A jaka jest różnica między czołganiem a pełzaniem? bo Igor przesuwa i rączki i nóżki tylko pupcia za ciężka chociaż ostatnio podnosi ją coraz wyżej.Ma, ale on do wszystkiego w ten sam sposób się przedostaje. Choć jak już napisałam, zaczyna pełzać, nie czołgać się, jak do tej pory.
reklama
z pozycji raczkowania czy z brzucha. Opiera się na nóżkach i rączach, jedna nóżka wysuwa do przodu i całym ciężarem siup na pupę, tak trochę to wygląda jakby boczkiem siadał . Tak było u mnie.Maciuś nareszcie nauczył się w miarę ostrożnie kłaść się na brzuch. Do tej pory po prostu się rzucał na to co chciał dosięgnąć.I teraz pytanie: z jakiej pozycji powinien siadać?
majandra
Mamusia Maciusia 17/08/07
To co Igor robi to pełzanie. Czołganie odbywa się bez udziału nóżek.A jaka jest różnica między czołganiem a pełzaniem? bo Igor przesuwa i rączki i nóżki tylko pupcia za ciężka chociaż ostatnio podnosi ją coraz wyżej.
Tak myślałam, bo właśnie to też ćwiczymy.z pozycji raczkowania czy z brzucha. Opiera się na nóżkach i rączach, jedna nóżka wysuwa do przodu i całym ciężarem siup na pupę, tak trochę to wygląda jakby boczkiem siadał . Tak było u mnie.
U nas podobnie jeśli chodzi o siadanie z pozycji na brzuszku a jak z pozycji leżącej na pleckach to przekręca się troszkę na bok podpiera rączką i siadaz pozycji raczkowania czy z brzucha. Opiera się na nóżkach i rączach, jedna nóżka wysuwa do przodu i całym ciężarem siup na pupę, tak trochę to wygląda jakby boczkiem siadał . Tak było u mnie.
A jak pełza to lepiej? Czy też źle??To co Igor robi to pełzanie. Czołganie odbywa się bez udziału nóżek.
.
majandra
A jak myślisz? Oczywiście, że lepiej. Bo jak już nóżki pracują, to duży krok naprzód.A jak pełza to lepiej? Czy też źle??
![tak :tak: :tak:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/yes2.gif)
A wiesz mnie już nic nie zdziwi ale jak dobrze to :-):-)A jak myślisz? Oczywiście, że lepiej. Bo jak już nóżki pracują, to duży krok naprzód.![]()
Majandra ale czad super ciesze się, że Maciuś w końcu takie postepy ogromne robi!!!!!!!!!!!! SUPER!!!!!!!
Moje kochane dziecko wpadło na pomysł jak dać mamie wicej pracy. Staje przy witrynie kładzie na niej obie rączkki (odbija paluszki) i liże :/ wszystie szyby w domu mam wylizane/
Moje kochane dziecko wpadło na pomysł jak dać mamie wicej pracy. Staje przy witrynie kładzie na niej obie rączkki (odbija paluszki) i liże :/ wszystie szyby w domu mam wylizane/
Majandra - no to Macius jest zdolny chłopak. To wspaniale, ze tak szybko chwyta o co chodzi.
Luandzia - Twoj post przypomniał mi, że tak wlasnie powinno byc. Ostatnimi czasy duzo czasu poswiecalam Stasiowi, z powodu tego jego stania. A dziecko powinno tez samo się "stymulować", bo inaczej oslabi sie jego zdolnosc samodzielnej nauki, ciekawosci swiata.
Nuska - to Igorek pełza, brawo! Teraz juz nie bedzie spokoju na kocyku jak sie spotkamy, rozpierzchną nam się w trzy strony.
Agulka - za pomysl z wykladzina masz u mnie kuchniową nagrodę nobla. Stas ma wiecej przestrzeni, wiecej raczkuje. Probuje wstawac i odkrywa kuchnie, ale to przeciez prawidlowo.
Luandzia - Twoj post przypomniał mi, że tak wlasnie powinno byc. Ostatnimi czasy duzo czasu poswiecalam Stasiowi, z powodu tego jego stania. A dziecko powinno tez samo się "stymulować", bo inaczej oslabi sie jego zdolnosc samodzielnej nauki, ciekawosci swiata.
Nuska - to Igorek pełza, brawo! Teraz juz nie bedzie spokoju na kocyku jak sie spotkamy, rozpierzchną nam się w trzy strony.
Agulka - za pomysl z wykladzina masz u mnie kuchniową nagrodę nobla. Stas ma wiecej przestrzeni, wiecej raczkuje. Probuje wstawac i odkrywa kuchnie, ale to przeciez prawidlowo.
reklama
majandra
Czy ja wiem...Majandra - no to Macius jest zdolny chłopak.
Zrobiłam coś czego nie powinnam, ale uwierzcie mi, że bardzo rzadko to robię. Mianowicie postawiłam Maciusia na nóżkach i okazało się, że zaczął sprężynować
![szok :szok: :szok:](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/shocked.gif)
Podziel się: