reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój marcowych smyków czyli "moje Maleństwo już potrafi"

Moja nie wstaje nawet sama, ona nawet nie usiadze z lezenia.:-(
Ale dzis jak ja posadzilam i wlaczylam muzyke to siedziala ladnie i nawet sie bujala a za chwile chlap na bok i na brzuch.:-D tez mowi mama i baba i ojej...

reklama
Milenka mówi tylko da i deda.Nic a nic wiecej a nieświadomie juz klepała baba tata i takie tam .Nadrabia pokazywaniem rączką co chce i wtedy mówi da. Nauczyła sie kosi kosi ,pokazuje oczko i robi piiip nosek .Kojarzy włosy,pociągnie i kręci główką nie nie nie.Pry lusterku robi papa dzidzi.Gdy sadzam w krzesełko wie że bedzie am am, musi dostac do łapki łyzeczkę.Kubka niekapka nie trzyma, nie chce pic z niego.Woli z kubka normalnego albo łyzeczką.Siada z leżenia.Dalej nie raczkuje chociaz stoi na czworaka, woli pełzac , czołgac sie. na podłodze trudno ja posadzic bo prostuje nóżki i chce dreptać. W łózeczku nie wstaje, siada i wyciąga rączki,żeby ja wziąźć.

To ja z innej beczki. Wysadzacie juz dzieciaki na nocnik?? Rozmawiałam z moją mamą dzisiaj i powiedziała, że jak miałam 8 miesięcy to już się załatwiałam do nocnika, szok. Poniedzieli jadę kupować młodemu nocnik i zaczynamy...

Dawida sadzałam jak miał z 9 miesięcy, zrobił kilka razy gdy wstał, oczywiście, że nie świadomie i na tym przygoda się skończyła, ale warto przyzwyczajać, Dawid gdy skończył rok rok i 10 miesięcy nauczył się załatwiać do nocnika, moim zdaniem to i tak dosyć szybko.

jak dla mnie to troszkę za szybko, moja Julka zraziła się do kibelka i zaczęłam ją wysadzać do dorosłej ubikacji jak skończyła 1,5 roku. z Polą poczekam jeszcze trochę i też będę wysadzała do naszej toalety

wiecie co to mnie zadziwyłyście z tym nocnikiem, u mnie w rodzinie wszystkie dzieciaki były tego uczone dopiero po drugich urodzinach.....nie sądziłam, że wcześniej da się dziecko nauczyć.....myślicie, że dziecko przed rokiem ma już taką świadomość "tych" spraw?Chętnie spróbuje z Frankiem:tak:

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
no własnie mnie moja mama molestuje z tym nocnikiem :/ ja niby byłam wysadzana, jak miałam pół roku!!
no nawet mamu nocnik w domu ;-)

jednak ja chcę poczekać, aż mała bedzie świadoma. co z tego, że ja posadzę np. po śniadaniu i co bedzie tak siedziała dopóki nie zrobi?? bez sensu. prosta droga do zniechecenia takie przymuszanie. poczekam jeszcze.

Do góry