reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

wiem, że nie ten wątek, ale moja Alka śpi już tylko raz dziennie:-) ale za to 3 godziny potrafi pospać:tak:
no i nie pochwaliłam się, że na wczasach się rozśmigała i teraz po chałupie lata jak szalona:-):-):-)
nauczyła się mówić "daj" i "am", więc jak jest głodna albo chce coś konkretnego to już nie ma stresa tylko mówi:-p
sama potrafi się długo bawić różnymi zabawkami, chociaż samochodziki są jej ulubioną zabawką:szok:, no ale to spadek po Wojtku:-p
ubiera się tzn. pomaga, i rozbiera, ze smokiem niestety się na stałe nie pożegnałyśmy, z tym że służy tylko do zaśnięcia:tak:

reklama
Piotrus dalej od rana do wieczora powtarza "nie ma". Ale teraz potrafi juz okreslic czego (lub kogo) nie ma. :-) Jak wychodze z pokoju, to mowi "nie ma mama". Ale P. tez przerobil na "mama" (chociaz do tej pory ladnie mowi na niego "tata"), wiec jak P. wychodzi z pokoju, to tez mowi "nie ma mama". :-D "Mniam, mniam nie ma" mowi, jak chce jesc, a "nie ma kaka", jak schowa kaczke (taka gumowa, do kapieli). Uparl sie tez na przesuwanie foteli po podlodze. Jak mu nie wychodzi, to mowi "ojej" albo "ojojoj". Babcie nauczyly go tez "robic amen" przed "swietymi obrazkami", wiec teraz sklada rece i przechyla glowke, jak maly aniolek, przed wszystkimi obrazami. Taki uduchowiny. :-p

Wow Bedyta gratulacje dla Ali, 3 godziny snu to sporo, a ze samochodzikami sie bawi to sie nie martw, lalki sa poprostu nuudne, bo sie nie przemieiszczaja itd.

Ollesia a co Piotrus wzial pierwsze z wrozby na urodzinach? rozaniec przypadkiem? A tak ogolnie to rozmowny bardzo jest Twoj synus.

Ewa zeby moje dziecko takie porzadne bylo i samo sprzatalo to ja bym bardzo sie cieszyla :tak:

Dzustta my pozakladalismy na szafki takie magnesy ze jak nie masz klamki magnesowej to szafki nie otworzysz, bo Pat mi robil takie porzadki ze hej. A tu czesto sie slyszy ze jakies male dziecko napilo sie wybielacza, albo innego paskudztwa i konczylo na izbie przyjec. A ksazeczki to mojekochane dziecko je,a nie czyta, Juz dwie w smietniku wyladowaly bo Pat zjadl okladke i kilka stron. On je tak cmoka az sie kartonowe storny zmiekcza i wtedy zebami trze i zjada takie male zrolkoane okruszki ksiazki.

Gratulacje dla wszystkich szkrabikow z nabycia nowych umiejetnosci :tak:
Usmialam sie z Piotrusia Ollesi, bo sobie wyobrazilam ten slodki widok jak sklada raczki przy swietych obrazkach :-D

A Sara przeszla ostatnio za 1 raczke jakies 300 metrow :szok: Nie bylo mowy o wsadzeniu jej do wozka. Zapieprzala rowno - jeszcze troche i nie nadaze ;-)
Od 3 dni sama stoi (bez asekuracji), a przedwczoraj udalo sie jej zrobic samodzielnie 2 kroczki, wiec teraz sie zacznie ;-)

Dzustta ja pozabezpieczałam szafki w kuchni, bo Piotrek też lubi sobie wyciągać różne rzeczy.

Bedytko 3 godziny snu? rany, i Alutka nie ma potem problemu z zaśnięciem wieczorem?

Ollesia no proszę jaki wygadany i grzeczny ten Twój Piotruś. mój nadal niewiele gada. on woli gesty.

a propos gestów wczoraj moje dziecię biegało po powrocie z wirków tylko w skarpetach. coś mu chyba jednak nie pasowało, bo wzięło buciki, położyło na podłogę, podniosło nóżkę, pokazało paulchem buta i powiedziało "he?" no to matka się domyśliła, że on chce mieć buciki na nóżkach i mu założyła - zadowolony był :tak:

Sandra gratulacje dla Sarki, teraz kochana nie usiadziesz, oczy dookola glowy.

Leyna Piotrus zawsze byl bardziej "kumaty" kurcze u nas jak cos mlody chce to jest wielkie halo, a pokazywanie palcem to tylko moich zebow i oka dotyczy. Tak pokazuje oko ze pozniej otworzyc go nie moge.

u nas jak cos mlody chce to jest wielkie halo, a pokazywanie palcem to tylko moich zebow i oka dotyczy. Tak pokazuje oko ze pozniej otworzyc go nie moge.
Wama ale się uśmiałam:-D:-):laugh2::biggrin2::-D Alcia palce do oczu też wkłada:baffled::-D
Sandra pewnie na dniach Sarka zacznie chodzić:tak:

U nas Alik mówi "ma" co oznacza masz i daje to co ma pod ręką i "ma" na daj (tzn. jak coś chce),:-D trudno się czasami połapać o co jej chodzi;-) Po za tym mama, tata, baba i coś tam po swojemu:happy2:;-):laugh2:
Rozkłada ręce (co oznacza nie ma) jak schowa jakąś zabawkę (z tym, że ja mówię "nie ma":-D;-)).
Tańcuje przy byle muzyce, najlepiej jej się "huśta" przy melodyjkach z jeździka:sorry2::-)
Przykłada sobie słuchawkę, lub pilot do ucha i robi "halo, halo".
I to byłoby chyba na tyle...

sandra- gratulacje dla sarki!!! to ci sie zacznie;-):-D:-D

leyna
- cudny ten twój piotruś... nasza julka tez ostatio zaczyna kombinowac cos z butami. jak tylko dorwie jakiegoś, to od razu podnosi nogę do góry i przykłada go sobie do stopki

ollesia
- alez ci się synus rozgadał:-D:-D:-D

wama- mi julcia tez paluchy do oczu wsadza... do nosa tez potrafi:dry:

julcia, od jakiegos czasu potrafi wskazać rzecz, która ja interesuje, którą chciałaby dotknąć, wziąć.
coraz więcej też gestów potrafi naśladować, np. uderzanie pięścią w stół, pokazywanie języka, przesyłanie buziaków itp.

reklama
gratulujemy postepow:tak::tak:

u nas na tapecie fascynacja butami, ladnie nauczyla sie moiwc "buty", choc czasem wychodza je "bruty", jak dorwie jakies obuwie to oczywiscie laduje u niej w paszczy

Do góry