reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Kolejne gratki dla Emilki, ona jest naprawdę niesamowita :szok:, super, że się już tak możecie dogadać :tak:.
Nikuś też się rozkręca, nawet przestałam spisywać nowe słówka, bo praktycznie codziennie coś dochodzi :tak:. Składa dwuwyrazowe zdania, np. woncz rado (włącz radio), niam niam kaszka, mama aaa (spać) itp. Praktycznie ze wszystkim się żegna, na spacerze słyszę co chwilę papa wamwaj (tramwaj), papa pam (pan), papa ato (auto), papa łah łah (piesek) itp. A jak coś jest duże np. cięzarówka, latarnia, drzewo to mówi "łał duzi", widzę duże postępy i chęci z jego strony, bo do niedawna rzadko coś mówił.

reklama
Z dnia na dzien dzieciaczki coraz mądrzejsze!!!! Aż dziw, że nie tak dawno czekałysmy az zaczna gugać, nie wypowiem sie o milce bo Mała wybiega w przód az miło popatrzec, Gracjan coprawda zaczyna troche sklecac zdania po swojemu, ale do Emilki to mu baaaaaardzo duzo brakuje.
Wczoraj kiedy pojechalismy na wies do tesciowej powiedział: "mama, pac, kury"

Chłopcy z reguły później mówią, ale Waszym wcale tak dużo nie brakuje, tylko patrzeć jak zaczną mówić wszystko.
Ja mam porównanie bo w rodzinie jest 2 dzieci w podobnym wieku, Bartuś ma roczek, Zosia ma rok i miesiąc i Zosia już dużo powtarza - mama tata oczywiście, ale wiele wyłapuje i próbuje też wymawiać pojedyncze słówka. Natomiast Barti jest na etapie mama tata Ada (siostra) am pa i tym podobne łatwe słówka. Więc różnica jest.

Fil sporo gada, ale raczej pojedyńcze słowa.
ale ma brata, starszego o 2 miesiące, co gada wszystko.
chłopczyk ten mieszka na wiosce, jego tata miał kombajn, w którym to Szczepanek był bardzo zakochany:-D. niedawno byliśy u nich, wyszlismy na opodwórko, Szczepan mówi: "Idziemy do kombajna zobaczyć heder" (heder to urzadzenei przy kombajnei do młócenia słomy). no to idziemy zobaczyć:-D. a w połowie drogi Szczepan sie zatrzymuje i mówi: "Nie ma kombajna, sprzedali kombajn. co ja teraz bede robił?"
:-D:-D:-D
do dziadka mówi po imieniu, i np przychodzi i mówi "Anatolku daj dla Szczepanka herbaty troche"

reklama
Do góry