reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

reklama
widzialam na fejsie, no mlody wymiata !

Nie wiem gdzie zadac to pytanie.... Czy ktorejs jeszcze maluszek nadal nie toleruje smoczkow tych zwyklych uspokajaczy i tych butelkowych??

Blusia juz myslalam ze moja jest jedyna... Ale to moze i lepiej nie bedzie kryzysu odsmoczkowywania ;p
tylko ze mam problem kurde ona z nowu potrafi wisiec na cycku jak zasypia ok godziny - poltorej. Meczace to czasami jest. Widze ze nie je i chce cycka zabrac to zaraz szuka i sie denerwuje, jako uspokajacz traktuje... na zwykly smoczek patrzecniehce a jak juz jej wsadze to nadal odruch wymiotny. Ehmmm...
Moja nadal nic nowego nie umie a wrecz wscieka sie gdy klade ja na brzuszek.
Uwielbia sprezynowac na stojaco (trzymana pod paszkami) lub na siedzaco.... To tyle :-p

Ironia, super czołgista :D

Trashka, Mrsmoon, Hanula tak robiła zanim zaczęła czworakować, więc wkrótce możecie się spodziewać biegania za dziećmi ;)

Larvunia, ja tego problemu nie mam, mała od początku ssie wszystko, co jej do buzi wpadnie :) ale może spróbuj smoka zamoczyć w mleku czy wodzie z glukozą :)

Olga, ja tez nie kupuję żadnych kasków i ochraniaczy, przed każdym kantem i tak dziecka nie ochronimy :) Musi nauczyć się rozpoznawać niebezpieczeństwo.

larvunia ale twoja Misiula świetnie siedzi, Marysia utrzyma się max 5 sekund:) Może Misia bdzie od razu chodzić bez raczkowania? Ja też nie raczkowałam a jak miałam 9 miesięcy to chodziłam bez podparcia :)
Co do smoczka to chyba już późno żeby mała się przyzwyczaiła, po prostu taka jest niesmoczkowa, tak jak moja Marysia jest niecycowa...

trasia dzieki, ja tez z bratem przed roczkiem poszlismy bez raczkowania... zobaczymy jaka bedzie Misiula. Synek raczkowal i to calkiem szybko zaczol chyba w wieku 6-7 mies.
Trasia wlasnie kazde dziecko jest inne i kazde innym tempem co innego robi ;-)

LARVUNIU nie martw sie,moja Maja miesiac sie juz cZolga a jeszcze nie raczkuje...dopiero dzis zaczela tak stawac jak na zdjeciu. A w ten miesiac chyba spolecznie bardziej sie rozwijala.Ona nie toleruje z kolei lezenia na plecach,od razu na brzuch fika.Tak jak piszesz-kazde dziecko rozwija sie swoim tempem i jak mowila nasza rehabilitantka nie trzeba niczego przyspieszac,Maja jeszcze sama nie siedzi,coraz czesciej z czworakow bokoem udaje jej sie usiasc z wysokim podporem,ale nie siadzie do konca sama.Ja nie wymuszam,sadzam ja sporadycznie i do jedzenia,poza tym calymi dniami zasuwa na podlodze a ja za nia.Daj Misi podloge a ona sama popedzi z rozwojem

wow dziewczyny ale postępy u waszych dzieciaczków

Mateusz póki co rozwija sie na maxa ruchowo,
mrsmoon to to pokazujesz że Maja robi to Mati tak ma od ok 2 tygodni, włazi wszędzie zapiernicza podobnie jak Beni Ironii :-) sam siada z czworaków i sam z siedzenia na czworaki sie przekręca. Nigdy nie był stymulowany czy rehabilitowany, sam wszystko ćwiczy :-)
a dziś sam wstał w kojcu, skubany chwycił sie dużego misia a potem boków kojca i zaczął piszczeć :-) W łóżeczku już wstawał kilka dni temu ale nogi mu objeżdżały i przewracał sie.
A ze społecznego rozwoju to wczoraj powiedział :" kurde" ;-) serio myślałam, ze źle słysze ale M. słyszał to samo :-)
No i pokazuje gdzie chce iść rączką jak widzi babcie to wała baaaaa, a jak psa to piszczy bo Reksio często na jego widok popiskuje z zachwytu :-)
A tak to jak płacze to jest przeciągłe mammmmamma

reklama
Malwinka na dzień wczorajszy ważyła 8,5kg, przy 76cm wzrostu. Siedzi sama odkąd skończyła 5 msc. teraz potrafi i ponad godzine przesiedziec i sie bawic. Czołga się do tyłu tylko, ale turla we wszystkie strony świata, na tą chwilę praktycznie tylko pod choinkę. Obrus u nas w domu na stole nie ma racji bytu ciągnie z każdej strony. O laptopie, pilotach i kablach jak dorwie to masakra. Naszczęście śpi w nocy:) Z gadki to tylko "mymymymy" jak płacze, a to to tylko piszczy, chichra sie i " e e e e" i "a a a a" no i jak podajemy jej cześc to również wyciąga prawą rączkę ;) chyba na tyle...

Do góry