje sie dziwny. Więc myślę, że jak nasze bobasy zaczęły sie obracać na przykład w lewo to dlatego na początku robia to tylko w lewo. Wystarczy im więc pokazać że czasami można coś zrobić inaczej.

reklama
Moja narazie też woli przewracać się na jeden bok może dlatego że lepiej nas widzi z łużeczka. Za to mocno się podnosi prawie już siadająć. A ostatnio zaczeła stać podtrzymywana tylko rękoma jakby miała opaść.

Do góry