reklama
No pewnie chodzi o to zeby dziecko siadalo wtegu kiedy samo sobie bedzie siedziec a nie na sile z podparciem. Moj Michal szybko siedzial juz po 5 msc sam potrafil usiedziec ale jak nie raczkowal tak nie raczkuje tylko pupa w gore i ryje buzia po dywanie ;-) to w takim razie w polowie bedzie dobrym uczniem ;-) ale co do raczkowania to ja zawsze bylam zdania ze jak nie raczkuje to nic zlego przeciez wiele dzieci od razu chodzi i nie sadze ze przez to sa glabami w szkole zawsze myslalam ze wlasnie te dzieci co od razu chodza bez raczkowania sa zdolniejsze bo od razu sie biora za konkrety
zawsze myslalam ze wlasnie te dzieci co od razu chodza bez raczkowania sa zdolniejsze bo od razu sie biora za konkrety
Hihihih..Liiviia - dobre
doriska_26
Fanka BB :)
Wiecie co dziewczyny? Jestem w szoku, wlasnie ogladam na tvn style"Miedzy nami rodzicami" i uslaszalam, ze jak dziecko do 9 miesiaca nie siada i nie raczkuje to bedzie mialo w przyszlosci problemy z nauka!!!wow!!
dowiedzialam sie tez, ze nie powinno sie podkladac poduszek, zeby przspieszyc siadanie dziecka!!!
hm, z poduszkami to słyszałam ale to dugie moim zdaniem to już mocne nadużycie, przynajmniej taką m nadzieję bo jeślito prawda to moje dziecie będzie mega głąbem
Ostatnia edycja:
Moniczkaleg83
Fanka BB :)
Doriska TV kłamie;-) Ja nie raczkowałam wcale a tytułu mgr ( magazyniera;-)) z wyróżnieniem się dorobiłam i jeszcze tam kilka innych papierków;-) Moje dziecię, też nie raczkuje a 9 miesiąc już ma hi hi hi hi
Mi zawsze najbardziej sie podobało stwierdzenie, że " nie ma nic gorszego niz statystyka - bo gdy człowiek wychodzi z psem na spacer to średnio maja po 3 nogi" Każde dziecko w innym wieku nabywa pewne umiejetności, a norma jest baaaardzo bardzo szeroka.. Ostatnio w amerykańskim podręczniku do pediatrii czytałam na przykład, że dzieci mają tak na prawdę 3 warianty poruszania sie przed chodzeniem: 1-raczkowanie (najwięcej dzieci), 2-czołganie sie jak komandos, 3-przesuwanie się na pupie (slizganie) - są tez dzieci, które pomijają wszystkie te etapy i od razu zaczynają chodzić (swoją droga mój Brat tak właśnie zrobił i Rodzice mówią, ze był to koszmar, bo w wieku 8 miesięcy ja zaczął normalnie chodzić to umysłowo jeszcze nie do końca kontrolował to gdzie idzie i po prostu puszczal sie przed siebie dopóki nie trafił na jakąś przeszkodę - i przemieszczał się w wielkim tempie jak taka kula bilardowa ;P). I teraz coś co mnie duzo bardziej zaciekawiło:
po raczkowaniu dziecko powinno zacząc chodzić do wieku 18 miesięcy, a po czołganiu jak komandos do ... 27 miesięcy! I to nadal jest norma
A w ogóle to rozpisałam sie całkiem sporo, a miałam napisać, ze bardzo zawsze mnie śmieszyło takie uogólnianie, że wlaśnie np. jeśli dziecko do 9 miesiaca nie siada i nie raczkuje to bedzie mialo w przyszlosci problemy z nauka ;D Ciekawe skąd ktoś takie mądrości bierze
A swoją drogą naszemu Synkowi jako trzeci ząbek wybił się kieł - aż strach mysleć jakie wnioski mam wyciagać z tego (zwłaszcza, zę normy mówią, ze kły wybijają sie dopiero między 16 a 25 miesiącem ;P)
po raczkowaniu dziecko powinno zacząc chodzić do wieku 18 miesięcy, a po czołganiu jak komandos do ... 27 miesięcy! I to nadal jest norma
A w ogóle to rozpisałam sie całkiem sporo, a miałam napisać, ze bardzo zawsze mnie śmieszyło takie uogólnianie, że wlaśnie np. jeśli dziecko do 9 miesiaca nie siada i nie raczkuje to bedzie mialo w przyszlosci problemy z nauka ;D Ciekawe skąd ktoś takie mądrości bierze
A swoją drogą naszemu Synkowi jako trzeci ząbek wybił się kieł - aż strach mysleć jakie wnioski mam wyciagać z tego (zwłaszcza, zę normy mówią, ze kły wybijają sie dopiero między 16 a 25 miesiącem ;P)
reklama
A tak moja sie rozwija, 7,5 mc miala jak zaczela tak cwiczyc
HPIM6055.MPG | princi26 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
HPIM6055.MPG | princi26 | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl
Podziel się: