reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków

Ja myślę Isia, żeby jednak urozmaicac dzieciaczkowi jedzonko. Cyc jest najlepszy i super do szóstego miesiąca, a potem już trzeba uzupełniac. Cyc oczywiscie zostaje.:tak: A poza tym dziecko uczymy dobrych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat, tzn. miesięcy. Czyli potrzebne jest mięsko, koniecznie warzywa i owoce.
Tak to u nas wygląda po konsultacji z pediatrą.
tak, dokładnie tak:tak:
Michaś miał dziś na obiad pulpeciki z kurczaka z misiowym ogródkiem i koperkiem, do tego puree jabłkowe:tak: było pycha (tylko pulpeciki się rozwaliły i nie wyglądały pulpecikowo:baffled:)

reklama
znalazłam w gazetce "najważniejsze jest dziecko" z nestle, ale na stronie też jest, wklejam z moim komentarzem - na niebiesko;-)

Pulpeciki
groszek_marchew_packshot.gif

• 150 g miesa z indyka dałam kurczaka
  • 2 łyżki Misiowy Ogródek purée ryżowe z groszkiem i marchewką nie mam więc dodałam z ziemniakiem i dynią
  • 5 łyżek mleka modyfikowanego Nestle Nan 2 dałam bebiko i chyba dałam więcej niż 5, bo Michał się darł i się przy drugiej pogubiłam - chyba dlatego się rozpadły :(
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • koperek do smaku
Mięso ugotuj i zmiel pokroiłam drobno. Połącz z purée ryżowe. Przygotuj mleko modyfikowane Nan 2 wg proporcji podanych na opakowaniu i dodaj do mięsa wraz z posiekanym koperkiem. Składniki wymieszaj uformuj pulpeciki i gotuj 3-5 minut we wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek lub na parze. ponieważ się rozpadły, przelałam przez sitko:-)

Kachasku - pytanie -a ty ryz gotowany dajesz? taki zwykly?

Apropos Glutenu - tu w UK nikt sie takim czyms nie przejmuje. Ja mam zalecenie dawac dziecku wszystko juz po trochu - oprocz orzechow, kakao, miodu...i chyba tyle... a no i przypraw oczywiscie.

anni tak, taki zwykły, ugotowany na miękko (ale nie na ciapę) i jest ok:tak:
w Niemczech nie znalazłam kaszki bezglutenowej "od 6 mca" tylko te po 4 są
wszystko z glutenem i tak jak Kotek pisała nawet kaszki czekoladowe, co u nas jest raczej nie do pomyślenia:dry: nie mówiąc o słoiczkach z mięsem po 4 m-cu (spaghetti, makaron z szynką - o których już kiedyś wspomniałam)
w ostatnim "mamo to ja" jest pyt o gluten. babka pisze że synek ma 8 m-cy i że podobno może już podawać kaszę mannę. odp jest taka, że można gluten podawać już od 5-6 m-ca, więc synek teraz powinien dostać ok 12g kaszy (2 łyżeczki) na 200 ml zupy. no to już nie wiem, jak to jest z wprowadzeniem w "tym" wieku a nie po 9 m-cu (chyba nikt tak do końca nie wie)

dzięki Kachasku, fajny przepis, wykorzystam, jak nam się zupka skończy - ugotowałam dziś chyba dla całego przedszkola. Zawsze muszę przesadzić;-)
Ja postanowiłam już nic nie czytać odnośnie glutenu - wprowadzam jak Karolinka skończy 9 m-cy, czyli za niecały miesiąc

dzięki Kachasku, fajny przepis, wykorzystam, jak nam się zupka skończy - ugotowałam dziś chyba dla całego przedszkola. Zawsze muszę przesadzić;-)
możesz mi podrzucić, bo weekend w szkole, nie chce mi się gotować, a słoiczków brak:cool:
Ja postanowiłam już nic nie czytać odnośnie glutenu - wprowadzam jak Karolinka skończy 9 m-cy, czyli za niecały miesiąc
to tak jak ja, jak już tyle czekałam i to miesiąc poczekam

Wpadł nam dzisiaj w łapki słoiczek gerbera Warzywa z szynką:baffled: I to wieprzową. I jest od 6tego miesiąca:baffled:

Podajecie już wieprzowinę?
Bo my właśnie wszystko oprócz ryb i wieprzowiny.

Kachasku, przepis fajny, chyba nawet jutro wypróbuję bo chyba mam gdzieś ten Misiowy Ogród. A może by tak kleiku dodać do tego, coby się tak nie rozpadało albo ryż mocno rozgotowany by to pewnie skleił ;-)

reklama
Do góry