reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozwód a miejsce zamieszkania

Rok temu zostawił mnie mąż z 2 małych dzieci (w tej chwili 3 lata i 2 lata)
Myślę, że najwyzszy czas wnieść pozew o rozwód. I tu moje pytanie... mieszkając razem we wrocławiu powinnam się tam rozwodzić jednak nie stać mnie na podróż tam (nie pracuję, mam jedynie alimenty na dzieci ) jak również nie mam z kim zostawić dzieci aby jechać złożyć pozew a później na sprawę (rodzice pracują na zmianę)
czy mogę złożyć pozew w sądzie w mieście w który mieszkam? jeśli tak jak uzasadnić że skłądam wniosek w miejscu w który,m nigdy nie mieszkał mój mąż...
Pozdrawiam serdecznie

reklama
mąż mieszka we Wrocławiu ja w Katowicach. Ktoś kiedyś mi podpowiedział, żeby złożyć papiery w Katowicach i napisać że nie jest się w stanie jechać do wroclawia (ze względu na dzieci i finanse) ale nie wiem czy to prawda i jak ewentualnie napisać do tego Sądu uzasadnienie

art. 41 kpc mówi jednoznacznie, że
Powództwo ze stosunku małżeństwa wytacza się wyłącznie przed sąd, w którego
okręgu małżonkowie mieli ostatnie miejsce zamieszkania, jeżeli choć jedno z nich w
okręgu tym jeszcze ma miejsce zamieszkania lub zwykłego pobytu. Z braku takiej
podstawy wyłącznie właściwy jest sąd miejsca zamieszkania strony pozwanej, a jeżeli
i tej podstawy nie ma – sąd miejsca zamieszkania powoda

Oznacza to, że nie ma możliwosci by postępowanie odbyło się w Katowicach. Wszelkie dokumenty może Pani składać listownie.

Do góry