reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

U nas tez Hubcio powtarza coraz wiecej slow. Oczywiscie nie wtedy gdy go o to poprosze ale gdy sam zechce. Mowi choc daj masz (jak cos mi daje) na mnie wola mami (to chyba z angielskiedo) Baby(dziecko) Bubble (banki mydlane w przedszkolu maja taka maszynke do produkowania baniek i jak tylko wchodze to krzyczy i mi pokazuje) i na pytanie co ma na nozkach odpowiada shoe (buty tez po angielski) wiec niestety narazie miesza dwa jezyki ale i tak po polsku mowi wiecej.

Ostatnia edycja:
reklama
brawo brawo, niedługo całkiem się nam rozgadają, to założymy wątek gadułowy naszych pociech ;-)
Ja jeszcze się pochwalę, Emilka dostała przedwczoraj od babci domek, który z dwóch stron ma dziurki i wrzuca się do niego figury geometryczne. Emilka w pół dnia go rozgryzła i teraz minutę zajmuje jej wrzucenie wszystkich figur, dodam, że domek trzeba obracać.:-D

Mi nic innego nie pozostaje do napisania jak brawa dla wszystkich zdolnyc dzieci, tych rozgadanych i ych wyskakanych ;-) (tak na marginesie przeraża mnie to co napisała Ela :szok::szok::szok:).

Mnie jedynie mocno dziwi to, że mimo iż Witek robi coś co mu nie wolno lub zaboli go jak coś zrobi to i tak nie powstrzyma się od powtórzenia tej czynności :no: Ostatnio przytrzasnął sobie paluszki drzwiami od szafy, płaczu było co nie miara, ale po chwili znowu pchał tam te swoje paluchy :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: A dziś o mały włos wpadłby mi pod rower jak byliśmy na spacerze :szok::wściekła/y:. Nie reaguje w ogóle na słowa stój czy poczekaj, zatrzymaj się :no::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Wiec tak Oli zamiast mowic woli pokazywac. Jezyk migowy ma opanowany do perfekcji, chociaz coraz czesciej to czego chce jest zbyt skomplikowane zeby to pokazac i sie denerwuje.
mowi: Mama, tata, dziadzia, dzidzi, baba, bam (balon, banan, jak cos sie przewroci), co to(bardzo zadko ale coraz czesciej), tam, tu (ale wylacznie jako pojedyncze slowa) do tego w pojedyncze dni udaje jej sie powtorzyc jakies trudniejsze slowo królik-kelik, śrubka (nie wiem jak bo brat podsluchal) żyrafa-żyra. i podobno przy mojej mamie powiedziala, mama tam i dziadzia nie ma :p
Uwielbia tanczyc, rysowac, grac na dziecinnym keyboardzie i czytac ksiazki ale ulubiona zabawa jest wozenie misiow wozeczkiem i przebieranie sie w rozne ciuszki :p
Rozmumie praktycznie wszystko i jest bardzo porzadnicka, wieczorem wszystkie zabawki pod okiem mamusi (a czasami i nie) zanosi do pokoju, jak cos sie rozsypie to wrzuca do pudelka.
Mielismy problem z zasypianiem tak jak juz pisalam ale teraz znowu bez problemu zasypia. Wieczorkiem idzie wszystkim zrobic papa potem do luzeczka mama sie kladzie obok zeby zaspiewac kolysanke albo opowiedziec bajke i tyle.

A tak pozatym to na kazde pytanie odpowiada 'nie' chyba ze naprawde czegos chce to wtedy jest 'ta' albo kiwniecie glowa. Ostatnio mnie rozwalila bo po jedzeniu zrobila papa kroliczkowi a sliniaczku ;D

Julia mówi
czesc
baba
no no no - niewolno
nima - niema
cius cius- nieładnie
cyco-cycek
tata
mama
uju-wóju
pan
goń- zeby ja gonic
kto to?
co ?-jak ktos ja wola
cioca
Ania
Aga-Agata
ojoj - jak cos sie stanie
lala
trzy jak liczy:-)
ała i ibum z reklamy ibupromu:happy2:
kicia
kaka-kaczka
dziadzia
pić
ciuciu
jeść
choć
daj
mas - masz
moje
ma do prerfekcji opanowane wymuszanie i zucanie sie w zlosci na ziemie:baffled::wściekła/y:
pokazuje cius cius
monio-smoczek
uwielbia kolorowac i malowac -wiadomo jak to wygląda ale daje rade
umie smakac slicznie noska
nieuzywamy w dzien pieluszki bo woła siusiu i ee-kupka i robi na nocniczek-pieluszka do snu i na spacer
sama tez sciaga gatki i robi na nocnik, tylko potem z duma nosi nocnik po calym ieszkaniu i kazdemu pokazuje co zrobiła:-)
uwielbia sie bawic lalkami,nosi je wysadza na nocnik karmi i lula:tak:
fu - jak cos brzydkiego,obrzydzajacego
hmmm napewno coś ominełam:dry:

Ostatnia edycja:
reklama
Gratki dla dziewczynek :-D:-D:-D

My się dziś śmialiśmy z małżem, że jak Witek pójdzie na bilans dwulatka to na widok auta powie brm brm :-D:-D:-D Dokładnie tak jego tatuś zrobił jak był na takich badaniach :-D:-D:-D Więc cóż ja mogę wymagać od swojego dziecka :confused::cool2:

Do góry