reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój naszych dzieci

u nas tez jest tak że Mati potrafi ale nie zawsze się ubierze jak idziemy gdzieś gdzie on chce iśc to szybciutko się ubierze a tak to zazwyczaj ja go ubieram żeby było szybciej.Buty nie raz ubierze że lewy na prawą i na odwrót

reklama
Majandra, u nas ciagle jest ztym problem. ramo. gdy mi sie spieszy, to nawet nie mam o czym marzyc, ze Julitka sie przebierze sama, bo by nam do poludnia zeszlo. generalnie lepiej jej idzie z rozbieraniem. ale ubrac sie tez potrafui, oprocz rajstop. tylko ze w domu zawsze wymysla, ze nie chce i ja musze jje pomoc. w przedszkolu pani im podobniez tez pomaga.

Tuśka też potrafi ubrać sie od a do z i rozebrać:tak: ale też ma takie momenty, że wymysla że nie potrafi, że nie ma siły itp;-) ulegam tylko jak sie gdzieś śpieszymy;-)

jak wyglada sytuaja z wymowa niektorych glosek u waszych dzieci?
Julitka umie wymawiac: sz, cz, ż, ale z przyzywczajenia czesto jeszcze speleni. natomiast nie mowi "r", tylko "l". beda miec spotkania w przedsskolu z logopeda, a potem bedziemy cwiczyc w domu.

u nas to wogóle z mową mati jest w tyle jeśli chodzi o rówieśników ale już goni goni bo coraz ładniej zaczyna:-)jeśli chodzi o literki to z R ma problem i nie powie mówi albo J albo L :sorry:Ola do tej pory nie potrafi powiedziec R :no::-(a oby 2 chodza do logopedy juz na pewno przeszło rok....

u nas młody jak szybko mówi i się nie zastanawia to zamiast SZ mówi Ś ......... R = L, ale jak powiem powtórz to słowo np. Rower to powie dokładnie z pięknym R.

Co do mowy Tuśki to ja nie mam żadnych zastrzerzeń, a i w przedszkolu Panie ją chwala:-) wszystkie głoski wymawia ładnie i wyraźnie z r też nie ma żadnego problemu:no:

Monia, a w domu caly czas cwiczycie? rozmawialam z logopeda i mowila,ze czsami bardzo dluga droga do poprawnego wymawiania "r"

reklama
Mateusz niby mowi ladnie,niby,bo czasami mowi te trudniejsze gloski,a czasami ladnie, zalezy tak jak u Adasia, od predkosci mowienia lub od wyrazu. Na poczatku roku pani logopeda powiedziala,ze nie mowi "r" i cos tam jeszcze mowila,ale,ze w jego wieku to normalne wiec ogolnie jest ok. Zobaczymy w przyszlym roku szkolnym,bo 5 i 6;atki maja zajecia z logopeda

Do góry