reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój naszych dzieci

zaczelam uczyc Julitke kolorow.
jak wy to robicie?
ja stwierdzilam, ze prze jais czas bede uczyc jednego, potem kolejnego. zaczelam od czerwonego i pokazuje przedmioty w tym kolorze nazywajac go.
Ja zaczęłam od razu od 4 dość spotykanych kolorów (czerwony, zielony, niebieski i żółty). Zamalowalam farbą i ofoliowałam 4 kartki i bawimy się w ten sposób, że do koloru układamy np. klocki. Na każdą kartkę układamy konkretny kolor.

reklama
Ja też zrobiłam Zuzi takie kartony z kolorami :tak: i można powiedzieć że już wszystkie zna ostatnio jej pasja to liczby bo powróciły do łask puzzle piankowe i coraz więcej rozpoznaje jej ulubiona liczba to trzy jak tylko pytam Zuzia gdzie jest trzy to biegnie do do puzzla z cyferką trzy i woła tutajjjj:-D
tak jak napisałam na głównym nauczyła się mówić mamusia i teraz tylko tak do mnie mówi (do W tatuś) a jak pytam kim jesteś dla mamusi to odpowiada córcia :-D coraz więcej mówi co bardzo mnie cieszy myśle że ok 50 słów (w tym zdrobnienia i wyrazy dzwiękonaśladowcze) ale dokładnie nie liczyłam;-)

właśnie liczliśmy z W wszystkie słowa jakie wypowiada Zuzka i wyszło nam 75 pełne słowa bez słów typu bumbum koko beee ichaaa kwakwa już od dawna chciałam je policzyć i gdzieś zapisać na pamiątkę ale tak mi jakoś schodziło a za jakiś czas byłoby już trudno bo codziennie uczy się czegoś nowego

Ostatnia edycja:
luandzia- gratuluje!
moj piotrus jeszcze raczej nie mowi ale potrafi sie bez problemu z nami porozumiec. wczoraj np. ja rano jeszcze spalam a moi mezczyzni bawili sie w pokoju obok. po jakims czasie piotrus zrobil sie marudny i M nie wiedzial o co chodzi. wtedy maly wzial jedna ze swoich ksiazeczek, pokazal w niej butelke z mlekiem, ktora wiezie ciezarowka i wskazal na drzwi. M sie go spytal czy chce mleczka a piotrus kiwnal glowa, ze tak i wszystko. poszli do kuchni, zrobili mleko, maly wypil i bawili sie dalej :-D

właśnie liczliśmy z W wszystkie słowa jakie wypowiada Zuzka i wyszło nam 62 pełne słowa bez słów typu bumbum koko beee ichaaa kwakwa już od dawna chciałam je policzyć i gdzieś zapisać na pamiątkę ale tak mi jakoś schodziło a za jakiś czas byłoby już trudno bo codziennie uczy się czegoś nowego
:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: gratulacje. Maja o wiele więcej mówiła w tym wieku co teraz jest Adaś, podobno dziewczynki tak mają, no nie wszystkie:sorry::sorry::sorry::sorry::sorry:

poprawka wyszło 80 słów a mogłam jeszcze o czymś zapomnieć ale już wszystko zapisałam zaraz wydrukuje i włożę do skarbów Zuzi to taka skrzynka gdzie trzymam różna pamiątki np gazety z dnia kiedy urodziła się Zuzka kartki urodzinowe i takie tam kiedyś jej to wszystko dam :-)
aaa i ja też słyszałam że dziewczynki wcześniej mówią właściwie to nie takie ważne bo to o niczym nie świadczy ale ciesze się bo w końcu wiem o co chodzi mojej małej gwieździe

Oj Luandzia gratulacje dla Zuzi!Gdyby tak moja Natala chciała więcej powiedzieć ale na razie ogranicza się w tej kwesti. Mówi mama, tata, babcia, dziadzia no i poszczególne czynności nazywa np. mniam mniam gdy chce jeść albo jak idziemy się kompać to mówi plum plum ale ogólnie tego jest nie wiele choć pocieszam się że i tak dużo więcej nawija niż miesiąc starszy synek siostry:sorry: chociaż ostatnio zauwazyłam że coraz częściej powtarza różne rzeczy po nas więc może wkrótce też się rozgada:tak:

zauwazylam, ze piotrusiowi dolna dwojka troszke krzywo rosnie. mam sie martwic czy to jeszcze nie znaczy, ze staly zab tez tak urosnie?

reklama
Do góry