reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków

reklama
ja roznie gotowe sloiczki daje z bobovita
a obiadki narazie gotowalam typowo dla Julciaka dwa--cielecinke z marchewką i zageszczalam kaszą manna i golonke z indyka z marchewką i ryzem==zdecydowanie lepiej smakje jej moje gotowanko:-D

dorotka a jaki ryż dajesz?

Stasiowi też zdecydowanie bardziej gotowane potrawy smakują:tak:
no, ale słoiczkami też nie gardzi, jedynie szpinak był beeee:-D

Dziewczyny, dodajecie oliwy do gotowanych potraw / słoiczków?

nam pediatra powiedziała, żeby dodawać.

toska
jak gotujesz sama to powinnas dodawac - oliwe olej lub masełko. Po prostu musi być troszke tluszczu. Podobno nie dodawanie jest najczestszym bledem mam gotujacych (niedokladny cyt. za artykulem wprowadzajacym nowy schemat).

Ja też czytałam, że trzyba dodawać oliwę, bo
a) lepiej wchłaniają się witaminy
b) nienasycone tłuszcze potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
c) ułatwiają robienie kupki

A my dzisiaj próbowaliśmy dynię z ziemniakami(vel pyrami:-)). Jak otworzyłam słioczek, to mi nos wykręciło, a Kajtos zjadał, aż mu się uszy trzęsły:-)

Jolka111- mikrofala niszczy drugorzedowa strukture bialka czyli mowiac potocznym jezykiem bialko z mikrofali jest niepelnowartosciowe.
Toska-oliwke trzeba dodawac do obiadkow zeby witaminy rozpuszczalne w tluszczach mialy szanse sie "dostac" (jak A ,D, E,K) ale takze ze wzgledu na wielonienasycone kwasy tluszczowe, ktore maja dzialanie ochronne na organizm (dlatego lepsza jest oliwka niz maslo).

reklama
sloiczki zazwyczaj zawieraja tłuszcz - sprawdz sklad

w tych co ja daję (dynia+ziemniak/ ziemniak+marchew, Hipp), nie dopatrzyłam się tłuszczu. Dlatego po konsultacji z pediatrą dodaję do nich też łyżeczkę oliwy.

a swoją drogą, to że zdecydowałam się na tą markę świadczy o sile reklamy. Wychowana w Niemczech do dzisiaj mam przed oczami reklamę Hippa i Pana Hippa, który na końcu spotu mówi, że za jakość ręczy swoim nazwiskiem:-)
muszę wypróbować inne marki... :-D

Do góry