reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieciaków

a nasz lekarz stwierdzil ze teraz okres zimowy malo slonca i po 1 kropli wit d mam dawac a jestesmy na sztucznym karmieniu i powiedzial ze co dalej z ta witamina zobaczymy na wiosne

reklama
Przewracają się już Wasze dzieciaczki z plecków na brzuszek i na odwrót?! Kiedy zaczynają mniej więcej to robić bo nie wiem? I jeszcze jedno pytanko czy śmieją się już na głos??? Bo mojej może z dwa razy się udało aż sama chyba była zdziwiona:-)

wklejam tu z glownego bo pomylilam watki :-p

My juz po wizycie u pediatry. Wszystko ok :tak: z glowka w porzadku tak maja sie kosci ukladac i bedzie sie ksztaltowac. Za to powiedziala ze jest strasznie blady i moze miec niedobory żelaza i to tez moze byc przyczyna tego ze sie tak zaczal pocic ( ale rownie dobrze moze przez to ze zaczynalo brakowac wit D ) dostalismy skierowanie na morfologie i sie wszystko okaze . Mam nadzieje ze z zelazem bedzie ok bo nie usmiecha mi sie podawac mu to swinstwo ponoc szkodzi strasznie na zeby . Dostalismy recepte na witaminke D i mamy podawac 2 kropelki :tak: i dodatkowo syropek calcium na wzmocnienie kości.

Fredka mi tez tak lekarz mowil zeby przy sztucznym nie podawac a teraz sie sama sobie dziwila dlaczego mi to powiedziala i wszyscy jednoglosnie kazali dawac nawet na mleczku sztucznym bo to co jest w mleku jest duzo slabsze niz witamina podawana oddzielnie a to znalazlam w necie : "Przyczyną krzywicy jest niedobór witaminy D3. Przy karmieniu głównie sztucznym lub mieszanym zawartość witaminy D w pokarmach, zwłaszcza dla niemowląt jest za mała.Ciężkie postacie krzywicy spotyka się u niemowląt szybko rosnących, otyłych, które są karmione sztucznie lub/i nie otrzymujących wit D3. "

Krzywica i witamina D3 - BabyBoom
Poczytaj moze warto zebys zaczela podawac :tak: ja naszczescie sie w pore obudzilam.

Ostatnia edycja:
poczytam przy okazji, nic jej się nie stanie jak dostanie kropelkę dziennie. Idę po butlę, lepiej na zimne dmuchać.

Co do artykułu- Nawet nie wiedziałam, że tak można dziecku zaszkodzić.

Ostatnia edycja:
Zuzia - mój maluch jeszcze nie przewraca się ani z brzuszka na plecy ani odwrotnie. Od dwóch dni jednak strasznie kiedy leży na pleckach to wygina się cały i głowę odwraca do tyłu..pewnie lada dzień przekręci się w końcu.
Co do śmiechu- to wczoraj tak zaczął się śmiać w głos, kiedy go straszy rozśmieszał, że aż go nagrałam-bo to pierwszy raz się zdarzyło mu. Dziś już nie miał ochoty na taki śmiech i tylko puszczał uśmieszki... To chyba od dnia zależy:tak::-D
Za to nauczył się tak klaskać rączkami w kolanka:-D.... Wygląda to jakby stary dziadzio siedział i się śmiał z jakiegoś dowcipu...eheheh
W ostatnich paru dniach strasznie mu też zaczęły włosy rosnąć:-D
Hmm..to chyba tyle....:-D

Moj tez juz wyczul raczkami nozki i trzyma sie za kolanka :-D a do tego od dzisiaj robi "mostek" opiera stopy na lezaczku i hop dupka w gore :sorry2:
Teraz to mi sie dopiero zaczelo przebieransko i pranie tragedia doprac ciuszki z tych jabluszek i marchewek wyjmuje z pralki w takim samym stanie jak wlozylam :-D do tego sie okropnie slini i wiecznie pol bluzeczki mokre takze mamy codziennie maratony przebierania a jak je deserek to wszystko pomaranczowe bo oczywiscie w miedzy czasie raczki musi wlozyc do buzi albo sie powyginac i wytrzec glowe w poduszke no czasem tez kichnie i wszystko na mamusie pryska :-);-)

reklama
Nasz Tymuś tez od wczoraj dostaje witaminę D3, żelazo, kwas foliowy itp. Do tej pory nie dostawał nic (bo od urodzenia ma malutkie ciemiączko), ale wczoraj jak przyszły wyniki badań (podwyższona fosfataza alkaliczna, lekki niedobór żelaza i lekko zmniejszona średnica krwinek) to Tata przepisał nam kilka "witaminek" ;)
A mam do Was takie pytanie: czy może któryś z Waszych Maluszków jak leży na brzuszku to trzyma rączki wzdłuż tułowia? Pytam, ponieważ nasz Synuś od miesiąca chce leżeć tylko w tej pozycji ;) Jak miał 1,5 miesiaca to slicznie podnosił się na rączkach, rozglądał itd., a teraz ... podnosi samą główkę bardzo wysoko, rozgląda się, potrafi ja tak trzymać nawet kilka minut, ale raczki leżą sobie wzdłuz tułowia - jak przełożymy Mu do przodu, to ładnie się podnosi, ale jak nie ogranicza Mu się mozliwości przełożenia z powrotem do tyłu, to szybko korzysta z okazji ;) Wszyscy lekarze których pytaliśmy mówią, żeby się nie martwić (w sumie się nie martwimy, bo Tymuś rozwija sie straszni szybko i jest strasznie silny), ale zastanawiam się, czy sa może jakies sposoby, żeby nasz Maluszek polubił leżenie z raczkami do przodu? [kuzynka mówiła mi, zeby kłaść przed Nim zabawki, ale nasz Cwaniaczek i bez tych rączek oglada sobie te zabawki przed sobą - a że póki co nie wykazuje chęci ich chwytania, więc jest Mu dobrze tak jak jest ;)]

Do góry