reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieciaków

Aniu, nie wiem czy Ci to pomoze, ale ja musze karmic moją niunie na leżąco... jesli ja siedze i ją przystawiam, to tez sie co chwile krztusi...
moze tu chodzi tylko o zmiane pozycji?
popróbuj pare pozycji a jak to nie pomoze to przechodz na butlę...

reklama
DZIĘKI DZIEWCZYNY ZA WSPARCIE, TO BARDZO WAŻNE W SYTUACJI GDY ZEWSZĄD ZALEWAJĄ NAS TEKSTY NT. KARMIENIA I OKREŚLEŃ ZŁOŚLIWYCH O TYCH CO NIE KARMIĄ ...A ODNOŚNIE WIT.D TO NAPEWNO SIĘ NIE PODAJE PRZY BUTLI:-) WIĘC LIVIA NIE MARTW SIĘ, BO MOIM ZDANIEM TO TEŻ ODWODNIENIE PRZEPAJAJ CZĘSTO:-p

RENIFER_24, PRÓBOWAŁAM WSZYSTKICH POZYCJI:tak:, NAWET DZWONIŁAM DO PORADNI LAKTACYJNEJ GDZIE PANI UDZIELA PORAD NA TELEFON I KAZAŁA MI WŁAŚNIE W RÓŻNYCH POZYCJACH KARMIĆ TAK POD GÓRKĘ, ALE NIC Z TEGO MAJA MIAŁA MOKRE WŁOSY, PLECKI OD POTU A SZUJE, RAMIONA OD MLEKA, NIE WIEM MOŻE JA NIE POTRAFIĘ?

Liiviia moja coreczka miala za malo wit D(po mimo tego ze karmie ja butla i nasz pediatra kazal dawac tylko 1 krople) i zaczela jej sie glowka deformowac z tylu( jeden bok miala splaszczony o drogi taki szpiczasty).Kiedy to zauwazylam akuratnie mialam malej wizyte kontrolna u diabetologa (gdyz bedac w ciazy mialam cukrzyce ciezarnych).I pani doktor jak zobaczyla glowke malej to od razu pytala o wit D czy daje i ile.Oraz zalecila dawac 2 krople prosto do buzi a nie np.na lyzeczke oraz kazala tez podawac wapno.Gdyz jak stwierdzila mala pomimo ze dostawala wit D to miala za miekie kosci czaski.Dlatego radze abys poszla jak najszybciej do lekarza.A glowka mojej malej zaczyna sie wyrownywac wiec jest ok.
A wit D jest na recepte.

Liiviia- ja przy karmieniu butlą podaję małemu 1 kropelkę D3 prosto do buźki.
Z tego co kiedyś przypadkiem wyczytałam to owszem, zapadające się ciemiączko może być objawem odwodnienia. Może dlatego, że bardziej się poci to potrzebuje więcej picia? Dajesz w ciągu dnia jakąś herbatkę?

Tak pije codziennie herbatki a poci sie tak dopiero od ok tygodnia ja nie wiem czy to jest zapadajace ciemiaczko po prostu jakos tak sie dziwnie łuk taki odznacza widac go i czuc pod palcem. Tez wlasnie myslalam ze przy butli nie trzeba ale wczoraj wyczytalam ze wlasnie dzieci na butli sa bardziej narazone na krzywice i ze wlasnie jest to konieczne :eek: az mnie to zdziwilo bo niby w mleku tez jest , a jak sie maly urodzil to kupilam bez recepty taka w kapsulkach ale oddalam znajomej bo myslalam ze juz nam sie nie przyda :sorry:

Liiviia- a może maluch poprostu rośnie i zmienia mu się kształt główki?:tak:
Jeśli chodzi o pocenie to mój maluch też poci się...;-) Zakładam mu bodziaczka z krótkim rękawkiem i skarpetki wtedy..i tak sobie leży;-)

Livia myślę że w takim wypadku nie ma co gdybać tylko iść do lekarza, niech go obejrzy po co masz się denerwować.
Mnie np. pediatra powiedziała że witamine D podawać do końca 1 roku bez względu na to czy jest na cycu czy na butli.

liiviia a ja wyczytalam wlasnie na ojej ulotce o witaminie D, ze dzieci karmione butla nie musza brac......sama juz nie wiem....
ja przestalam dawac, ale odkiedy poruszylyscie temat na BB to zaczelam spowrotem bo si oczewiscie o krzywicy naczytalam i jak glupia w panike wpadlam...rozebralam malego i calego obejrzalam, czy nie ma zabiego brzucha i cala glowe mu ponaciskalam sprawdzaam czy sie nie ugina nigdzie ......no coments....
nie martw sie nic livia na zapas....do lekarza...i na pewno da sie wszystko odkrecic....czytalam, ze trzeba wieksze dawki przez jakis zas podawac :) GLOWA DO GORY!!!

Franio tez sie niemilosiernie poci jak cos je :) taka natura .......:)))))

reklama
Witajcie dziewczynki ja też jestem mamą wrześniową i od nośnie witaminy d przy karmieniu butlą mój syn starszy był karmiony butelką i teraz córcia też i pediatra powiedziała że przy karmieniu butlką też sie podaje wit.D nie podaje się tylko latem i mój syn i teraz córcia karmione butlą dostają wit.D to wit.K podaje się tylko przy karmieniu piersią a przy karmieniu butlą nie.
Tak twierdzi nasz pediatra

Do góry