reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój mowy u dwulatków - kiedy zaczać się martwić?

oj Alicja to nawija bez przerwy:angry::angry::angry: mówimy do niej pełnymi zdaniami, bez spieszczania i ciuckania i ona też duzo wyrazów łączy w proste zdanka, np. ala pije,ala siedzi, duzi titi jedzie, takitaki pes (mały pies)

reklama
Oliwka ze zrozumianych przeze mnie słów mówi tylko te podstawowe:
mama, tata,auau(piesek),miał (kotek),am,tak,nie
za to gada jak najeta "po swojemu"
jeśli coś chce to pokazuje paluszkiem lub bawimy się w zgadywanki
powtarzać niestety nie chce

Mój synek skończy 2 latka za kilka dni mówi jak najęty wszyscy się dziwią, że chłopiec i tak świetnie Mu idzie z mową. Nauczył się 3 wierszyków hitem u Niego są piosenki "Sokoły" 1 zwrotka+ refren i "Pije Kuba do Jakuba" poza tym kawałki innych piosenek. A propo zdań składa takie 5, 6 wyrazowe wiadomo, czasami coś przekręci. Zaczeło się rok temu od mówienia prostych słów mama, baba itp. potem pierwsze sylaby, później jak echo powtarzał nasze słowa i do tej pory tak jest, dzięki temu przyswaja w rekordowym tępie nowe wyrazy i układa je w bardzo sensowne zdania czasami bardzo nas zaskakuje.Co bardzo Nas zdziwiło potrafi już całkiem nieźle odmieniać np. kiedy Go wołamy potrafi odpowiedzieć " Mati jeśt w duzim pokoju bawi się siamochdzikami".nie martw się wszystko w swoim czasie Mój synek np. bardzo późno zaczął chodzić.

Moja córeczka ma 21 miesięcy i zaczyna mówić coraz więcej, powtarza za mną wyrazy i codziennie dochodzą nowe słówka które potrawi wymówić, z niecierpliwością czekam kiedy zacznie składać choć najprostsze zdania.

Mój syn ma 2 lata i 2 m-ce i mówi bardzo dużo....... mogę się z nim już na spokojnie dogadać :tak::tak::tak:

Mój synek w lipcu skończył 2 latka i gęba mu się nie zamyka :) Mówi prostymi cztero-pięcio wyrazowymi zdaniami typu: "Mamusiu, daj kluski na obiadek" albo "Tatusiu, podrap plecki. Nie, nie podrap, pomasuj!". Jak mu dam coś to mówi "Dziękuję, mamusiu". Poza tym potrafi powiedzieć wierszyk "Mam dwa latka, dwa i pół, sięgam głową ponad stół" i "śpiewa" kołysankę: "Aaaa, kotki dwa, szare bure obydwa, nic nie będą robiły, tylko Kubusia bawiły". Praktycznie dogadujemy się w 100%, czasem, jak pierwszy raz użyje jakieś słówko to nie możemy z mężem skumać. Ostatnio np. nas zażył słowem "sufit", dopiero jak pokazał, to zajarzyliśmy ale nie dlatego, że mówił niewyraźnie, tylko po prostu nas zaskoczył. A poza tym to powtarza każde słowo, przeżyliśmy już etap "Co to jest?", chociaż przed zasypianiem rytuałem jest zabawa w pokazywanie i nazywanie rzeczy, typu:
Kuba - "Mamusiu, co to jest?" i pokazuje lampę i trzeba mu odpowiedzieć "To jest lampa". On powtarza "Lampa" i dalej w kółko po wszystkim co ma w zasięgu oczu. Jak na 2-latka mówi bardzo wyraźnie i naprawdę dużo. Za to zauważyłam, że już w ogóle nie gada po swojemu.

Mój syn ma dwa i pół roku i bardzo dobrze można się z nim dogadać,szybko nauczył się mówić .Nagle zaczął całymi zdaniami ładnie mówić i bardzo dużo powtarza nawet dwa trzy razy jedno i to samo.Jeszcze jest na etapie co to jest? co to było?ale czasami sam sobie odpowiada: to jest...!Nawet czasami nas zadziwia i używa angielskich słówek.Myslę że szybko załapie i język angieski:-D:-D:-D.
20040124040114.png

200412081770.png

Moje dwa latka skończyły w czerwcu i obie już normalnie mówią. Zosia wprawdzie lubi skracać wyrazy i mówi trochę niewyraźnie np. zamiast woda mówi "boda". Natomiast Marynia mówi już bardzo ładnie, wszystko powie co chce, co ja boli i co czuje np. "to moja kochana babcia Danusia", "mamo boli mnie pępek" albo "Mamusiu Zosia chce siku" :) W praktyce już normalnie z nimi rozmawiam. Ostatnio doszło jeszcze godonie śląskie. Potrafią zapytać gdzie idziesz mamo? ale też KAJ idziesz :))

Ale muszę tu zaznaczyć, że tak wspaniały rozwój mowy osiągnęłam naprawdę ciężką pracą. Od 3 miesiąca życia uczyłam córki języka migowego, mimo, że doskonale słyszą. Dzięki temu już z 9-cio miesięcznymi dziećmi potrafiłam za pomocą znaków się dogadać i przyznam, ze dzięki temu bardzo szybko zaczęły mówić.

Witam Moj synek Kamilek teraz we wrzesniu skonczy trzy latka i jeszcze nie mowi tylko mama i cos tam po swojemu , martwie sie bo inne dzieci moich kuzynek zaczely mowic jak mialy niecale dwa lata a byli to chlopcy i caly czas te pytania czy Kamilek zaczal mowic a mnie to denerwuje no i zazdroszcze im ze ich dzieci wczesniej zaczeli mowic ,mam nadzieje ze na trzecie urodziny Kamilek zacznie wrescie mowic bo lepiej jest jesli dziecko cos powie przynajmniej je rozumiesz i umiesz sie z nim dogadac a tak nie zawsze wiesz o co chodzi
img

reklama
Mój syn w czerwcu skończył 2 latka i niestety mówi bardzo mało.Wszyscy to-mama,nie-to podstawa,ejo,ejo-to coś co jedzie na sygnale,baba-to jest babcia i babka w piaskownicy,kiedyś mówił tata,oćtu-chodż. Teraz przestał,a ja czasem zastanawiam się czy on zapomina czy po prostu jest leniuszkiem.
:-D

Do góry